De prostaat is een klein orgaan in het mannelijk lichaam dat een belangrijke functie vervult bij de voortplanting. Vaak weten mannen niet veel over de functie van de prostaat en denken ze er weinig over na totdat er problemen ontstaan. Een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon zijn onmisbaar voor het behoud van een gezonde en goed werkende prostaat. In dit blog ontdekt u hoe u uw prostaat gezond houdt en problemen kunt voorkomen.

 

Welke voeding is goed voor uw prostaat?

Gezonde voeding staat aan de basis van een gezond lichaam. De voedingsstoffen in groenten en fruit kunnen het risico op prostaatproblemen verlagen.

 

Fruit

In fruit zit fructose, een stof die bijdraagt aan een gezonde prostaat. Bovendien hebben verschillende onderzoekers een verband gevonden tussen de dagelijkse inname van minstens twee stukken fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker.

Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen, pruimen, sinaasappels, mandarijnen, citroenen en granaatappels zijn fruitsoorten die u helpen aan een gezonde prostaat.

 

Groente

Ook sommige groenten hebben stoffen die beschermen tegen prostaatkanker. Verschillende groenten bevatten lycopeen, een stof die de groei van kankercellen kan remmen en ze zelfs kan vernietigen. Tomaten en broccoli hebben de hoogste concentratie lycopeen. Bovendien zitten in boerenkool, bloemkool, spruitjes en spinazie veel stoffen die beschermend werken.

 

Voedingstoffen die u nodig heeft voor een gezonde prostaat

We zetten de belangrijkste voedingsstoffen die u nodig heeft voor een gezonde prostaat voor u op een rijtje.

 

Lypoceen

Lypoceen, we noemden deze carotenoïde en sterke antioxidant hierboven al even. Het lichaam is niet in staat om lycopeen zelf te produceren, daarom dient u deze stof uit voeding te halen. Lypoceen zit onder meer in tomaat, paprika, rozenbottel en watermeloen.

 

Selenium

Selenium is een spoorelement en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Het mineraal zorgt er bovendien voor dat bepaalde zware metalen die zich in voedsel kunnen bevinden, minder giftig worden. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid selenium is 50 microgram. Onderzoeken bij mannen met prostaatkanker laten een negatief effect zien van seleniumsupplementen. Daarom adviseren wij om geen seleniumsupplementen in te nemen bij prostaatkanker.

 

Silymarine (Mariadistel)

Silymarine is een antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen. Het ondersteunt de reinigende werking van de lever en bestaat voor ongeveer een derde uit silybine, de belangrijkste medicinale stof in mariadistelextract. Mariadistel bevat flavonoïden, een stof die de kans op het ontstaan van onder meer prostaatkanker verkleint.

 

Zink

Zink verbetert spermaparameters bij mannen met een verminderde mobiliteit van de zaadcellen en zink is belangrijk om de prostaat gezond te houden.

 

Het belang van dagelijks bewegen

Dagelijks bewegen draagt bij aan het voorkomen van prostaatklachten. Verbeter uw conditie door dagelijks activiteiten te ondernemen zoals wandelen, zwemmen en het trainen van de bekkenbodemspieren.

 

Op regelmatige basis geslachtsgemeenschap

De prostaat heeft een belangrijke rol binnen het voortplantingssysteem. De prostaat is medeverantwoordelijk voor de productie van het vocht waarin de zaadcellen zich bevinden. Een benodigd element om de beweeglijkheid en vitaliteit van de zaadcellen in stand te houden.

 

Op regelmatige basis geslachtsgemeenschap is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Het houdt de prostaat actief, omdat bij elk orgasme de bekkenbodemspieren en de prostaat zich samentrekken.  Bovendien verkleinen voldoende ejaculaties op maandbasis (+/- 21) de kans op prostaatkanker.

 

Voedingssupplementen als aanvulling op een gezonde prostaat 

Bij Meditech Europe vindt u een uitgebreid assortiment voedingssupplementen die u helpen om uw prostaat gezond te houden. Naast de inname van de voedingssupplementen adviseren wij u om uw prostaat regelmatig te controleren op afwijkingen.

 

Wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

 

FAQ

Hoe hoog mag de prostaatwaarde zijn?

Afhankelijk van de leeftijd, ligt de PSA-waarde gemiddeld tussen nul en vier microgram per liter bloed.

 

Is seks goed voor de prostaat?

Een actief seksleven is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Bovendien verkleinen voldoende ejaculaties op maandbasis (+/- 21) de kans op prostaatkanker.

 

Hoe train je je prostaat?

U kunt de prostaat trainen met oefeningen voor de bekkenbodemspieren. U traint ze om de functie van de bekkenbodem te herstellen of te optimaliseren, waardoor bekkenbodemspieren en de sluitspier de blaas goed kunnen afsluiten.