Waarom een Koperen Drinkfles je Water en Lichaam Verrijkt

Dat voldoende water drinken nodig is om gehydrateerd te blijven weten we eigenlijk allemaal wel. Iets minder bekend is dat water drinken uit plastic flessen niet altijd goed voor je is, vanwege de microplastic deeltjes die je daardoor met het water binnen kunt krijgen. Ook BPA-vrije flessen, hoewel gezonder, kunnen nog steeds microplastics aan het water afgeven. Beter is het om alternatieve materialen te gebruiken zoals koper, waarbij koper ook nog het voordeel heeft dat het je drinkwater verrijkt.  Lees snel verder om meer over het gebruik van koperen drinkflessen te weten te komen.

Waarom Water drinken belangrijk is

Het wordt aanbevolen om voldoende water te drinken gedurende de dag voor het behoud van een goede gezondheid en het goed functioneren van het menselijk lichaam. Hier zijn de volgende redenen voor:

Hydratatie: Water is cruciaal voor het handhaven van een goede hydratatie in het lichaam. Het helpt bij het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen en het verwijderen van afvalstoffen en toxines.

Regulering van lichaamstemperatuur: Water speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Het helpt bij het afvoeren van warmte uit het lichaam door middel van zweten.

Spijsvertering: Water is nodig voor een goede spijsvertering. Het helpt bij het afbreken van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen in de darmen.

Gewichtsbeheersing: Water kan helpen bij gewichtsbeheersing doordat het een gevoel van volheid kan geven, waardoor je minder snel te veel eet.

Huidgezondheid: Voldoende water drinken kan bijdragen aan een gezonde huid door het hydrateren en ondersteunen van de elasticiteit van de huid.

Verder valt er nog veel te vertellen over manieren waarop je zelf het water uit de kraan kunt behandelen om zo je gezondheid te verbeteren. Lees hiervoor onze blogs over water en kijk op onze website.

Waarom een Koperen Drinkfles?

Voor het maken van flessen die water kunnen bevatten wordt vaak plastic gebruikt omdat het relatief goedkoop materiaal is. Vroeger bevatte dit vaak ook nog BPA, wat in kleine hoeveelheden in het drinkwater kan gaan lekken, vooral bij opwarming van de fles, wat niet gezond voor je is. Tegenwoordig worden plastic flessen vaak zonder BPA gemaakt, zoals bijvoorbeeld PET flessen, wat het risico van BPA blootstelling vermindert.

Echter ook deze plastic flessen kunnen na verloop van tijd microplastics afgeven. Microplastics kunnen ontstaan door slijtage en afbraak van het plastic materiaal. Dit gebeurt vooral bij herhaaldelijk gebruik, blootstelling aan hitte, of beschadiging van de fles. Ook dit is niet gezond voor je lichaam.

Daarom is het beter om alternatieve materialen te gebruiken voor drinkflessen, zoals koper.

Oorsprong van het gebruik van Koper voor Flessen en Vaten

De gewoonte om water uit koperen vaten te drinken komt oorspronkelijk uit de oude beschavingen, met name uit India. Deze praktijk is diep geworteld in Ayurveda, een traditionele Indiase geneeswijze die al duizenden jaren wordt toegepast. Ayurveda benadrukt het gebruik van koper vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. In de Ayurvedische traditie wordt koper beschouwd als één van de essentiële elementen voor het menselijk lichaam.

In Ayurveda wordt water dat is opgeslagen in een koperen vat "Tamra Jal" genoemd. Het wordt aanbevolen om dit water te drinken op een lege maag om de drie dosha's (Vata, Pitta, Kapha) in evenwicht te brengen en om zo het algehele welzijn te bevorderen.

Ook werd koper vaak gebruikt in religieuze rituelen en ceremonies in India. Het drinken van water uit koperen vaten werd ook gezien als een manier om spirituele zuiverheid te bevorderen.

Voordelen gebruik Koper

Buiten het genoemde gebruik van koper in de Ayurvedische geneeskunde, biedt koper nog tal van andere voordelen:

Antibacteriële Eigenschappen: Koper heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen die helpen bij het doden van schadelijke bacteriën in water.

Ondersteuning van de Spijsvertering: Er wordt geloofd dat koper de spijsvertering kan bevorderen door het stimuleren van de peristaltische bewegingen in de maag.

Detoxificatie: Koper zou kunnen helpen bij het ontgiften van het lichaam en het verbeteren van de werking van de lever en nieren.

Verbetering van de Immuniteit: Het drinken van water uit koperen flessen wordt verondersteld het immuunsysteem te versterken.

Verbeterde Smaak van Water: Sommige mensen vinden dat het water beter smaakt als het uit een koperen fles komt, omdat het water lichtjes geïoniseerd wordt door het koper.

Daarnaast is koper een duurzaam materiaal dat lang meegaat, wat betekent dat koperen flessen langer meegaan dan plastic flessen. Het is is volledig recycleerbaar, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.

Bovendien hebben koperen flessen een klassieke en esthetisch aantrekkelijke uitstraling en worden vaak gewaardeerd vanwege hun traditionele en handgemaakte ontwerpen.

Gebruik en onderhoud van Koperen Flessen

Omdat koper een sporenelement is heeft het menselijk lichaam koper in kleine hoeveelheden nodig. Echter teveel koper kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar als je bij het gebruik van koperen flessen met een aantal zaken rekening houdt, hoef je je hier gelukkig geen zorgen over te maken:

  • Zorg dat je je koperen drinkfles koopt bij een betrouwbare leverancier, zoals Meditech Europe, zodat je zeker weet dat je fles van goede kwaliteit is. En zorg ervoor dat je fles niet te warm wordt, dus niet blootstellen aan direct zonlicht.

  • Spoel de fles een paar keer om voor het eerste gebruik. Daarna is de koperen fles alleen geschikt voor water en dus niet voor hete dranken zoals koffie en ook niet voor melk en zure vloeistoffen.

  • Reinig de koperen fles met natuurlijke zeep, een zachte spons en water op kamertemperatuur. Niet in de vaatwasser wassen.

  • Voor wat betreft de buitenkant kun je citroenpartjes of koperpoets gebruiken om de glans te behouden.

Als je hiermee rekening houdt, dan geniet je optimaal van de voordelen van het drinken uit een koperen fles.

Conclusie

Het belang van voldoende water drinken voor een goede gezondheid is algemeen bekend, maar de keuze van de drinkfles waaruit je drinkt kan een significant verschil maken. Hoewel plastic flessen vaak worden gebruikt vanwege hun goedkope productie, zijn er zorgen over mogelijke blootstelling aan microplastics en chemicaliën.

Een alternatief dat steeds meer aan populariteit wint, is het gebruik van koperen drinkflessen. Naast de historische en spirituele betekenis in tradities zoals Ayurveda, bieden koperen flessen verschillende gezondheidsvoordelen. Daarnaast verbetert koper de smaak van water en is het een duurzaam en esthetisch verantwoord materiaal.

Ontdek zelf de voordelen van het drinken uit een koperen fles en maak de overstap naar een gezondere en duurzamere drinkervaring. Neem vandaag nog contact met ons op via info@meditecheurope.nl of bel +31527 292 331 voor meer informatie. Bezoek ook onze website voor meer inspiratie en advies.