Het Vergelijk tussen Gedemineraliseerd Water en Gedestilleerd Water

In de wereld van zuiver water zijn er verschillende termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar die elk hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen hebben. Gedemineraliseerd water en gedestilleerd water zijn twee van dergelijke termen die vaak verward worden. In deze uitgebreide blog zullen we deze twee soorten water grondig onder de loep nemen, hun verschillen en overeenkomsten bespreken, en hun toepassingen verkennen. We zullen ook ingaan op welke van de twee het meest geschikt is voor de productie van colloïdaal zilver en colloïdaal goud, en waar je op moet letten bij het aanschaffen of zelf destilleren van zuiver water. Tot slot, zullen we enkele veelgestelde vragen beantwoorden en wijzen we op betrouwbare bronnen om hoogwaardige water destillatieapparatuur aan te schaffen.

Wat is Gedemineraliseerd Water?

Gedemineraliseerd water, ook wel Demi water genoemd, is water dat vrij is van de meeste mineralen en ionen die normaal gesproken in gewoon leidingwater aanwezig zijn. Het wordt geproduceerd door een proces dat bekend staat als "deïonisatie" of "deminerallisatie". Hier is een uitgebreide uitleg van wat gedemineraliseerd water is en hoe het wordt geproduceerd:

Bronwater: Het proces begint met gewoon leidingwater of een andere bron van water, zoals rivierwater of grondwater. Dit water kan verschillende mineralen en ionen bevatten, zoals calcium, magnesium, natrium, chloride, sulfaat en vele anderen.

Voorbehandeling: Voordat het water gedemineraliseerd kan worden, ondergaat het vaak een voorbehandeling om deeltjes en organisch materiaal te verwijderen. Dit kan gebeuren via processen zoals filtratie en sedimentatie.

Ionenuitwisseling: Het kernproces voor het demineraliseren van water is ionenuitwisseling. Dit wordt meestal uitgevoerd met behulp van speciale harsen die ionen kunnen adsorberen en uitwisselen. Er zijn twee hoofdtypen ionenuitwisselingsharsen:

Kationenuitwisselingsharsen: Deze harsen verwijderen positief geladen ionen, zoals calcium (Ca²⁺) en magnesium (Mg²⁺), uit het water en vervangen ze door waterstofionen (H⁺).

Anionenuitwisselingsharsen: Deze harsen verwijderen negatief geladen ionen, zoals chloride (Cl⁻) en sulfaat (SO₄²⁻), uit het water en vervangen ze door hydroxide-ionen (OH⁻).Het water stroomt door kolommen met deze harsen, waarbij de ionen in het water worden uitgewisseld tegen waterstof- en hydroxide-ionen. Dit proces leidt tot de vorming van zuiver water dat vrij is van de meeste mineralen en ionen.

Neutralisatie: Na de ionenuitwisseling kan het water nog steeds licht zuur of basisch zijn vanwege de aanwezigheid van waterstof- en hydroxide-ionen. Om het water neutraal te maken, wordt het vaak door een neutralisatiekolom geleid waarin de waterstof- en hydroxide-ionen met elkaar reageren om zuiver water (H₂O) te vormen

Het eindresultaat van demineralisatie is water met een zeer lage geleidbaarheid en vrijwel geen opgeloste mineralen. Het is belangrijk op te merken dat gedemineraliseerd water nog steeds kleine hoeveelheden onzuiverheden kan bevatten, omdat het vrijwel onmogelijk is om alle mineralen en ionen volledig te verwijderen.

Wat is Gedestilleerd Water?

Gedestilleerd water is water dat zuiver is en vrij is van verontreinigingen, mineralen, zouten en andere onzuiverheden. Het wordt geproduceerd door het proces van destillatie, een scheidingstechniek die gebaseerd is op het principe van het verdampen van water en het vervolgens condenseren van de waterdamp om zuiver water te verkrijgen. Hier is een uitgebreide uitleg van het proces van het produceren van gedestilleerd water:

Verdamping: Het destillatieproces begint met het verwarmen van leidingwater in een speciale destillatiekolf of een destillatietank. Deze verwarming veroorzaakt verdamping van het water, waarbij waterdamp ontstaat.

Condensatie: De waterdamp die uit het verwarmde water ontstaat, wordt vervolgens naar een condensor geleid. De condensor is meestal een buizensysteem met koud water dat eromheen stroomt of een koelspiraal. De koude omgeving in de condensor zorgt ervoor dat de waterdamp snel afkoelt en condenseert tot vloeibaar water.

Verwijdering van onzuiverheden: Tijdens het condensatieproces worden alle onzuiverheden en verontreinigingen die in het oorspronkelijke water aanwezig waren, niet in de gecondenseerde waterdamp opgenomen. Deze onzuiverheden blijven achter in de oorspronkelijke container waarin het onverdampte water zich bevond, het residu. Dit is de reden waarom gedestilleerd water over het algemeen als zuiverste variant wordt beschouwd.

Omdat alleen waterdamp wordt gevangen en gecondenseerd, worden alle onzuiverheden achtergelaten in het oorspronkelijke water. Dit maakt gedestilleerd water extreem zuiver en geschikt voor een breed scala aan toepassingen.

Waarvoor worden beide soorten gebruikt?

Zowel gedemineraliseerd water als gedestilleerd water hebben een breed scala aan toepassingen, afhankelijk van hun zuiverheidsgraad en kwaliteit. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen voor beide soorten water:

Gedemineraliseerd Water

 • Laboratoriumgebruik: Gedemineraliseerd water wordt vaak gebruikt in laboratoria voor het bereiden van oplossingen, analytische chemie en andere laboratoriumprocedures.
 • Industriële processen: In verschillende industriële processen wordt gedemineraliseerd water gebruikt om de vorming van afzettingen en corrosie te voorkomen.
 • Koelvloeistof: Het wordt gebruikt als koelvloeistof in koelsystemen en airconditioners om de vorming van mineralen op warmtewisselaars te verminderen.
 • Batterijproductie: Gedemineraliseerd water wordt vaak gebruikt bij de productie van batterijen om ongewenste chemische reacties te voorkomen.

Gedestilleerd Water

 • Medische toepassingen: Gedestilleerd water wordt gebruikt voor medische procedures en apparatuur, zoals het steriliseren van medische instrumenten.
 • Stoomstrijkijzers: Het wordt vaak aanbevolen voor gebruik in stoomstrijkijzers om kalkaanslag te voorkomen.
 • Autobatterijen: Gedestilleerd water wordt gebruikt om accu's bij te vullen om de levensduur te verlengen.
 • Chemische en farmaceutische productie: In de chemische en farmaceutische industrie wordt gedestilleerd water vaak gebruikt als een zuiverheidsnorm.

Welke soort is geschikt voor de productie van Colloïdaal Zilver en Colloïdaal Goud?

Colloïdaal zilver en colloïdaal goud zijn suspensies van zeer kleine metaaldeeltjes in water. Deze deeltjes hebben speciale eigenschappen en worden vaak gebruikt voor verschillende medische en industriële doeleinden. Het type water dat wordt gebruikt bij de productie van colloïdale oplossingen is van cruciaal belang, omdat onzuiverheden in het water de eigenschappen van de oplossing kunnen beïnvloeden.

Gedestilleerd water heeft de voorkeur bij de productie van colloïdaal zilver en colloïdaal goud. Dit komt omdat gedestilleerd water vrijwel vrij is van alle onzuiverheden, inclusief mineralen en ionen, die een chemische reactie met de metalen deeltjes kunnen aangaan. In gedemineraliseerd water kunnen nog steeds kleine hoeveelheden mineralen aanwezig zijn, en deze kunnen leiden tot veranderingen in de samenstelling en stabiliteit van colloïdale oplossingen.

De productie van colloïdaal zilver en colloïdaal goud vereist zeer zuiver water om ervoor te zorgen dat de gewenste deeltjesgrootte en -distributie worden behouden. Gedestilleerd water biedt deze zuiverheid en is daarom de beste keuze voor deze toepassingen.

Waar moet je op letten als je zuiver water wilt aanschaffen?

Als je zuiver water wilt aanschaffen, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

 1. Zuiverheidsgraad: Controleer de specificaties van het aangeboden water om te bepalen of het voldoet aan de vereiste zuiverheidsgraad voor je toepassing. Voor de meeste toepassingen waarbij zeer zuiver water vereist is, is gedestilleerd water de beste keuze.

 2. Bron en leverancier: Kies een betrouwbare bron en leverancier voor zuiver water. Dit kan een plaatselijke leverancier of een gespecialiseerd bedrijf zijn dat voldoet aan de industrienormen voor waterzuiverheid.

 3. Opslag en behandeling: Zorg ervoor dat je het zuivere water op de juiste manier opslaat en behandelt om verontreiniging te voorkomen. Gebruik schone containers en vermijd blootstelling aan verontreinigende stoffen.

 4. Kosten: Vergelijk de kosten van gedemineraliseerd water en gedestilleerd water met andere zuiveringsmethoden, en bepaal welke optie het meest kosteneffectief is voor jouw toepassing.

Waar moet je op letten als je zelf water wilt destilleren?

Als je overweegt om zelf water te destilleren, zijn hier enkele belangrijke overwegingen:

 1. Apparatuur: Zorg ervoor dat je beschikt over hoogwaardige waterdestillatieapparatuur. Meditech Europe biedt betrouwbare waterdestillatoren die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Neem contact op via info@meditecheurope.nl of +31527 292 331 voor advies en informatie over beschikbare apparatuur.

 2. Veiligheid: Volg de juiste veiligheidsprocedures bij het destilleren van water, aangezien het proces het verwarmen van water inhoudt. Zorg voor goede ventilatie en vermijd het inademen van dampen.

 3. Opslag en behandeling: Zodra je water hebt gedestilleerd, sla het dan op in schone containers en behandel het met zorg om besmetting te voorkomen.

 4. Onderhoud: Onderhoud je waterdestillatieapparatuur regelmatig volgens de aanbevelingen van de fabrikant om optimale prestaties te behouden.

Zijn er methoden om Gedestilleerd Water te voorzien van Mineralen?

Ja, het is mogelijk om gedestilleerd water te voorzien van mineralen als dit gewenst is voor specifieke toepassingen. Dit kan worden bereikt door mineralen toe te voegen aan het gedestilleerde water. Er zijn producten beschikbaar die zijn ontworpen voor het mineraliseren van gedestilleerd water volgens specifieke behoeften. Deze mineralen kunnen essentieel zijn voor bepaalde toepassingen, zoals het bereiden van drinkwater of het aanpassen van de pH-waarde van water voor gebruik in aquaria.

FAQ

Wat is het verschil tussen Gedemineraliseerd Water en Gedestilleerd Water?

Het belangrijkste verschil tussen gedemineraliseerd water en gedestilleerd water is de zuiverheidsgraad. Gedemineraliseerd water bevat nog steeds kleine hoeveelheden mineralen en ionen, terwijl gedestilleerd water vrij is van alle onzuiverheden, inclusief mineralen.

Welke voordelen hebben beide deze soorten water?

Gedemineraliseerd water is geschikt voor veel industriële en laboratoriumtoepassingen waarbij enige aanwezigheid van mineralen acceptabel is. Gedestilleerd water is echter geschikt voor toepassingen waarbij de hoogst mogelijke zuiverheid vereist is, zoals de productie van colloïdale zilver en colloïdaal goud, evenals medische en farmaceutische procedures.

Waar kan ik goed en betrouwbaar producten kopen om water te destilleren?

Meditech Europe staat klaar om je te adviseren en hoogwaardige waterdestillatieapparatuur te leveren. Neem contact op via info@meditecheurope.nl of +31527 292 331 voor meer informatie en ondersteuning bij het kiezen van de juiste apparatuur voor jouw behoeften.

In conclusie zijn gedemineraliseerd water en gedestilleerd water beide waardevolle vormen van zuiver water, elk met hun eigen toepassingen en voordelen. Het is van cruciaal belang om het juiste type water te kiezen op basis van de specificaties van je project en om zorgvuldig te overwegen of je water wilt aanschaffen of zelf wilt destilleren. Meditech Europe staat altijd klaar om te helpen bij het leveren van hoogwaardige waterdestillatieapparatuur en deskundig advies.