Lekker in uw vel zitten is belangrijk, het heeft een positief effect op uw gezondheid. De mate waarin u lekker in uw vel zit wordt bepaald door zowel uw fysiek als mentale welbevinden. Een vitaliteitscheck helpt u te kijken naar de totaalbalans op deze gebieden en geeft u inzicht op welke vlakken u uw vitaliteit kunt meten en verbeteren. Doe de vitaliteitscheck in dit blog en gun uzelf een lichaam dat in balans is.

 

Betekenis vitaliteit

Vitaliteit betekent letterlijk: levenskracht. Het is afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’, wat leven betekent. Kijken we in de Van Dale, dan betekent ‘vitaal’: voor het leven van groot belang, maar ook krachtig en energiek.

Kortom: vitaliteit gaat over de kracht en energie waarmee mensen fysiek, mentaal en emotioneel in het leven staan. We lichten fysieke en mentale vitaliteit nader voor u toe.

 

Fysieke vitaliteit

Fysieke mentaliteit is de mate waarin uw lichaam in staat is om voldoende energie te genereren om de dingen te doen die u wilt doen, zowel privé als op het werk. Factoren als voldoende bewegen, gezonde voeding, persoonlijke hygiëne, rust en ontspanning dragen bij aan een hoge mate van uw fysieke mentaliteit.

Is uw fysieke vitaliteit niet optimaal, dan kunt u klachten als vermoeidheid, pijn, ziekte en spijsverteringsproblemen ervaren.

 

Mentale vitaliteit

Mentale vitaliteit is de mate waarin u in staat bent om te relativeren en om te gaan met alledaagse druk en hectiek die prive- en werksituaties met zich meebrengen.

De stressbestendigheid is een belangrijke factor als het gaat om mentale vitaliteit. Het is belangrijk dat u leert om met stress om te gaan, zodat u een gezonde mate van controle over uzelf en uw leven kunt ervaren.

 

Vitaliteit meten

Uw vitaliteit meten geeft u inzicht in de huidige staat van uw gezondheid en het energielevel. Aan de hand van onderstaande factoren kunt u eenvoudig uw vitaliteit meten.

 

Bloeddruk opmeten

Uw bloeddruk en vitaliteit hangen nauw met elkaar samen. Een te hoge bloeddruk door bijvoorbeeld stress heeft een negatieve impact op uw gezondheid en vitaliteit. Door thuis regelmatig uw bloeddruk te meten kunt u snel en eenvoudig inzicht krijgen in uw vitaliteit.

 

Hartslag opmeten

Naast de bloeddruk is uw hartslag een belangrijke indicator om te bepalen hoe vitaal u bent. U kunt uw hartslag opmeten met een bloeddrukmeter of een saturatiemeter. Een normale hartslag ligt tussen de 60 en 80 slagen per minuut.

 

Beweeglijkheid testen

Dagelijks voldoende beweging zorgt voor vitale hersenen en een vitaal lijf. Wandel of sport dagelijks. Wij adviseren u om dagelijks 30 minuten te wandelen. Actief door het leven gaan verbetert de vitaliteit en gezondheid.

 

Saturatie opmeten

Saturatie opmeten geeft u inzicht in de hoeveelheid zuurstof die u inademt en de zuurstof die wordt opgenomen in het bloed. Een gezonde saturatie ligt tussen de 95% en 100%.

 

Temperatuur opmeten

Een lage lichaamstemperatuur is een indicatie voor verminderde vitaliteit. De juiste lichaamstemperatuur van circa 37 graden houdt u vitaal. Meet dus regelmatig uw temperatuur.

 

Stressniveau meten

Met verschillende apps kunt u de mate meten waarin stressfactoren invloed hebben op uw vitaliteit en daarmee uiteindelijk op uw gezondheid.

Tip: werk aan uw veerkracht en energie om stressvrij en vitaal door het leven te gaan.

 

Vitaliteit verbeteren

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw fysieke en mentale vitaliteit te verbeteren. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

 

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is goed voor uw mentale vitaliteit en zorgt ervoor dat uw lichaam kan opladen waardoor het weer goed kan functioneren, wat uw fysieke vitaliteit ten goede komt.

 

Eet en drink gezond

Gezonde voeding en voldoende water drinken draagt bij aan een betere gezondheid, vitaliteit en productiviteit. U zit beter in uw vel en kunt betere prestaties leveren.

 

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Beweging resulteert in een betere slaap en een fitter en energieker gevoel, hetgeen positief effect heeft op uw fysieke en mentale vitaliteit.

 

Pak uw rustmomenten

Zorg dat u inspanning afwisselt met rustmomenten. Ontspanning is nodig om uw lichaam en geest te laten herstellen van de inspanning.

 

Wilt u ook een lichaam en leven dat in balans is? Dat begrijpen wij bij Meditech Europe als geen ander. Meditech Europa is de grootste en voordeligste online drogist van Nederland met een uitgebreid assortiment aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid en een optimaal woon-, werk- en leefklimaat.

Zo bieden wij onder andere de Personal Polarizer aan, die u helpt om uw lichaam in harmonie te houden en gezondheidsklachten te beperken.

 

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.