Acne en littekens, een groot deel van de jongeren en volwassenen heeft er last van. Vaak begint acne in de periode waarin uw hormonen veranderen. Het kan problemen geven en het plezier in uw dagelijkse leven flink belemmeren. Last van hormonale acne en littekens? In dit blog leest u wat hormonale acne is, wat de oorzaken zijn, bij wie hormonale acne voorkomt, de oplossingen tegen hormonale acne, hoe u het herkent en hoe u het kunt behandelen.

 

Wat is hormonale acne

Hormonale acne is een huidaandoening die zich uit in onder meer puistjes, mee-eters en onderhuidse ontstekingen. Zoals de naam al aangeeft wordt hormonale acne veroorzaakt door hormonen. Hormonen stimuleren de talgproductie in uw talgklieren. Een toename van bepaalde hormonen kan leiden tot te veel talg, met acne tot gevolg.

 

Wat is het verschil tussen hormonale acne en puistjes?

Het verschil tussen hormonale acne en puistjes is dat bij acne de huid door hormonen wordt aangetast, terwijl puistjes een van de symptomen hiervan zijn. Bij hormonale acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid aangetast.

 

De oorzaken van hormonale acne

Hormonale acne wordt veroorzaakt door schommelingen in oestrogeen-, testosteron-, en androgeenlevels, de hormonen van uw lichaam. De schommelingen in de hormonen leiden tot een toename van olie en talg, dat kan leiden tot verstopte poriën.

Een belangrijk hormoon dat niet mag worden vergeten als een van de oorzaken van hormonale acne is het stresshormoon cortisol. In perioden dat u veel stress ervaart, kunt u meer last krijgen van hormonale acne. U heeft in die periode een hogere cortisolwaarde, die ervoor zorgt dat uw talgklieren meer talg gaan produceren. 

 

Bij wie komt hormonale acne doorgaans voor?

Hormonale acne wordt doorgaans vaak gekoppeld aan de puberteit. In deze periode komt hormonale acne meestal voor het eerst voor, maar een deel van de mensen van alle leeftijden blijft er last van hebben. We geven je graag inzicht in hormonale acne in verschillende leeftijdsfasen en belangrijke gebeurtenissen die invloed hebben op hormonale acne. 

 

Acne bij pubers

Meer dan 70% van alle pubers heeft last van hormonale acne. De belangrijkste oorzaak is een stijging van de testosteronspiegel bij zowel jongens als meisjes, waardoor de talgaanmaak wordt gestimuleerd, die weer leidt tot hormonale acne. Bij de meeste mensen verdwijnt hormonale acne nadat deze uit de puberteit zijn.

 

Acne bij volwassenen

Na de puberteit blijft nog ruim de helft van de twintigers, vooral vrouwen, last houden van hormonale acne. Dit komt doordat vrouwen gevoeliger zijn voor acne door hormonen en hun hormoonspiegel blijft schommelen, terwijl de hormoonspiegel van mannen juist stabiliseert. De plekken waar hormonale acne bij volwassenen het meeste voorkomt zijn de kin, kaak, de nek en plekken rond het bovenlichaam.

 

Acne bij dames in hun menstruatiecyclus

Het dalen van de progesteron en oestrogeen voor de menstruatie geven het hormoon testosteron meer ruimte, hetgeen leidt tot meer talgproductie en puistjes.

 

Acne bij dames na het stoppen met de pil

Na het stoppen met de pil krijgt uw lichaam te maken met hormonale veranderingen. Het voordeel van de pil is dat deze de aanmaak van (te veel) talg onderdrukt. Stopt u met de pil dan wilt uw lichaam dit compenseren door extra veel talg te produceren, met verstopte poriën en hormonale acne tot gevolg.

 

Acne tijdens de zwangerschap

Hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap zorgen bij veel vrouwen voor hormonale acne, met name tijdens het eerste trimester. Geen paniek, vaak herstelt uw huid na de zwangerschap.

 

Acne tijdens de overgang

Tijdens de overgang daalt uw oestrogeengehalte, terwijl uw testosterongehalte stijgt, hetgeen leidt tot hormonale acne.

 

Oplossingen tegen hormonale acne

Hormonale acne oplossen is moeilijk, maar natuurlijk zijn er verschillende mogelijkheden die u kunt proberen om uw huid te verbeteren.

 

Goede huidverzorging

Schoonheid zit van binnen, dat geldt helaas ook voor de oorzaak van acne. Hetgeen in uw lijf gebeurd kunt u vaak aflezen aan uw huid. Wij adviseren u om uw huid goed te verzorgen, zo kunt u uitsluiten dat u extra onzuiverheden op uw huid krijgt. Reinig uw huid dagelijks en selecteer verzorgingsproducten die geschikt zijn voor een acnegevoelige huid.

 

Reinig uw gezicht met lauw water

Lauw water is perfect om uw gezicht mee te reinigen. Gebruikt u te warm of te koud water, dan kan dit onzuiverheden verergeren.

 

Eet gezond

Wetenschappelijk is (nog) niet aangetoond dat bepaalde voeding helpt tegen hormonale acne. Toch ervaren sommige mensen met hormonale acne dat hun huid verbeterd bij het consumeren van bepaalde voeding. Wij adviseren u om zuivelproducten en suikers te vermijden als u last heeft van hormonale acne. Ga daarnaast eens voor volkorenbrood en peulvruchten als bonen in plaats van wit brood en witte rijst.

 

Violet Ray

De Violet Ray is een applicator die u eenvoudig op de te behandelen huid of lichaamsdeel zet en helpt u om beschadigde huid en acne te herstellen, de doorbloeding te stimuleren en rimpels te verzachten.

 

Vermijd stress

Stress is gezond, mits u dit niet voor een langdurige periode ervaart. Ervaart u langdurige stress, dan gaat uw cortisolgehalte omhoog, waardoor uw hormonale acne kan verergeren.

 

Zo herkent u acne-littekens

Hormonale acne kan uw huid ernstig beschadigen, waardoor acne-littekens kunnen ontstaan. U herkent acne-littekens aan de vorm van putjes op hobbeltjes en vindt ze veelal op uw gezicht, de rug en de borst.

 

Acne-littekens behandelen

De meeste mensen ervaren acne-littekens als storend. Gelukkig zijn er manieren waarop u uw acne-littekens kunt laten behandelen.

 

Huid masseren

U kunt thuis eenvoudig uw huid masseren. Druk lichte druk uit op de plek van het acne-litteken, hierdoor wordt het litteken soepeler en zal het litteken verminderen.

 

S&G crème

S&G Crème van Meditech Europe is een zuivere, energetische en verzorgende 24 uurs-crème die herstelt (ook acne-littekens), voedt en verzacht. De toegevoegde vitamines en mineralen zijn van natuurlijke oorsprong en niet synthetisch of toxisch en is dus geschikt voor de extreem gevoelige huid.

 

Peeling

Peeling is de perfecte oplossing voor mensen die zichtbare huidverbetering willen, maar ook een korte herstelperiode wensen. Peeling is een mengsel van actieve vloeistoffen dat wordt aangebracht op de huid en een chemische reactie in de huid veroorzaakt. De bovenste laag huidcellen wordt sneller afgeschilferd en de huid wordt gestimuleerd om nieuwe gezonde cellen aan de maken die zorgen voor een betere huid.

 

Laserbehandeling

Bij een laserbehandeling worden gaatjes in uw huid gemaakt, waardoor het weefsel wordt gestimuleerd tot de aanmaak van nieuwe cellen.

 

Meditech Europa is al ruim 15 jaar de grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan voor u klaar om tot het beste resultaat te komen: producten en apparatuur die uw gezondheid en leefomgeving bevorderen.