Bent u vegan, maar wilt u wel aan de juiste hoeveelheid omega-3-vetzuren komen? Als vegan zijn er genoeg mogelijkheden om uw dagelijkse dosis omega 3 binnen te krijgen. Maar is vegan omega 3 dan wel net zo goed als omega 3 uit visolie? Ontdek het in dit blog.

 

Wat is omega 3 en wat zijn omega 3-vetzuren?

Omega 3 zijn essentiële onverzadigde meervoudige vetzuren. Onverzadigde vetten zijn goede vetten die uw lichaam nodig heeft. Ze bevorderen de hersenfunctie, het gezichtsvermogen, doe bloeddruk, de werking van uw hart en uw immuunsysteem. Bovendien helpt omega 3 bij depressie en dementie. Het is dus belangrijk om dagelijks voldoende omega 3 binnen te krijgen.

Een omega 3-tekort kan een negatieve impact hebben op uw hersenen en uw lichaam. Lichamelijke klachten die in verband worden gebracht met een tekort aan omega 3 zijn bijvoorbeeld lusteloosheid, verminderd zicht, een slechte huid, een droge huid, stemmingswisselingen, veel dorst, meer plassen en concentratieproblemen.

Er zijn drie omega 3 vetzuren: ALA, EPA en DHA.

 

ALA

ALA, ook wel alfa-linoleenzuur genoemd, is een plantaardig omega vetzuur en kan niet in ons lichaam worden aangemaakt. U zult dit vetzuur dus via de voeding moeten innemen. ALA zit vooral in lijnzaad(olie), sojaolie en producten die hiervan zijn gemaakt, zoals margarine en mayonaise. ALA kan door uw lichaam worden omgezet in EPA en DHA.

 

EPA

EPA, ofwel eicosapentaeenzuur, is een dierlijk vetzuur. Het is de voorloper van belangrijke stoffen in het lichaam, zoals leukotrieën en tromboxanen. Het werkt ontstekingsremmend in het lichaam. EPA kan door uw lichaam uit ALA gemaakt worden, maar u kunt dit vetzuur ook uit voeding halen. EPA komt van nature voor in vette vis, schelp- en schaaldieren en algen.

 

DHA

DHA, ook wel docosahexaeenzuur genoemd, is evenals EPA een dierlijk vetzuur dat u uit voeding kunt halen. Samen met EPA ondersteunt het de gezondheid van uw hart, bloedvaten, ogen en hersenen. U vindt DHA in vette vis, schelp- en schaaldieren en algen.

 

Waar zit omega 3 in?

Omega 3 zit in dierlijke en vegan producten. Ook als veganist zijn er tal van mogelijkheden om omega 3 binnen te krijgen.

 

Dierlijke producten

Omega 3 associëren we vaak met het eten van vette vis, maar dit vetzuur zit ook in andere voedingsmiddelen, zoals in levertraan en in eieren van kippen waarvan het voer wordt gemengd met lijnzaad.

 

Vegan producten

Plantaardige oliën, lijnzaad, chiazaad en walnoten zijn goede bronnen van vegan omega 3. Walnoten zitten boordevol ALA en zijn rijk aan vezels. Voeg walnoten toe aan uw (soja)yoghurt of doe er een handje van over uw salade.  

 

Omega 3 supplementen: ook beschikbaar voor veganisten

Vegan omega 3 supplementen worden rechtstreeks uit de algen gewonnen, waardoor ze dus direct geschikt zijn voor veganisten. Bovendien bevatten deze vegan omega 3-supplementen geen vis(olie), waardoor ze dus ook geen vissmaak hebben.

Om de inname van ALA, EPA en DHA te verhogen raden wij aan om te starten met een kuur van voedingssupplementen. Meditech Europe heeft een uitgebreid assortiment aan vegan omega 3 supplementen.

 

Conclusie: is vegan omega 3 net zo goed als omega 3 uit dierlijke producten?

Als veganist is het belangrijk dat u gezond en gevarieerd eet, er bestaat toch een kans dat u dan toch nog onvoldoende omega-3 vetzuren binnen krijgt. Hoewel ons lichaam ALA kan omzetten naar EPA en DHA, is de hoeveelheid dusdanig klein dat de hoeveelheden die het lichaam omzet verwaarloosbaar zijn. Wanneer een voedingspatroon geen dierlijke voeding kent, is rekening houden met voldoende omega 3 inname dus van belang. Vegan omega 3 is net zo goed als omega 3 uit dierlijke producten. Beide bevatten namelijk dezelfde EPA en DHA omega-3 vetzuren. 

Meditech Europe is als producent en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

 

Wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

 

FAQ

Welke vegan omega 3 is het beste?

Vitamunda liposomaal is het beste. Deze vegan omega 3 heeft een betere bio beschikbaarheid en is geschikt voor veganisten, vegetariërs en voor niet-vegans.

 

Is omega 3 en visolie hetzelfde?

Nee. Visolie is afkomstig van vis en schaaldieren en bevat twee soorten omega 3-vetzuren, namelijk EPA en DHA.

 

Is visolie vegan?

Nee, visolie is niet vegan. Vegan omega wordt gemaakt van algenolie.

 

Waar moet u op letten bij het kopen van omega 3?

Het is belangrijk dat de omega 3 die u koopt voldoende DHA en EPA bevat. Kijk dus goed naar de hoeveelheden op de verpakking.