Antioxidanten zijn onmisbaar voor ons lichaam en onze gezondheid. Het is dan ook belangrijk dat uw lichaam over voldoende antioxidanten beschikt. We leggen u in dit blog uit wat antioxidanten zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. 

 

Wat zijn antioxidanten

Een antioxidant is een verzamelnaam voor bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine B1, B2, B6, C, E, ijzer en selenium. Antioxidant betekent eigenlijk ‘tegen oxidatie’. Oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof. In ons lichaam speelt zuurstof een grote rol binnen verschillende processen. Door te eten krijgen we verschillende voedingsstoffen binnen, zoals suikers, eiwitten en koolhydraten. Zuurstof is essentieel bij het verbranden van deze voedingsstoffen. Maar ook bij lichamelijke inspanning verbruiken we een grote hoeveelheid zuurstof. Bij deze processen ontstaat dus een chemische reactie, de oxidatie. Gedurende het oxidatieproces komen vrije radicalen vrij, dit zijn agressieve stoffen. Te veel radicalen kunnen schade toebrengen aan ons lichaam. Roken, overgewicht, het gebruik van alcohol en geneesmiddelen, infecties en langdurige blootstelling aan uv-straling leiden ook tot de aanmaak van meer radicalen.

Antioxidanten bestrijden vrije radicalen en daarmee ons lichaam. Ze beschermen onze cellen, weefsels en organen. Het is belangrijk dat uw lichaam over een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidanten beschikt.

 

De gezondheidseffecten

Antioxidanten hebben een aantal gezondheidseffecten op uw lichaam. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

Antioxidanten helpen op de lange termijn tegen ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Werken bloeddrukverlagend. Verbeteren het immuunsysteem. Verlagen het cholesterol. Houden hart en vaten in goede conditie. Zorgen voor meer energie. Helpen ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. En ze gaan het verouderingsproces en sommige bijwerkingen van medicatie tegen.

Een uitgebreid overzicht met gezondheidseffecten treft u hier.

 

Welke vitamines en spoorelementen zijn antioxidanten (schema)

Een aantal vitamines en spoorelementen hebben een antioxiderende werking. Voor veel bioactieve stoffen is dit nog niet zo duidelijk. De vitamines waarvoor dit geldt zijn vitamine E, C en bètacaroteen (een voorloper van vitamine A) en voor spoorelementen zijn dit seleen en zink. Wij hebben de voeding waarin u deze antioxidanten vindt voor u op een rijtje gezet. 

  • Vitamine E: noten, zaden. oliën, halvarine, margarine en avocado;
  • Vitamine C: verschillende soorten groente en fruit, denk aan rode paprika, kiwi, spruitjes, sinaasappel, citrusvruchten en koolsoorten;
  • Bètacaroteen: groene bladgroente (zoals spinazie), zoete aardappel, wortel, mango, broccoli, koolsoorten (zoals spitskool);
  • Seleen: in heel veel voedingsmiddelen, denk aan vis, vlees, noten, volkoren graanproducten en zuivelproducten;
  • Zink: vlees, vis, volkorenbrood, rijst, peulvruchten, zuivel, noten, pitten en zaden.

 

Antioxidanten als voedingssuplement

Ter ondersteuning van uw voedingspatroon kunt u antioxidanten innemen als voedingssuplement. Wij zetten een aantal van onze supplementen met antioxidanten voor u op een rijtje.

 

Resveratrol

Dit supplement is een krachtig antioxidant en ondersteunt hart en bloedvaten. Resveratrol is een polyfenol. Belangrijke nutriënten die in al uw cellen aanwezig zijn. De stoffen beschermen uw celkern door zogenoemde vrije radicalen vrije radicalen weg te vangen.

 

Spirulina Chlorella algen tabletten

Deze mix heeft van nature een hoog gehalte aan antioxidanten, eiwitten, vitamines en mineralen.

 

Gouden tip van Meditech Europe: Meditech ORP meter

Met deze meter kunt u altijd en over het Oxidatie Reductie Potentiaal meten van iedere vloeistof. Hoe lager de waarde hoe hoger de potentiële antioxidanten werking. Meet bijvoorbeeld uw drinkwater of andere dranken en kom erachter hoe oxideren (+ORP) of antioxiderend (-ORP) ze zijn.

 

Wilt u zich ook goed voelen en uw lichaam beschermen tegen radicalen? Dat begrijpen wij van Meditech Europe als geen ander.

Wij zijn de grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen gericht op mens en dier, die een nieuwe en inspirerende kijk geven op harmonie, balans en gezondheid.  

 

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.