Gezondheid

  1. Hoe belangrijk is vitamine K2?

    Circa 40% van alle Nederlanders heeft een vitamine K-tekort. Maar hoe belangrijk is vitamine K2? Ontdek het in dit blog.

     

    Hoe belangrijk is vitamine K2?

    Circa 40% van alle Nederlanders heeft een vitamine K-tekort. Een groot gedeelte van deze groep is zich daar niet van bewust. Pasgeboren baby's kunnen zelf nog geen vitamine K aanmaken, zij moeten dit dus gesuppleerd krijgen. Hoe belangrijk is vitamine K2 eigenlijk?

     

    Waarvoor dient vitamine K2

    Vitamine K is een vetoplosbare vitamine en is afgeleid van het Deense woord Koagulation Vitamin. Dit woord is door de Deense onderzoeker Hendrik Dam aan de voedingsstof gegeven. 

     

    Terwijl vitamine K1 vooral naar de lever wordt getransporteerd, bereikt K2 veel beter de andere weefsels, zoals botten, bloedvaten en nieren.

     

    Vitamine K2 brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee.  Vitamine K2 heeft mogelijk sterk anti-oxidatieve

    Lees meer »
  2. Het belang van vitamine B12

    Ons lichaam heeft vitamines als bouwstof nodig om goed te functioneren. Vitamine B12 is zo’n vitamine. In dit blog ontdek je het belang van vitamine B12.

    Het nut van vitamine B12

    Vitamine B12 is wateroplosbaar en zeer belangrijk, omdat het een belangrijke rol speelt in het reguleren van de DNA-activiteit en het vervoeren van zuurstof in het bloed. Het is de enige wateroplosbare vitamine die een opslagplaats in de lever heeft. Het lichaam geeft daarmee het nut aan van voldoende voorraad van deze vitamine. Vitamine B12 is betrokken bij minimaal 300 biochemische processen in het lichaam.

    Vitamine B12 is nog bij veel meer processen betrokken. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

     

    Energie

    Vitamine B12 helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten.

     

    Geheugen

    De vitamine draagt bij aan de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leervermogen, zoals concentratie e

    Lees meer »
  3. Tanden poetsen zonder tandpasta

    Tanden poetsen: het is een goede dagelijkse gewoonte voor een gezond en stralend gebit. In onze Westerse samenleving is het aanbod aan tandpasta overweldigend en veel mensen zitten met de vraag welke tandpasta ze moeten kiezen. Tanden poetsen zonder tandpasta wordt immers als onprettig ervaren. In dit blog ontdekt u of er verschil is tussen tanden poetsen met of zonder tandpasta.

     

    Geen verschil met of zonder tandpasta?

    Er is veel onderzoek gedaan naar tandpasta, waaronder door tandarts en klinisch epidemioloog Cees Valkenburg. Voor zijn promotieonderzoek ging hij op zoek naar bewijs voor de klinische werkzaamheid van tandpasta. Uit dit promotieonderzoek blijkt dat het niet uitmaakt als u een keer zonder tandpasta poetst als het gaat om het verwijderen van tandplak. Als u langdurig geen tandpasta zou gebruiken tijdens

    Lees meer »
  4. Eczeem behandelen

    Eczeem staat in de top vijf van meest voorkomende chronische aandoeningen. Vervelend, vooral die jeuk. In dit blog ontdekt u hoe eczeem ontstaat, veelvoorkomende vormen van eczeem en hoe u eczeem kunt behandelen.

     

    Veelvoorkomende vormen van eczeem

    Eczeem is er in allerlei soorten en de rode, jeukende plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen. Wij lichten twee veelvoorkomende vormen van eczeem uit.

     

    Atopisch eczeem

    Atopisch eczeem is eczeem met een erfelijke aanleg. Mensen die last hebben van deze vorm van eczeem, hebben dit meestal al sinds de kinderjaren. Atopisch eczeem kan tijdelijk verdwijnen en later weer opspelen. U vindt het eczeem vaak terug aan de binnenkant van de elleboog, in de knieholte, op de enkels in de nek en rond de ogen.

     

    Contact eczeem

    Contact eczeem is een huidontsteking veroorzaakt door een allergische- of irritatiereactie na contact met een bepaalde stof. Contact

    Lees meer »
  5. Wat is omega 3 en wat zijn omega 3-vetzuren?

    Bent u vegan, maar wilt u wel aan de juiste hoeveelheid omega-3-vetzuren komen? Als vegan zijn er genoeg mogelijkheden om uw dagelijkse dosis omega 3 binnen te krijgen. Maar is vegan omega 3 dan wel net zo goed als omega 3 uit visolie? Ontdek het in dit blog.

     

    Wat is omega 3 en wat zijn omega 3-vetzuren?

    Omega 3 zijn essentiële onverzadigde meervoudige vetzuren. Onverzadigde vetten zijn goede vetten die uw lichaam nodig heeft. Ze bevorderen de hersenfunctie, het gezichtsvermogen, doe bloeddruk, de werking van uw hart en uw immuunsysteem. Bovendien helpt omega 3 bij depressie en dementie. Het is dus belangrijk om dagelijks voldoende omega 3 binnen te krijgen.

    Een omega 3-tekort kan een negatieve impact hebben op uw hersenen en uw lichaam. Lichamelijke klachten die in verband worden gebracht met een tekort aan omega 3 zijn bijvoorbeeld lusteloosheid,

    Lees meer »
  6. Immuunsysteem versterken

    Uw keel begint te krabben, de neus begint te lopen of die ene infectie steekt weer de kop op. Vaak ligt een zwak immuunsysteem hieraan ten grondslag. Ook als u geen klachten heeft is het goed om uw immuunsysteem op peil te houden en gezond te leven. In dit blog ontdekt u wat het immuunsysteem is en hoe u uw immuunsysteem kunt versterken.

     

    Wat is uw immuunsysteem

    Het immuunsysteem is de natuurlijke weerstand van uw lichaam. Die verdedigt zich hiermee tegen agressieve invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, virussen en infecties.

    Het immuunsysteem werkt elke dag hard, maar vaak merken we het pas als er een infectie ontstaat. Dan kunt u klachten ervaren zoals koorts bij ziekte of pijn en roodheid bij een ontstoken wond.

    Witte bloedlichaampjes spelen een belangrijke rol in de strijd tegen infecties. Deze bloedlichaampjes worden aangemaakt in het beenmerg en vormen de basis voor verschillende immuuncellen van aspecifieke en het

    Lees meer »
  7. Vitamines tijdens borstvoeding

    Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Het geven van borstvoeding vergt veel energie van uw lichaam en geest en kan worden ervaren als een stressvolle periode. Bijna alle kersverse moeders krijgen hiermee te maken. Het geven van borstvoeding is een natuurlijk proces en versterkt de band tussen u en uw kindje. De behoefte aan voedingsstoffen is gedurende de borstvoedingsperiode hoger dan tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk om goed voor u zelf te blijven zorgen in deze periode. In dit blog ontdekt u alles over vitamines tijdens de borstvoeding.

     

    Extra vitaminebehoefte tijdens de borstvoeding

    Tijdens de borstvoedingsperiode eet en drinkt het kindje met de moeder mee. Als u niet voldoende eet, gaat dat ten koste van uw reserves en gaat uw energiepeil snel omlaag. Daarom heeft u als borst voedende vrouw over het algemeen een extra energiebehoefte tijdens de borstvoedingsperiode. U doet er goed aan om gezond en gevarieerd te eten,

    Lees meer »
  8. Vitamines tegen vermoeidheid

    Stress, een slechte nachtrust en een futloos gevoel: het is slechts een greep uit de vele redenen die kunnen leiden tot vermoeidheid. Vermoeidheid kan een behoorlijke impact hebben op uw dagelijks leven. Vitamines activeren extra energie bij vermoeidheid. Ontdek vitamines die helpen tegen vermoeidheid en die uw energiepeil weer in balans kunnen brengen.

     

    Last van vermoeidheid? Deze vitamines werken écht

    Een vitaminetekort is een van de grootste oorzaken van vermoeidheid. Uw lichaam maakt veel vitamines niet zelf aan, waardoor u ze binnen moet krijgen uit voeding. We zetten de vitamines die écht werken bij vermoeidheid voor u op een rijtje. Mits de oorzaak van de vermoeidheid komt door een vitaminetekort.

     

    Vitamine C

    Vitamine C is de meest belangrijke vitamine a

    Lees meer »
  9. De symptomen van een ijzertekort

    Een ijzertekort is een veelvoorkomend ongemak dat een grote invloed kan hebben op uw dagelijkse functioneren. Hoe weet u nu of u een ijzertekort heeft? In dit blog ontdekt u de symptomen van een ijzertekort en wat u ertegen kunt doen.

     

    De functie van ijzer in het lichaam

    Het lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine aan te maken. Hemoglobine is een eiwit in uw eigen bloed dat de rode bloedcellen in staat stelt om zuurstof vanuit uw longen naar de rest van het lichaam te transporteren. Is uw hemoglobinegehalte te laag, dan kan er sprake zijn van een ijzertekort in uw lichaam en krijgen spieren en weefsels onvoldoende zuurstof, waardoor deze niet optimaal werken. Een laag hemoglobinegehalte wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Ijzer is verder nodig om in onze cellen energie te produceren en draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem.

    Een ijzertekort heeft verschillende oorzaken. De meest bekende zijn onder meer het hanteren

    Lees meer »
  10. Veel en vaak plassen

    Moet u vaak naar het toilet of ’s nachts veel plassen? Vaak en veel plassen is een veelvoorkomend probleem dat u in het dagelijks leven behoorlijk kan belemmeren. In dit blog ontdekt u alles over veel en vaak plassen.

     

    Wanneer spreken we van vaak plassen

    Hoe vaak u moet plassen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid die u drinkt, de leeftijd, de temperatuur en bepaalde medicatie die u inneemt. Maar gemiddeld gezien urineert een volwassene zes tot zeven keer per 24 uur, waarvan soms een keer in de nachtelijke uren.

    U plast vaak wanneer u elke 2 uur naar het toilet moet. Dit wordt ook wel frequent plassen genoemd, de medische term is pollakisurie. U heeft dan de behoefte om vaker dan elke 2 uur te plassen of meer dan 8 keer per dag.

     

    Wat zijn de mogelijke oorzaken

    Bij veel mensen is het niet bekend waarom ze kampen met overmatig plassen. We zetten een aantal verschillende oorzaken v

    Lees meer »
Pagina
Made with StoreFrame.io Copyright © Meditech Europe