MSM: Het Wondermineraal voor Gezondheid en Welzijn

Welkom bij onze verkenning van MSM (Methylsulfonylmethaan), een krachtig organische zwavelverbinding met tal van gezondheidsvoordelen. In deze blog duiken we in de oorsprong en de effecten van MSM. Maar ook waar het in zit en wanneer MSM te gebruiken. Ontdek hoe dit wondermineraal je leven mogelijk positief kan beïnvloeden.

MSM in een notendop

MSM (Methylsulfonylmethaan) is een stof die al eeuwen vertegenwoordigt is in onze zeeën, grond en atmosfeer. De zwavelsoort is onderdeel van de zogenoemde natuurlijke zwavelcyclus, waar al het leven op aarde op een bepaalde manier van afhankelijk is. MSM is een organische, zwavelhoudende verbinding. Zwavel behoort (met calcium, magnesium, kalium, natrium en fosfor) tot de macromineralen die ons lichaam dagelijks in grotere hoeveelheden gebruikt. Het percentage zwavel waaruit het MSM is opgebouwd is een goede graadmeter om de waarde van het nutriënt te bepalen.

Wat zijn de effecten van MSM

MSM heeft een breed scala aan potentiële gezondheidsvoordelen, vooral als het gecombineerd wordt met supplementen zoals glucosaminesulfaat, vitamine C en boswellia. Hierdoor is er een synergetisch effect. Dan kan het ondersteunend werken op het gebied van gewrichtsgezondheid, huidverzorging en spierherstel. Verder is zwavel betrokken bij verschillende biologische processen in het lichaam.

Hoewel meer onderzoek nodig is om alle effecten volledig te begrijpen, suggereren huidige studies en gebruikerservaringen dat MSM een waardevolle aanvulling kan zijn voor veel mensen.

Waar zit MSM in

MSM komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, maar vaak in kleine hoeveelheden. Enkele van de belangrijkste natuurlijke bronnen van MSM zijn groenten zoals bijvoorbeeld broccoli, spruitjes, bloemkool en kool. Ook bevatten tomaten, uien, knoflook en prei MSM. Daarnaast bevatten sommige soorten fruit zoals appels, sinaasappels en bessen ook kleine hoeveelheden MSM. Andere natuurlijke bronnen zijn voedingsmiddelen zoals melk, koffie en thee.

Kortom, hoewel MSM in veel voedingsmiddelen aanwezig is, zijn de hoeveelheden meestal relatief klein. De concentraties kunnen variëren afhankelijk van de bodemkwaliteit, groeicondities en versheid van de producten. Daarnaast kan het koken en verwerken van voedsel de hoeveelheid MSM verminderen.

Vanwege de lage concentraties in voedsel kiezen veel mensen ervoor om MSM als supplement in te nemen om voldoende hoeveelheden te krijgen voor mogelijke gezondheidsvoordelen. Deze supplementen zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules en poeder.

In ons lichaam vinden we ongeveer de helft van de hoeveelheid zwavel in de spieren, de huid en de botten. Op water en natrium na is zwavel een van de meest gebruikte stoffen in het lichaam.

Wanneer MSM gebruiken en wanneer niet

MSM wordt vaak geprezen om zijn potentiële voordelen voor de gezondheid en daarom kan het een waardevolle aanvulling zijn bij het bevorderen van een gezonde levensstijl. MSM wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het in de aanbevolen doseringen wordt gebruikt. Het wordt goed verdragen door de meeste mensen.

Echter in sommige gevallen, bij mensen die daar gevoelig voor zijn kunnen bijwerkingen optreden op het gebied van maag en darmklachten, hoofdpijn en huidreacties. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en van korte duur. Mochten de bijwerkingen aanhouden dan verdient het aanbeveling om te stoppen en te overleggen met je gezondheidsprofessional.

De smaak

De smaak van MSM is meestal bitter en zwavelachtig wat voor veel mensen onaangenaam kan zijn. Bij poeder kun je de smaak maskeren door het te mengen met sterk smakende dranken of voedsel. Bij capsules of tabletten, die soms iets duurder zijn dan poeder, heb je hier geen last van.

Zo moet je het nemen

Het is aan te bevelen om je te houden aan de dagdoseringen en de aanbevelingen die op de verpakking staan.

In het geval van capsules of tabletten wordt vaak aanbevolen om de dagdosering te verspreiden over de dag, meestal rondom de maaltijden.

In het geval van MSM poeder kun je dit oplossen in wat water of een andere drank. Voor een snelle opname verdient het dan de aanbeveling om deze oplossing op een lege maag ofwel voor de maaltijd in te nemen. MSM poeder kan soms ook uitwendig gebruikt worden in een bad of voetenbad waarna het opgenomen wordt door de huid.

Ook zijn er crèmes en gels verkrijgbaar die onder meer MSM bevatten en uitsluitend bedoeld zijn voor uitwendig gebruik ter ondersteuning van spieren en gewrichten.

Veiligheid

MSM wordt over het algemeen beschouwd als veilig, maar kan interacties hebben met bloedverdunners. Overleg dan voor gebruik altijd met je arts. Ook wordt aanbevolen om met een arts te overleggen als je medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening hebt. En het is het beste om het gebruik van MSM te vermijden tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Tips voor de koop

Meditech Europe staat klaar om je te adviseren en te begeleiden in het ontdekken van de wereld  van MSM supplementen en biedt verschillende MSM supplementen aan al dan niet gecombineerd met andere ingrediënten. De supplementen worden aangeboden in de vorm van capsules en poeder. Er is ook een liposomaal MSM supplement met Boswelia verkrijgbaar met een ongekend hoge biologische beschikbaarheid.

Voor uitwendig gebruik hebben we ook een serum en een gel beschikbaar die onder meer MSM bevatten en een vriendelijke verzachtende werking op de huid hebben.

Meditech Europe staat klaar om je te adviseren en te begeleiden in het ontdekken van MSM producten en hun potentiële voordelen voor gezondheid en welzijn. Je kunt contact met ons opnemen via info@meditecheurope.nl of +31527 292 331.