De Ultieme Gids voor Waterdestillatie: Zuiver Water voor een Gezonder Leven

In een wereld waarin zuiver water niet meer vanzelfsprekend is, moeten we nadenken over methoden om water te kunnen zuiveren. Ondanks dat men zegt dat het Nederlandse drinkwater schoon en zuiver is, kan het natuurlijk altijd beter. Een mogelijke methode is het destilleren van water. In deze blog wordt het proces van water destilleren uitvoerig behandeld. Meditech Europe biedt verschillende oplossingen op het gebied van waterdestillatie. Afhankelijk van de hoeveelheid water die u nodig heeft kunt u kiezen uit de Pure Water Mini Classic, de Midi Classic en de Mega Classic.

Wat is Waterdestillatie

Waterdestillatie is een proces waarbij water wordt verhit tot het kookpunt, waarna de resulterende stoom wordt gecondenseerd en weer teruggebracht tot vloeistof. Dit proces wordt gebruikt om onzuiverheden uit water te verwijderen, omdat veel verontreinigingen niet in de vorm van damp kunnen overgaan. Het destillatieproces is gebaseerd op het feit dat water kookt bij een lagere temperatuur dan de meeste verontreinigingen en onzuiverheden.

Hoe werkt Waterdestillatie

Het waterdestillatieproces omvat de volgende stappen:

 • Verhitting: Water wordt verwarmd totdat het kookt en overgaat in stoom.
 • Condensatie: De stoom wordt geleid naar een ander deel van het systeem, waar het wordt gekoeld en weer condenseert tot vloeistof.
 • Opvangen: Het gecondenseerde water, dat vrij is van veel verontreinigingen, wordt opgevangen als het gedestilleerde water.

Dit proces is effectief om veel onzuiverheden uit het water te verwijderen. Hieronder benoemen we enkele redenen waarom waterdestillatie wordt toegepast:

 • Verwijderen van onzuiverheden: Waterdestillatie is een effectieve methode om onzuiverheden uit water te verwijderen. Het proces verwijdert mineralen, zouten, metalen en veel organische stoffen die mogelijk in het water aanwezig zijn. Hierdoor kan men zeer zuiver water verkrijgen.
 • Laboratoriumgebruik: In laboratoriumomgevingen is het vaak essentieel om water te gebruiken zonder verontreinigingen die de resultaten van experimenten kunnen beïnvloeden.
 • Medische toepassingen: In sommige medische procedures en apparaten is het belangrijk om steriel en zuiver water te gebruiken. Waterdestillatie is een methode om water te zuiveren en het vrij te maken van microbiële besmetting en andere verontreinigingen.
 • Industriële processen: In bepaalde industriële processen, zoals de productie van elektronica, farmaceutica en cosmetica, is ultra-zuiver water nodig om de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen. Waterdestillatie kan worden gebruikt als een stap in het zuiveringsproces.
 • Voedselbereiding: In sommige gevallen wordt gedestilleerd water gebruikt in de voedselindustrie, bijvoorbeeld bij het maken van dranken of bepaalde voedselproducten waar een hoog niveau van zuiverheid vereist is.
 • Verwijderen van opgeloste gassen: Waterdestillatie kan ook helpen bij het verwijderen van opgeloste gassen, zoals koolstofdioxide, uit water. Dit is relevant in sommige wetenschappelijke experimenten en industriële toepassingen.

Toepassingen van Gedestilleerd water

Gedestilleerd water wordt gebruikt in verschillende toepassingen waar een hoog niveau van zuiverheid essentieel is. Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingen van gedestilleerd water:

 • Laboratoriumgebruik: Gedestilleerd water wordt veel gebruikt in laboratoria voor chemische analyses, medische experimenten en andere wetenschappelijke procedures.
 • Medische toepassingen: Gedestilleerd water wordt gebruikt bij het schoonmaken van medische apparatuur, het voorbereiden van oplossingen, Colloïdale Productie en sommige medische procedures.
 • Stoomstrijkijzers en luchtbevochtigers: Omdat gedestilleerd water vrij is van mineralen en onzuiverheden, wordt het vaak aanbevolen voor gebruik in stoomstrijkijzers en luchtbevochtigers. Dit voorkomt de ophoping van kalkaanslag en verlengt de levensduur van de apparaten.
 • Autobatterijen: Gedestilleerd water wordt gebruikt bij het bijvullen van accu's in voertuigen.
 • Cosmetica en farmaceutische producten: In de productie van cosmetica en farmaceutische producten wordt gedestilleerd water vaak gebruikt vanwege de zuiverheid. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van crèmes, lotions en andere producten waar water een ingrediënt is.
 • Stoomgeneratoren en koelsystemen: Industriële toepassingen, zoals stoomgeneratoren en koelsystemen, kunnen gedestilleerd water gebruiken om kalkaanslag en corrosie te verminderen.
 • Chemische en analytische processen: In diverse chemische processen waar zuiver water cruciaal is, wordt gedestilleerd water gebruikt. Dit geldt ook voor sommige analytische instrumenten en laboratoriumapparatuur.
 • Voedingsmiddelenindustrie: Gedestilleerd water kan worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld bij de bereiding van bepaalde voedingsmiddelen waar een hoog niveau van zuiverheid vereist is.

Do it Yourself Waterdestillatie versus Professionele Systemen

Natuurlijk kun je thuis zelf aan de slag met het destilleren van water. Daarbij hebben professionele systemen een aantal voordelen ten opzichte van doe-het-zelf opstellingen:

 • Efficiëntie en Snelheid: Professionele waterdestillatiesystemen zijn over het algemeen ontworpen voor efficiëntie en snelheid. Ze kunnen water op grote schaal zuiveren en produceren vaak grotere hoeveelheden gedestilleerd water in een kortere tijd dan de meeste doe-het-zelf opstellingen.
 • Nauwkeurige Controle: Professionele systemen bieden vaak geavanceerde functies voor nauwkeurige controle over het destillatieproces.
 • Consistente Kwaliteit: Professionele systemen zijn ontworpen om consistent hoogwaardig gedestilleerd water te produceren. Ze zorgen voor een constante kwaliteit en betrouwbaarheid.
 • Veiligheid en Compliance: Professionele systemen voldoen vaak aan strikte veiligheidsnormen en voorschriften. Ze zijn ontworpen met het oog op de gezondheid en veiligheid van de gebruikers, en ze kunnen voldoen aan specifieke normen voor waterkwaliteit.
 • Onderhoudsgemak: Professionele waterdestillatiesystemen zijn vaak ontworpen met het oog op eenvoudig onderhoud. Ze kunnen beschikken over geautomatiseerde reinigings- en ontkalkingsprocedures, waardoor het onderhoudsproces efficiënter wordt.
 • Schaalbaarheid: Voor toepassingen waar grote hoeveelheden gedestilleerd water nodig zijn, bieden professionele systemen de mogelijkheid tot schaalbaarheid.
 • Betrouwbaarheid op lange termijn: Professionele systemen worden vaak gebouwd met duurzame materialen en zijn ontworpen om langdurig betrouwbaar te presteren.

De Voordelen van Meditech Europe ’s Destillatie Producten

Meditech Europe biedt momenteel een drietal waterdestillatie apparaten te weten de Pure Water Mini Classic lll, de Pure Water Midi Classic en de Pure Water Mega Classic. Een belangrijk verschil tussen de modellen is de hoeveelheid gedestilleerd water die binnen een bepaalde tijd geproduceerd kan worden.

De Pure Water Mini Classic lll

De Mini Classic is het ideale apparaat voor 1 of 2 personen. Het apparaat is compact en draagbaar en kan ook mee op vakantie. Het apparaat heeft geen aansluiting op de waterleiding nodig dankzij een inwendige container.

De Pure Water Classic serie is geconstrueerd van topkwaliteit roestvrijstaal en voorziet in jaren betrouwbare werking met een minimum aan onderhoud.

Hij is luchtgekoeld en voorzien van een uniek vlottersysteem om automatisch te stoppen wanneer de opslagtank vol is.

Het toestel heeft een ingebouwd steriliseersysteem en is gemakkelijk te reinigen.

Een veiligheidssysteem schakelt het apparaat automatisch uit bij oververhitting en aan het einde van een cyclus.

De Pure Water serie is ontworpen om vele jaren vrij van gebreken te functioneren en heeft een beperkte garantie van 15 jaar.

Elk destilleertoestel is voorzien van ventielen om schadelijke gassen te laten ontsnappen en van een geactiveerd koolstoffilter om anorganisch en organisch gasoverslag naar de opslagtank te vrijwaren.

Het onderhoud is tot een minimum beperkt met het automatische doorspoelsysteem.

De Pure Water Midi Classic

De Midi Classic is een volautomatische waterdestilleerder voor thuisgebruik die dagelijks tot 26 liter gedestilleerd water kan maken. Deze elektrische distilleerder slaat ongeveer 19 liter zuiver water op in zijn roestvrijstalen opslagtank van hoge kwaliteit. De Midi is een favoriet onder gezinnen en kleine bedrijven.

De belangrijkste voordelen van de Midi Classic zijn:

 • Produceert ongeveer 26 liter water per dag (als er water wordt verbruikt, wordt er automatisch meer geproduceerd)
 • Ingebouwde 19 liter 304-grade roestvrijstalen opslagtank
 • Ideaal voor 2-4 personen
 • Duurzaam
 • Langste garantie in de industrie
 • Verwijdert meer dan 99,9% van bekende en onbekende verontreinigingen (Bekijk de resultaten van een extern laboratorium)

De Pure Water Mega Classic

De Mega Classic is de beste waterdestilleerder op de markt, met de langste garantie in de sector. Deze automatische waterdestilleerder produceert dagelijks tot 45 liter gedestilleerd water en heeft een opslagtank van 37 liter, een ingebouwde pomp en een zelflozende functie waardoor onderhoud een fluitje van een cent is.

De belangrijkste voordelen van de Mega Classic zijn:

 • Produceert tot 12 liter water per dag (als er water wordt verbruikt, wordt er automatisch meer geproduceerd)
 • Ingebouwde 10-gallon roestvrijstalen opslagtank
 • Ingebouwde pomp om gedestilleerd water naar een tappunt, ijsmaker en/of koelkast te pompen
 • Automatische afvoer spoelt kokende tank door
 • Veiligheidsuitschakeling beschermt tegen oververhitting of lekken
 • Gepatenteerde dubbele zuiverheidsopeningen om vluchtige organische stoffen (VOC's) te laten ontsnappen
 • Verwijdert meer dan 99,9% van bekende en onbekende verontreinigingen.
 • Gemaakt van T-304 roestvrij staal
 • Langste garantie in de industrie

FAQ

Wat is het verschil tussen Gedemineraliseerd Water en Gedestilleerd Water?

Het belangrijkste verschil tussen gedemineraliseerd water en gedestilleerd water is de zuiverheidsgraad. Gedemineraliseerd water bevat nog steeds kleine hoeveelheden mineralen en ionen, terwijl gedestilleerd water vrij is van alle onzuiverheden, inclusief mineralen.

Waar moet je op letten als je zelf water wilt destilleren?

Apparatuur: Zorg ervoor dat je beschikt over hoogwaardige waterdestillatieapparatuur.

Veiligheid: Volg de juiste veiligheidsprocedures bij het destilleren van water, aangezien het proces het verwarmen van water inhoudt. Zorg voor goede ventilatie en vermijd het inademen van dampen.

Opslag en behandeling: Zodra je water hebt gedestilleerd, sla het dan op in schone containers en behandel het met zorg om besmetting te voorkomen.

Onderhoud: Onderhoud je destillatieapparaat regelmatig volgens de aanbevelingen van de fabrikant om optimale prestaties te behouden.

Zijn er methoden om Gedestilleerd water te voorzien van Mineralen?

Ja, het is mogelijk om gedestilleerd water te voorzien van mineralen als dit gewenst is voor specifieke toepassingen. Dit kan worden bereikt door mineralen toe te voegen aan het gedestilleerde water. Er zijn producten beschikbaar die zijn ontworpen voor het mineraliseren van gedestilleerd water volgens specifieke behoeften. Deze mineralen kunnen essentieel zijn voor bepaalde toepassingen, zoals het bereiden van drinkwater of het aanpassen van de pH-waarde van water voor gebruik in aquaria.

Conclusie

Zuiver (drink)water is niet meer vanzelfsprekend. Daarom moeten we nadenken over het zuiveren van water. Een mogelijke methode is destillatie. Hierbij worden zeer veel onzuiverheden uit het water gehaald en kan men zeer zuiver water verkrijgen. Meditech Europe biedt een aantal oplossingen gericht op het destilleren van water. Te weten de Pure Water Mini Classic lll, de Midi Classic en de Mega Classic. Meditech Europe staat klaar om je te adviseren in je keuze bij hoogwaardige destillatie apparatuur. Neem contact op via info@meditecheurope.nl of +31527 292 331.