Uw dorst lessen met schoon drinkwater? Dan bestelt u het best een glas in een van de landen die we in dit blog bespreken. Ontdek de top 10 landen met het schoonste drinkwater ter wereld, hoe schoon drinkwater wordt bepaald, landen met het meest vervuilde water, bronnen van drinkwater en het verschil in zuiveringsprocessen.

 

Hoe wordt bepaald wat het schoonste drinkwater is?

We beperken ons hier even tot het bepalen van schoon drinkwater binnen Europa en Nederland. In alle landen van de Europese Unie (EU) gelden dezelfde normen voor de kwaliteit van het water. Deze normen staan in de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Het schoonste drinkwater wordt vervolgens bepaald aan de hoeveelheden lood en kwik per liter drinkwater.

De kwaliteitseisen voor drinkwater uit de Europese Drinkwaterrichtlijn zijn in Nederland geïmplementeerd in het drinkwaterbesluit. Drinkwaterbedrijven moeten controleren of de kwaliteit van het geleverde drinkwater voldoet aan de kwaliteitsnormen uit het Drinkwaterbesluit. 

 

Top 10 landen met schoonste drinkwater

De top 10 landen met het schoonste drinkwater ter wereld liggen allemaal in Europa. De toegang tot schone en zuivere waterbronnen, beschikking over de financiële middelen en de technologie om het water te behandelen zorgen dat het voldoet aan de minimum kwaliteitsnormen.  

We zetten de landen met het schoonste drinkwater ter wereld graag voor je op een rijtje.

  1. Oostenrijk
  2. Finland
  3. Griekenland
  4. Ijsland
  5. Ierland
  6. Malta
  7. Nederland
  8. Noorwegen
  9. Zwitserland
  10. Verenigd Koninkrijk

 

Landen met het meest vervuilde water

Schoon water is niet vanzelfsprekend. Maar liefst 40% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot veilig kraanwater en 664 miljoen hebben helemaal geen toegang tot schoon kraanwater. Afrikaanse landen zoals Ghana, Ethiopië. Nigeria en Oeganda hebben het meest vervuilde water. In deze landen zijn er weinig natuurlijke bronnen van schoon water, weinig financiele middelen beschikbaar om te investeren in waterzuiveringstechnologie en ontbreekt de infrastructuur om mensen van schoon drinkwater te voorzien.

 

Bronnen van drinkwater

Drinkwater wordt gemaakt grond- en oppervlaktewater. Met ruim 60% is grondwater de grootste bron van drinkwater in Nederland. In het westen wordt ook gebruikgemaakt van oppervlaktewater, daar het grondwater in die regio teveel zout bevat. Vlakbij de duingebieden wordt drinkwater gemaakt door oppervlaktewater te infiltreren in de duinen, waardoor het water wordt voorgezuiverd.

In de volgende paragraaf gaan we in op het verschil in zuiveringsprocessen van de drie verschillende waterbronnen: oppervlaktewater, geïnfiltreerd duinwater en grondwater.

 

Verschil in zuiveringsprocessen

In de zuiveringsprocessen van waterbronnen zit verschil. Wij delen het proces van zuiveringsstappen per waterbron die betrouwbaar drinkwater oplevert.

 

Oppervlaktewater

Oppervlaktewater wordt via leidingen naar drinkwaterzuiveringen gepompt. Hier wordt het water door microzeven geleid, waardoor grove vuildeeltjes uit het water verwijderd worden. Het toevoegen van een vlokmiddel aan het water zorgt ervoor dat slibdeeltjes en andere verontreinigingen ook het water verlaten. Vervolgens wordt het water bacteriologisch betrouwbaar gemaakt en worden geur-, kleur- en smaakstoffen verwijderd. Het water wordt opgeslagen in reinwaterreservoirs en bij u door het leidingnet gepompt zodat het veilig en betrouwbaar bij u uit de kraan komt.

 

Geïnfiltreerd duinwater

Geïnfiltreerd duinwater wordt voorgezuiverd. Evenals bij oppervlaktewater wordt ook dit water vervolgens door microzeven geleid en voorzien van een vlokmiddel. Het water kan nu schoon naar de duinen. Hier wordt het water na een maand opgepompt van de bodem. Het water is dan zuurstofloos en wordt belucht, waardoor het water wordt ontdaan van methaangas, ijzer, ammonium en mangaan. Het water wordt opnieuw belucht en geur-, kleur- en smaakstoffen worden verwijderd.

Vervolgens wordt het water bacteriologisch betrouwbaar gemaakt en worden geur-, kleur- en smaakstoffen verwijderd. Het water wordt opgeslagen in grote drinkwaterreservoirs en bij u door het leidingnet gepompt van de duinregio.  

 

Grondwater

Grondwater wordt opgepompt en belucht om methaangas te verwijderen. Vervolgens wordt het water onthard, waardoor de korrels bezinken. Door na te filteren worden de laatste kleine deeltjes uit het water gehaald. Het schone drinkwater wordt opgeslagen in grote drinkwaterreservoirs en bij u door het ondergrondse leidingnet gepompt zodat u het hele jaar door gebruik kunt maken van schoon drinkwater.

 

Schoon drinkwater uit eigen kraan

Nederland bezit dus een mooie 7e plek als het gaat om het schoonste drinkwater ter wereld. Maar het kan natuurlijk altijd beter. De eenvoudigste manier om thuis drinkwater te zuiveren, is door het water te filteren. U vindt in ons assortiment onder meer de MD4 Distiller terug, die u verzekert van schoon water. 

 

Meditech Europa is al ruim 15 jaar de grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan grensverleggende producten en oplossingen, gericht op mens en dier, die een nieuwe en inspirerende kijk geven op harmonie, balans en gezondheid. 

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan voor u klaar om tot het beste resultaat te komen: producten en apparatuur die uw gezondheid en leefomgeving bevorderen.