Stralende dagen met mooi en zonnig weer: het heeft een positief effect op de gemoedstoestand van mensen. Dat komt omdat mensen dan serotonine aanmaken, een stofje waar we blij van worden. Ons lichaam maakt op die momenten niet alleen serotonine aan, maar ook vitamine D.

Vitamine D is belangrijk voor het reguleren van verschillende processen in het lichaam. Het zorgt er onder meer voor dat calcium uit voeding wordt opgenomen, wat belangrijk is voor het stevig houden van botten en het goed laten functioneren van de spieren en hersenen. Een vitamine D-tekort heeft dus negatieve invloed op uw gezondheid. In dit blog ontdekt u meer over een vitamine D-tekort, wat de oorzaken zijn en wat u ertegen kunt doen.

 

Wat is een vitamine D-tekort

Zonlicht is voor uw lichaam de belangrijkste bron voor de aanmaak van vitamine D. Bij een vitamine D-tekort maakt uw lichaam te weinig vitamine D aan, dit wordt ook wel vitamine D-deficiëntie genoemd. Bij een vitamine D-tekort wordt slechts 10 tot 15% van het calcium dat u inneemt opgenomen in uw lichaam. In de volksmond wordt van een vitamine D-tekort gesproken als u minder vitamine D in uw lichaam heeft dan de standaard vitamine D-waarde.

 

Wat is een gebruikelijke vitamine D-waarde?

Voor mensen jongen dan 70 jaar is 30 nanomol/liter een gebruikelijke vitamine D-waarde met een dagelijkse behoefte van 10 microgram. Voor mensen ouder dan 70 jaar is deze verhouding 50 nanomol/liter en 20 microgram per dag.

Factoren als leeftijd, huidskleur, voedingsgewoonten en het aantal minuten die u per dag in de zon afbrengt zijn van invloed op de vitamine D-waarde.

 

Hoe neemt men vitamine D op?

U neemt vitamine D op door uv-straling en via voedsel. De lever speelt vervolgens een belangrijke rol. Hier wordt cholesterol omgezet in 7-dehydrocholesterol dat naar de huid wordt vervoerd en daar verder wordt omgezet in een actieve vorm van vitamine D, dat daaropvolgend weer wordt omgezet in 25-OH-D, de opslagvorm van vitamine D. Die vitamine D wordt vervolgens opgeslagen in uw vetweefsel en organen.

 

Oorzaken van een vitamine D-tekort

Wereldwijd hebben meer dan een miljard mensen een vitamine D-tekort. Te weinig zonlicht, het bedekken van ons lichaam met kleding, het insmeren met zonnebrandcrème, ziekte die de afbraak en aanmaak van het vetweefsel verstoren en bepaalde medicatie zoals bloeddrukverlagers zijn de voornaamste oorzaken van een vitamine D-tekort.

 

De gevolgen van een vitamine D-tekort

Een vitamine D-tekort maakt allereerst uw immuunsysteem kwetsbaar, zeker tijdens de donkere dagen en maanden. Gezien vitamine D belangrijk is voor uw botten, kan een tekort ook leiden tot botbreuken of osteoporose. Het is wetenschappelijk niet aangetoond dat een vitamine D-tekort een rol speelt bij gezondheidsproblemen zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.  

 

Symptomen bij een vitamine D-tekort

Mensen met een vitamine D-tekort ervaren onder meer symptomen als spierzwakte, spierkrampen of -trillingen, pijnlijke gewrichten en zwakke en pijnlijke botten. Dat laatste heeft een grotere kans op botbreuken tot gevolg.

 

Het gros van Nederland heeft een vitamine D-tekort

Maar liefst 45% van alle volwassenen heeft een vitamine D-tekort. In de winterperiode verdubbelt dit naar 90%. Te weinig blootstelling aan zonlicht en het consumeren van onvoldoende voedingsproducten die met vitamine D verrijkt zijn liggen hieraan ten grondslag.

 

Risicogroepen voor vitamine D-tekort

Jonge kinderen, mensen met een donkere huid of die weinig buiten komen, postmenopauzale groepen en ouderen zijn risicogroepen voor een vitamine D-tekort.  Wij adviseren deze groepen om extra vitamine D te gebruiken.

 

Hoe voorkomt u een vitamine D-tekort

Voorkomen is beter dan genezen, zeker bij een vitamine D-tekort. We geven u graag een aantal tips die kunnen bijdragen aan het voorkomen van een vitamine D-tekort.

 

Voeding

Vitamine D is in vet oplosbaar. Consumeer daarom vette voedingstoffen zoals paling, zalm, makreel, rund, ei, champignons en avocado om vitamine D op te nemen.

 

Dagelijks in de zon komen

Probeer uw dagelijkse hoeveelheid vitamine D te halen. Het is daarvoor voldoende om, afhankelijk van uw huidtype, 15 tot 30 minuten onbeschermd met uw handen en gezicht in de zon door te brengen.

 

Voedingssupplementen

Naast voeding en zonlicht zijn voedingssupplementen een bron waaruit u kunt putten om vitamine D op te nemen.

 

Waarom vitamine D supplementen nuttig zijn

Vitamine D is essentieel voor de groei en sterkte van uw botten en spieren. Naast voeding en zonlicht dragen vitamine D supplementen bij aan de instandhouding hiervan. Vitamine D zijn eveneens belangrijk voor een goede functionering van uw immuunsysteem. 

Meditech Europa is uw grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid en vitamine D-tekort, zoals de SoLMAG Vitamine D3.

 

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.