Een leuk terrasje pakken tijdens zonnige dagen of die ene belangrijke gelegenheid vieren. Een heerlijk flesje of glaasje alcohol mag dan vaak niet ontbreken. Zo nu en dan een drankje is natuurlijk geen probleem. Maar het alcoholgebruik heeft een negatief effect op uw huid. In dit blog beschrijven we een aantal effecten van alcohol op uw huid.

 

Wat alcohol doet met uw lichaam

Alcoholgebruik is een hepatotoxine, een giftige stof die de lever aantast. De lever staat in verbinding met uw huid. Dus als dit orgaan het zwaar te verduren heeft, zult u dat zien aan uw huid. Het maakt u vatbaarder voor huidinfecties.

Verder beschikt alcohol over een lage voedingswaarde waardoor het ook een negatieve impact kan hebben op uw hormonen, cellen en bloedspiegel.

 

Alcohol en huidproblemen

Alcoholgebruik kan leiden tot (huid)ziekten en huidproblemen als vlekken, bulten of schilfering aan de huid. Natuurlijk kan ook een medische oorzaak ten grondslag liggen aan deze problemen, daar kan een arts uitsluitsel over geven.

Laat he duidelijk zijn dat alcohol deze problemen ook kan veroorzaken, verergeren of de behandeling van de klachten kan verhinderen.

 

Droge huid

Alcohol heeft een negatieve invloed op de hormonen in het lichaam die ervoor zorgen dat uw lichaam niet te snel uitdroogt. Bij het nuttigen (te veel) van alcohol scheiden onze nieren vocht uit. Dit herkent u in een toename aan toiletbezoeken.

Gebruikt u parfum of aftershave met alcohol? Dan adviseren wij om deze items zonder alcohol te gebruiken om huiduitdroging te voorkomen. Een langdurige droge huid kan leiden tot huidcellen die minder goed functioneren, met huidveroudering tot gevolg.

 

Voortijdige huidveroudering en rimpels

Het overmatig drinken van alcohol vergroot de kans op huidveroudering. Op langere termijn kunt u dan meer last krijgen van diepere rimpels.

U herkent het vast wel, u bent een avond uit geweest en heeft last van ‘’nadorst’’ en de lijntjes en rimpeltjes die dan meer opvallen.

Daarnaast vertraagd alcohol de aanmaak van collagene vezels. Deze vezels houden uw huid soepel en jong. Wordt de aanmaak van collageen geremd, dan zullen er eerder rimpels ontstaan en bestaande rimpels grover worden.

 

Rode aderen

Alcohol verwijdt de bloedvaten. Hierdoor kunnen rode haarvaatjes ontstaan rondom de neus en wangen. Overmatig alcohol verbruik kan ertoe leiden dat deze haarvaatjes permanent beschadigen met een slechte doorbloeding tot gevolg.

 

Vochtophoping boven en onder de ogen

Het verwijden van de bloedvaten door het nuttigen van alcohol heeft ook invloed op de verdeling van de vochthuishouding in uw lichaam. Dit komt tot uiting op plaatsen waar de huid dun is, zoals de huid rondom uw ogen. Het is dan ook niet vreemd dat u bij mensen die veel alcohol hebben gedronken vochtophoping boven en onder de ogen ziet.

 

Slechte huid als gevolg van slechte slaapkwaliteit

Ondanks dat de meeste mensen na het drinken van alcohol vaak direct in slaap vallen, hebben meerdere studies aangetoond dat de kwaliteit van de slaap aanzienlijk verslechterd. Met name vrouwen die alcohol hebben gedronken ervaren een verstoorde nachtrust. Ze worden ’s nachts meerdere malen wakker en hebben daarna meer moeite om opnieuw in slaap te komen.

 

Dat dit voornamelijk bij vrouwen voorkomt is te verklaren aan de hand van het verschil in alcoholmetabolisme bij mannen en vrouwen. Mannen hebben een andere lichaamsbouw en blijken alcohol sneller af te breken dan vrouwen.

 

Desalniettemin is een verstoorde nachtrust uiteraard niet bevorderlijk voor uw huid. Gun uw lichaam die stralende huid en lichamelijk- en geestelijk herstel. Geniet, maar drink met mate.

 

Wilt u uw huid gezond houden en huidproblemen door onder meer alcoholgebruik voorkomen of verminderen? Dat begrijpen wij bij Meditech Europe als geen ander. Meditech Europa is uw grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve oplossingen voor uw gezondheid en een optimaal woon-, werk- en leefklimaat, zoals een lijn huidverzorgingsproducten. Al meer dan 15 jaar zijn wij als producent en distributeur wereldwijd het adres voor eindgebruikers, de detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

 

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.