Een ijzertekort is een veelvoorkomend ongemak dat een grote invloed kan hebben op uw dagelijkse functioneren. Hoe weet u nu of u een ijzertekort heeft? In dit blog ontdekt u de symptomen van een ijzertekort en wat u ertegen kunt doen.

 

De functie van ijzer in het lichaam

Het lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine aan te maken. Hemoglobine is een eiwit in uw eigen bloed dat de rode bloedcellen in staat stelt om zuurstof vanuit uw longen naar de rest van het lichaam te transporteren. Is uw hemoglobinegehalte te laag, dan kan er sprake zijn van een ijzertekort in uw lichaam en krijgen spieren en weefsels onvoldoende zuurstof, waardoor deze niet optimaal werken. Een laag hemoglobinegehalte wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Ijzer is verder nodig om in onze cellen energie te produceren en draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem.

Een ijzertekort heeft verschillende oorzaken. De meest bekende zijn onder meer het hanteren van een ongezond voedingspatroon, inflammatoire darmziekten en een hoge benodigde hoeveelheid ijzer tijdens de zwangerschap of menstruatie. Maar ook bijvoorbeeld een verlaagde productie van maagzuur.

 

Symptomen bij een ijzertekort

U kunt een ijzertekort herkennen aan een aantal symptomen. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

 

Snel vermoeid

Meer dan de helft van de mensen met een ijzertekort is snel vermoeid en daarmee is dit het meest gebruikelijke symptoom van een ijzertekort. Als uw lichaam niet genoeg hemoglobine kan aanmaken door een ijzertekort, komt er minder zuurstof in de weefsels en spieren terecht waardoor u minder energie krijgt. Bovendien moet uw hart sneller werken om meer zuurstofrijk bloed door het lichaam te pompen, waardoor u moe kunt worden. Bovendien is er onder andere ijzer nodig om energie (ATP) aan te maken in het lichaam. 

 

Snel buiten adem

Doordat de rode bloedcellen minder zuurstof transporteren, zijn uw zuurstofwaarden ook laag. Uw spieren krijgen onvoldoende zuurstof om normale activiteiten zoals wandelen en fietsen te ondersteunen. Uw lichaam probeert dit te compenseren door meer zuurstof binnen te krijgen, waardoor uw ademhalingsfrequentie stijg en u sneller buiten adem bent.

 

Rusteloze benen

Onderzoek toont een verband aan tussen ijzergebrek en het restless legs syndrome, ook wel RLS genoemd. RLS is een sterke drang om uw benen te bewegen als ze in rust verkeren. Bij maar liefst 1 op de 4 mensen met RLS is er echter sprake van een ijzertekort. Hoe lager de ijzerwaarde, hoe erger de symptomen zijn.

 

Bleke huid

Een bleke huid is een ander veelvoorkomend symptoom van een ijzertekort. Hemoglobine zorgt ervoor dat het bloed een rode kleur krijgt. Lagere ijzerwaarden maken het bloed dan minder rood, waardoor de huid de gezonde, rozige kleur kan verliezen.

 

De gevolgen van een ijzertekort tijdens de zwangerschap

Ijzer is een onmisbaar mineraal in het lichaam van vrouwen tijdens de zwangerschap. Een voorraad ijzer is gedurende deze periode belangrijk, want als u zwanger bent kan er sneller een ijzertekort ontstaan. Dit komt omdat u nu ook bloed aanmaakt en transporteert richting de placenta en het kindje moet ook zelf bloed aan gaan maken waar ijzer voor nodig is. Door dit tekort aan ijzer kunt u zich moe en futloos voelen.

 

De gevolgen van een ijzertekort voor jonge kinderen

Voor jonge kinderen is ijzer extra belangrijk. Zij hebben ijzer nodig voor het ontwikkelen van denkvermogen en motorische ontwikkelingen. Baby’s en jonge kinderen met een ijzertekort groeien en ontwikkelen langzamer en hebben kans op een minder goed functionerend geheugen en verstoord leergedrag. Bovendien is de weerstand minder en is er een hogere kans op infectiegevaar. Een ijzertekort kan al effect hebben op deze ontwikkelingen nog voordat het tekort tot bloedarmoede leidt, waardoor het feitelijk gezien lang onopgemerkt kan blijven. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat uw kind van jongs af genoeg ijzer binnenkrijgt.

 

Dit kun je doen tegen een ijzertekort

Een ijzertekort kunt u voorkomen en in het geval dat u er last van heeft kunt u er ook weer vanaf komen. Het allerbelangrijkste is dat u een gezond voedingspatroon volgt. Uw lichaam krijgt namelijk ijzer binnen via de voeding die u nuttigt. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is afhankelijk van uw leeftijd en geslacht. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassen mannen is 11 milligram en 15 milligram voor vrouwen voor de menopauze en 11 milligram na de menopauze.

 

Bij Meditech Europe vindt u een uitgebreid assortiment voedingssupplementen die u onder andere helpen om het ijzergehalte op peil te houden. Al meer dan 15 jaar zijn we als producent en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs met een aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid.

Wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

  

FAQ

Wat kan de oorzaak zijn van een ijzertekort?

Een ijzertekort heeft verschillende oorzaken, waarvan het hanteren van een onvolledig voedingspatroon, inflammatoire darmziekten en een hoge benodigde hoeveelheid ijzer tijdens de zwangerschap of menstruatie de meest bekende zijn. 

 

Hoe krijg ik mijn ijzer omhoog?

Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon te volgen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is afhankelijk van uw leeftijd en geslacht. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassen mannen is 11 milligram en 15 milligram voor vrouwen voor de menopauze en 11 milligram na de menopauze.

 

Is te weinig ijzer gevaarlijk?

Te weinig ijzer kan leiden tot hartproblemen en bijvoorbeeld een hoger risico op een laag geboortegewicht.

 

Kan je zomaar ijzertabletten slikken?

U kunt ijzertabletten slikken als uw arts deze heeft geadviseerd of naar aanleiding van het bepalen van uw serumwaarden waaruit blijkt dat u een ernstig ijzertekort heeft. Weken- tot maandenlang ijzertabletten slikken kan leiden tot maag- en darmklachten.