Slecht slapen: maar liefst één op de vijf mensen heeft er last van. Ze hebben moeite om in slaap te vallen, om door te slapen of worden vroeg wakker. Dit alles is een gevolg van de werking van het hormoon melatonine. Maar wat heeft melatonine met slaap te maken? Ontdek er alles over in dit blog.

 

Wat is melatonine?

Melatonine is een slaaphormoon dat wordt geproduceerd in de pijnappelklier. Hiervoor heeft uw lichaam het gelukshormoon serotonine nodig. Dit hormoon maakt melatonine aan. Serotoninen wordt aangemaakt door het aminozuur tryptofaan. Om de omzetting van tryptofaan naar serotonine te kunnen doen en van serotonine naar melatonine heb je co-factoren nodig. Dit zijn vitaminen en mineralen. Dezelfde vitaminen en mineralen die nodig zijn voor deze omzettingen worden ook gebruikt om dopamine, noradrenaline en adrenaline aan te maken. Dus als u veel stress ervaart in uw leven kan er minder goed melatonine aangemaakt worden.  

 

Hoe wordt melatonine aangemaakt?

Melatonine wordt aangemaakt in de hersenen op het moment dat het donker wordt. Het maakt u slaperig. Uw lichaam heeft een eigen interne klok die uw cyclus van slapen en waken controleert. Deze klok regelt hoeveel melatonine uw lichaam aanmaakt.  De aanmaak van melatonine gebeurt meestal in een vast ritme van 24 uur.

Bij volwassenen start dit ritme vaak rond 20.00 uur in de avond. Hiermee geeft het hormoon een seintje aan het lichaam dat het moet gaan slapen. De melatonineproductie kent het hoogtepunt in de nacht. In de ochtenduren daalt het melatoninegehalte weer, zodat dit gedurende de dag laag is en blijft. 

 

Wat heeft het lichaam nodig om melatonine aanmaak te stimuleren?

Er zijn een aantal elementen die het lichaam helpen om de melatonine aanmaak te stimuleren.  Wij zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

 

1.     Goede voeding

Uw voedingspatroon speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van de melatonine aanmaak. Voedingsmiddelen met vitamine E, vitamine C, bètacaroteen en selenium zijn gezonde voedingsmiddelen die bijdragen aan het verhogen van uw melatonineproductie.

 

2.     Voldoende daglicht overdag

Daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine, het hormoon dat nodig is voor de aanmaak van melatonine. Maak die wandeling buiten en laat dat natuurlijke licht in huis binnenvallen.

 

3.     Een donkere slaapruimte

Zorg voor verduistering het laatste uur voor u gaat slapen. Lampen en lichtbronnen van de tv, mobiel en computer houden de aanmaak van melatonine tegen, omdat uw lichaam denkt dat het nog dag is. Doe dit en bereid het lichaam voor op de nachtrust.

 

Supplementen die de melatonine aanmaak stimuleren

U kunt melatonine als supplement innemen. Het supplement kan het effect van het natuurlijke hormoon nabootsen. De supplementen bevorderen het natuurlijke slaapproces en helpen het lichaam te ontspannen. U kunt er ook voor zorgen dat u voldoende co-factoren hebt om de omzettingen van tryptofaan naar serotonine naar melatonine te maken. De co-factoren die u daarvoor nodig heeft zijn vitamine B6, B12, Ijzer, calcium, magnesium, vitamine C, zink, foliumzuur en SAMe. Deze zijn ook in supplementen te verkrijgen, los maar ook in gecomineerde producten.  

 

Wanneer voedingssupplementen niet de juiste oplossing zijn

U moet precies weten wanneer u melatonine moet innemen en wat de juiste dosis is. Dit geldt ook voor de voedingssupplementen en hangt af van uw eigen melatonineritme. Dit ritme is voor iedereen anders. Overleg altijd eerst met uw huisarts voordat u melatonine voor uw slaap wilt gebruiken. 

 

FAQ

Is melatonine een slaaphormoon?

Ja. Melatonine is een slaaphormoon. Het wordt geproduceerd in de pijnappelklier. Hiervoor heeft uw lijf het gelukshormoon serotonine nodig.

 

Hoeveel melatonine is er nodig om goed te kunnen slapen?

De richtlijn voor een dosering melatonine is voor volwassenen en jongeren met een lichaamsgewicht van boven de 40 kg een keer per dag 2 tot 5 mg. Voor kinderen met een lichaamsgewicht onder de 40 kg is de richtlijn 1 tot 3 mg.

              

Kan ik zomaar melatonine nemen?

Nee. U moet precies weten wanneer u melatonine moet innemen en wat de juiste dosis is. Dit hangt af van uw eigen melatonineritme en dit is voor iedereen anders. Overleg altijd eerst met uw huisarts voordat u melatonine voor uw slaap wilt gebruiken. 

 

 

Wilt u zich ook goed voelen en genieten van een goede nachtrust? Dat begrijpen wij van Meditech Europe als geen ander.

Meditech Europe heeft een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid, waaronder supplementen die de slaap bevorderen.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.