Zo’n klein onschuldig bultje op de huid. Een deel van de bevolking heeft er last van. Meestal verdwijnen ze vanzelf na verloop van tijd, maar sommige gaan niet weg en kunnen zelfs voor problemen zorgen. We hebben het hier natuurlijk over wratten. In dit blog leest u wat wratten zijn, hoe deze ontstaan, hoe u ze kunt voorkomen, de impact van wratten op uw gezondheid, hoe u van uw wratten af kunt komen en tips tegen wratten.

 

Wat zijn wratten

Wratten zijn goedaardige, ruwe uitstulpingen van de huid en worden overgedragen door persoonlijk contact. Wratten zijn meestal huidkleurig en vertonen vaak kleine zwarte puntjes. De meest voorkomende plaats van wratten zijn uw handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen op uw lichaam voorkomen. Wratten zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: de verruca vulgaris, de planetaire wrat, de platte wrat, de draadwrat en de genitale wrat.

 

Hoe ontstaan wratten

Het HPV-virus is de veroorzaker van wratten. Het virus wordt overgebracht door direct contact met de huid en overleeft uitstekend in vochtige omgevingen zoals zwembaden, douches en sportkleedkamers. HPV dringt de huid binnen via een ingangspoort, meestal is dit een klein wondje. Het virus infecteert de cellen van de buitenste huidlaag en komt na twee tot zes maanden tot uiting in wratten of voetwratten.

 

Hoe voorkom ik wratten

Kinderen en mensen met een lage weerstand zijn vatbaarder voor wratten. Hun verzwakte immuunsysteem vergroot het risico op wratten. Een sterk immuunsysteem is dus het beste wapen tegen wratten.

 

Naast een sterk immuunsysteem kunt u wratten voorkomen door deze niet aan te raken, geen schoeisel en artikelen voor persoonlijke lichaamshygiëne te delen met andere mensen, niet op uw nagels te bijten, uw handen goed af te drogen en een vocht inbrengende lotion te gebruiken.

 

Zijn wratten schadelijk voor mijn gezondheid

De meeste wratten zijn besmettelijk, maar niet schadelijk voor uw gezondheid. U kunt er wel hinder van ondervinden of ze kunnen pijnlijk zijn. Ons advies is om wratten enkel te behandelen als u er veel last van heeft.

 

Hoe kom ik van mijn wratten af

Wratten kunnen frustrerend zijn. We geven u graag tips om van uw wratten af te komen.

 

Wachten tot de wratten vanzelf weggaan

Heeft u weinig hinder en pijn van uw wrat(ten), dan kunt u wachten tot deze vanzelf weggaan. Ruim 70% van alle wratten verdwijnt vanzelf binnen een periode van een tot twee jaar.

 

Wratten laten behandelen door de huisarts

U kunt uw wratten laten behandelen door de huisarts. Deze kan u een zalf met salicylzuur voorschrijven, die de bovenste huidlaag en de nagel zacht en soepel maakt. Hierdoor kunt u na enkele dagen de huidlaag afschuren of afvijlen. Na enkele weken bent u van uw wratten af.

 

Een andere manier waarop uw huisarts een wrat kan verwijderen is door deze te behandelen met vloeibaar stikstof. Door de wrat aan te raken met vloeibaar stikstof worden de cellen vernietigd en ontstaat een blaasje onder uw wrat dat binnen een week verdwijnt. Deze behandeling kan pijnlijk zijn.

 

Wratten verwijderen met Papiopad

In het assortiment van Meditech Europe vindt u verschillende producten die u ondersteunen bij het verwijderen van wratten, zoals de Papiopad. De Papiopad is een hittecompres die voor lokale koorts zorgt, waardoor wratten, waterwratten en schimmel- en bacterie-infecties verdwijnen. De behandeling verloopt op een natuurlijke manier en is pijnloos, waardoor u deze ook uitstekend kunt inzetten voor uw kinderen.

 

Wat u vooral niet moet doen als u last heeft van wratten

Wij begrijpen dat wratten vervelend zijn en u er zo snel mogelijk vanaf wilt. Er zijn een aantal dingen die u vooral niet moet doen als u last heeft van wratten.

 

Aan wratten pulken

Pijn en jeuk maken het verleidelijk om aan uw wratten te pulken of krabben. Doe dit vooral niet, dan kunt u het wrattenvirus verspreiden.

 

Zonder slippers/schoeisel lopen bij wratten op voeten

Zorg er altijd voor dat u slippers of schoeisel aan uw voeten heeft als u wratten heeft of wratten wilt voorkomen, zeker in gemeenschappelijk gebruikte plaatsen. 

 

Meditech Europa is uw grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.