Wel 10 tot 15 procent van alle Nederlanders heeft jaarlijks last van hooikoorts wanneer de grassen en bomen pollen en stuifmeel aan gaan maken. Door een verstoring in het immuunsysteem reageert deze heftig op de aanwezigheid van de pollen en stuifmeel met alle seizoensongemakken van dien. In dit artikel geven we je een aantal handige tips om de effecten van hooikoorts te verminderen en mogelijk zelfs te voorkomen.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorst is een allergische reactie op plantaardige stoffen in je omgeving die het immuunsysteem prikkelen. Wanneer de pollen en stuifmeeldeeltjes in het voorjaar in het rond gaan, om de voortplanting van grassen en bomen mogelijk te maken, worden de cellen in de luchtwegen en in de ogen geprikkeld. Bij veel mensen wordt deze reactie zo heftig dat er ontstekingen aan de slijmvliezen ontstaan met alle symptomen als niezen, snotteren, een verstopte neus, slijm dat van de neus in de keel zakt en jeukende, branderige en tranende ogen, etc. etc. als gevolg.

De allopathische visie en aanpak | symptoombeheersing

In de allopathische (westerse) geneeskunde wordt hooikoorts als een voldongen feit gezien uit een optelsom van aanleg en omgevingsfactoren. Als behandeling worden de symptomen van hooikoorts bestreden door de “overmatige” afweerreacties middels medicijnen te onderdrukken en daarmee de reactie van het lichaam te remmen. Door antihistaminica voor te schrijven worden de afweerreacties van de luchtwegen geremd en door cromoglicaten voor te schrijven worden ontstekingsreacties gedempt. Hierdoor heeft de patiënt tijdelijk minder last van de oplaaiende immuunrespons en is het voorjaar, tijdelijk, wat dragelijker.

De natuurgeneeskundige kijk en benadering | immuunsysteem-versterking

In de natuurgeneeskunde wordt hooikoorts gekoppeld aan een geheel van verstoringen. Zo wordt er al veel onderzoek gedaan naar de samenhang van voedselallergieën en hooikoorts*. Mensen die last hebben van hooikoorts hebben vaak ook een lactose, gluten of andere allergie of intolerantie en deze link wijst dan ook naar een systemische verstoring. Door deze verstoring aan te pakken door middel van voeding en ontgifting kan op de langere termijn de verstoring worden opgeheven en kan een allergische reactie als hooikoorts tot de verleden tijd gaan behoren.

Investeer in uw toekomst en versterk het immuunsysteem

Iedere verandering in uw lichaam, geest en bewustzijn heeft tijd nodig. De cellen in uw lichaam vernieuwen en verjongen zich in ieder moment en over de tijd van zeven tot tien jaar vernieuwt nagenoeg uw gehele lichaam zich. Dit biedt ook de mogelijkheid om uw lichamelijke en geestelijke systeem te renoveren en op die manier verstoorde systemen te herstellen. Door het lichaam te voeden met natuurlijke en rijke voedingsstoffen en een gezonde leefomgeving kan het langzaam maar zeker alle systemen herstellen. Daarbij is het dus belangrijk dat gifstoffen in uw omgeving en voeding zo veel mogelijk worden vermeden. Denk daarbij aan gifstoffen in uw drinkwater, in de lucht die u dagelijks inademt en de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de productie van niet-biologische voedingsmiddelen. Het eten van voedingsstoffen rijk aan vitamine C, E en A geven het lichaam veel antioxidanten ter beschikking en bioflavoniden en mineralen als zink stimuleren de celcommunicatie en gezondheid. Wanneer dit enkele maanden volgehouden wordt krijgt het lichaam tijd om het immuunsysteem meer in balans te brengen en energie op te bouwen. Het kan behulpzaam zijn om tekorten aan te vullen met natuurlijke supplementen. Het is dus belangrijk in gedachten te houden dat wat u nu doet volgend jaar resultaat heeft en uw gevoeligheid voor hooikoorts en andere allergieën kan hebben verminderd.

 

Verzacht de reacties terwijl u uzelf heelt

Terwijl u uw lichaam voedt en versterkt heeft u, als u tot de ongelukkige 10 tot 15 procent van onze bevolking behoort, dit seizoen helaas nog wel last van de hooikoorts reacties. Er zijn door de tijd heen menig natuurlijke thuis remedies ontwikkeld die erg kunnen helpen om de ongemakken in de tussentijd te verzachten. We sommen er een aantal voor u op:

  • Brandnetelthee – Brandnetel bevat natuurlijke anti-histamine die zeer effectief zijn tegen de effecten van hooikoorts. U kunt brandnetelthee kopen bij de natuurvoedingswinkel of u kunt het eenvoudig zelf trekken door brandnetels te plukken, te wassen en er thee van te t Door rauwe honing toe te voegen geeft u de thee ook nog antibacteriële en antivirale werkingen mee. (Honing pas toevoegen nadat de thee tot een drinkbare temperatuur is afgekoeld)
  • Spaanse peper en chilipeper – De capsaïcine in deze pittige voedingswaren openen de luchtwegen en versnellen daarmee het herstel van de vervelende hooikoorts ongemakken. Voeg spaanse peper en/chillipoeder aan uw soep of andere maaltijd toe om van dit effect te genieten.
  • Groene thee – De grote hoeveelheid anti-oxidanten in groene thee helpen de allergische reactie te onderdrukken en de mogelijke ontstekingen aan de slijmvliezen te verhelpen.
  • Rauwe honing – We noemden het al bij de brandnetelthee maar de geneeskrachtige werking van (rauwe) honing verdient een extra vermelding. Het is van groot belang dat de honing niet (te veel) verwarmd is bij de winning of voor gebruik thuis. Dit doet namelijk de geneeskrachtige werking te niet.

Colloïdaal Zilver Neusspray | Beproefde en gewaardeerde natuurlijke verzachting

Een enorme hoeveelheid van onze klanten geniet ieder jaar weer van de verzachtende werking van de Colloidal Silver Essence Neusspray. Het zuivere gedestilleerde water in de spray houdt de neusholte licht vochtig waardoor de slijmvliezen en holtes gereinigd worden en de pollen en het stuifmeel minder irritatie opleveren. Daarnaast hebben de minuscule zilverdeeltjes hun natuurlijk verzachtende werking*. Door dagelijks met de Colloidal Silver Essence Neusspray uw luchtwegen te bevochtigen kunt u tijdens de seizoenswisselingen weer genieten van het heerlijke buitenleven.

Sharp Plasmacluster Luchtreinigers | Schone lucht zonder pollen of stuifmeel

Tijdens de hooikoorts-maanden is het prettig om u terug te kunnen trekken naar een plek waar u rustig kunt ademhalen zonder prikkelingen. Door de lucht in uw woning, op uw werkplek en slaapkamer te zuiveren kunnen uw slijmvliezen kalmeren en kan uw gehele systeem tot rust komen. Om u hierbij te helpen hebben wij voor u een uitgebreide selectie aan Sharp Plasmacluster Luchtreinigers die efficiënt, zuinig en zacht de lucht in uw woning zuiveren en bevochtigen. De drievoudige filterfunctie zuivert pollen, bacteriën, virussen en geurtjes uit te lucht waardoor u met een gerust hart kunt ademen. Klik hier voor het volledige assortiment.

* Bronnen:

** Meer informatie? – Neem svp contact met ons op

De wet verbiedt ons u meer gedetailleerdere gezondheidsinformatie te geven over natuurlijke remedies en u deze daarnaast aan te bieden. Daarom kunnen wij u niet meer vertellen over de werking van colloïdaal zilver. Wij mogen u deze informatie echter wel persoonlijk geven of toezenden. Mocht u hier meer over willen weten stuur ons dan een email op info@meditecheurope.nl of via een van de andere wegen vermeld op ons contactformulier