De meeste grassen, planten en bloemen bloeien tussen februari en september. Deze bloeiperiode is prachtig om te zien, maar voor veel mensen is het een van de mindere periodes van het jaar: de start van het bloeiseizoen betekent ook de start van het hooikoortsseizoen. Ongeveer 10 tot 15% van alle Nederlanders heeft last van hooikoorts. Hooikoorts kan als enorm vervelend worden ervaren en leidt tot verschillende gezondheidsklachten. In dit blog leggen we u uit wat hooikoorts is en wat u ertegen kunt doen.

 

Wat is hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel afkomstig van grassen, bomen en planten. Dat stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd. Op het moment dat u stuifmeel in uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt, worden uw slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm produceren waardoor u klachten krijgt.

 

Symptomen van hooikoorts

De symptomen die bij hooikoorts voorkomen kunt u vergelijken met verkoudheidsklachten. Echter, bij een verkoudheid zullen de klachten doorgaans binnen enkele dagen verdwijnen. Hooikoortsklachten kunnen maar liefst weken tot het gehele bloeiseizoen aanhouden.

Mensen met hooikoorts ervaren klachten als niezen, jeuk aan uw neus, een verstopte neus, jeukende ogen, tranen, een droge keel, kriebelhoest, een vol gevoel in uw hoofd, koorts, moeheid, benauwdheid en een piepend geluid tijdens het ademhalen.

 

Waardoor ontstaat hooikoorts en wat kunt u doen om dit te voorkomen?

De oorzaak van hooikoorts ligt in het immuunsysteem. Ziet uw immuunsysteem pollen van onder meer grassen, planten, bomen en (on)kruiden ten onrechte als gevaar, dan leidt dit tot een allergische reactie aan de luchtwegen na het inademen van stuifmeel die vrij rondzweeft in de lucht.

Voorkomen is beter dan genezen, zeker bij hooikoorts. Zijn uw slijmvliezen eenmaal geïrriteerd, dan duurt het vaak lang totdat u de allergie onder controle krijgt. Bij hooikoorts wilt u die allergische reactie zoveel mogelijk voorkomen. Wij adviseren u om zo min mogelijk in contact te komen met pollen.

 

Tips tegen hooikoortsklachten

Genezen van hooikoorts kunt u helaas niet, maar we geven je wel graag tips om de klachten te verminderen en uw leven met hooikoorts een stukje aangenamer gaan maken.

 

Zet een zonnebril op

Een zonnebril sluit zoveel mogelijk de ruimte af tussen uw bril en uw hoofd. Op het moment dat u naar buiten gaat geeft dat pollen minder kans om in contact te komen met uw ogen.

 

Houd uw huisdieren schoon

De meeste huisdieren komen regelmatig in contact met grassen, bomen en planten. Stuifmeel blijft in de vacht van uw huisdier(en) hangen. Loopt uw huisdier vervolgens door uw huis, gaat het op de bank zitten of in uw bed liggen, dan laat het overal pollen achter. Houd dus niet alleen uw huis goed schoon, maar ook uw huisdieren.

 

Houd ramen en deuren gesloten en pollen buiten

Het is verleidelijk om bij lekker en/of warm weer ramen en deuren open te zetten voor een heerlijk briesje. Helaas zit de buitenlucht vol met stuifmeel van grassen, bomen en planten. Laat uw ramen zoveel mogelijk dicht tijdens het pollenseizoen en kijk naar andere mogelijkheden om uw huis te luchten.

 

Kies zorgvuldig uw vakantiebestemming

Gaat u op of overweegt u een vakantie? Wij adviseren u om de zee of de bergen op te zoeken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er in het binnenland meer stuifmeel in de lucht zit dan aan zee of in de bergen. Zo kunt u lekker en zorgeloos genieten van uw rust en de tijd met uw geliefden, zonder telkens onderbroken te worden door die vervelende pollenallergie.

 

Houd het pollenalarm in de gaten

Gaat u op pad? Houd het pollenalarm in de gaten. Via de website of app van pollennieuws.nl kunt u eenvoudig zien of er veel pollen in de lucht zitten op de plaats van uw beoogde bestemming.

 

Gebruik speciaal voor hooikoorts gemaakte neusspray

De meeste hooikoorts neussprays bevatten de stoffen antihistaminica en cromoglicinezuur die helpen de klachten van hooikoorts te verminderen. Het voordeel van een speciale neusspray voor hooikoorts is de lokale werking op de plek waar u last hebt. Wij adviseren u om enkele weken voor de start van het hooikoortsseizoen te beginnen met sprayen.

 

Wilt u uw hooikoortsklachten onder controle houden en wonen, werken en ontspannen in leefruimtes met een zuivere lucht? Dat begrijpen wij bij Meditech Europe als geen ander. Meditech Europa is uw grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid en een optimaal woon-, werk- en leefklimaat, zoals de Colloïdaal Zilver Essence Neusspray. Al meer dan 15 jaar zijn wij als producent en distributeur wereldwijd het adres voor eindgebruikers, de detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.