Als u zwanger bent wilt u natuurlijk goed zorgen voor uzelf en voor uw kindje. Vaak voelen moeders dat ze heel gezond willen eten, omdat dit goed is voor zowel hunzelf als het kindje. Anderzijds is het behouden van een balans in het voedingspatroon een behoorlijke uitdaging, omdat uw lichaam tijdens deze periode extra hard moet werken. De groei van een klein kindje in uw baarmoeder zorgt namelijk voor een verhoogde energiebehoefte. Het slikken van extra supplementen kunnen u ondersteunen om aan die behoefte te voldoen. In dit blog ontdekt u alles over voedingssupplementen voor zwangere vrouwen.

 

Veranderende behoefte tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap deelt u de vitamines en mineralen die u binnenkrijgt met het kindje in uw buik. Doordat de behoefte hierin groeit, heeft u er ook meer van nodig. Daarom komt het regelmatig voor dat u belangrijke vitamines en mineralen onvoldoende uit voeding kunt halen. Om er zeker van te zijn dat u van bepaalde vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap voldoende binnenkrijgt, is het essentieel om het voedingspatroon aan te vullen met voedingssupplementen.

 

Deze vitamines en voedingssupplementen zijn aan te raden tijdens de zwangerschap

We zetten de specifieke zwangerschapsvitaminen die belangrijk zijn om te slikken voor, tijdens en na uw zwangerschap voor u op een rijtje

 

Foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het speelt een belangrijke rol in de groei  en goede werking van het lichaam, in de aanmaak van rode en witte bloedcellen en de vorming van de placenta van zwangere vrouwen. Foliumzuur zit met name in groene groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Het advies is om als zwangere vrouw 400 microgram per dag foliumzuur te slikken.

 

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van uw ongeboren kindje. Het ondersteunt bij een goede groei van de botten en tanden. Bovendien kan vitamine D een laag geboortegewicht bij uw kindje helpen voorkomen. De dagelijkse behoefte aan vitamine D van zwangere vrouwen is minimaal 25 microgram per dag.

 

Ijzer

Tijdens de zwangerschap maakt uw lichaam extra bloed aan. In uw bloed zit hemoglobine en voor de aanmaak van deze stof is het mineraal ijzer nodig. De behoefte aan extra ijzer is 20 milligram per dag tijdens de eerste paar maanden tot 30 mg/dag in het derde trimester.

 

Vitamine C

Als u tijdens de zwangerschap gezond en gevarieerd eet, krijgt u in principe voldoende vitamine C binnen. Om de weerstand te verhogen en de opname van ijzer te bevorderen adviseren we de inname van vitamine C te verhogen van 70 naar 90 mg per dag.  

 

Vitamine B12

Tijdens de zwangerschap wordt meer vitamine B12 verbruikt. U zult vitamine B12 moeten aanvullen. Een vitamine B12 tekort vergroot de kans op onder meer een open ruggetje, vroeggeboorte, groeivertraging en miskramen. Zorg ervoor dat u 1000 microgram per dag binnenkrijgt.

 

Zink

Zink speelt een belangrijke rol bij de celgroei van de foetus en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en het afweersysteem. Wij adviseren om 9 microgram per dag zink te nemen.

 

Calcium

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan calcium hoger. Calcium verlaagt het risico op vroeggeboorte, zwakke botten en een te laag geboortegewicht. De aanbeveling is om 1 gram calcium per dag in te nemen.

 

Omega 3

Uw ongeboren kind onttrekt omega3-vetzuren aan uw lichaam, met name in het laatste trimester waarin de hersenen van uw kindje veel groeien. Zorg ervoor dat u dagelijks 1000 milligram omega 3 binnenkrijgt.

 

Meditech Europe heeft een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid, waaronder voedingssupplementen voor zwangere vrouwen.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

 

FAQ

Wat zijn de beste zwangerschap vitamines?

Foliumzuur en vitamine D zijn essentiële vitamines tijdens de zwangerschap. Daarnaast zijn ijzer, vitamine C, vitamine B12, zink, calcium en omega 3 een welkome aanvulling.

 

Welke vitamines moet je vermijden tijdens de zwangerschap?

Vitamine A moet u vermijden tijdens de zwangerschap. Een te veel aan vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen.

 

Waar zit veel foliumzuur in?

Foliumzuur zit met name in groene groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.