Eczeem staat in de top vijf van meest voorkomende chronische aandoeningen. Vervelend, vooral die jeuk. In dit blog ontdekt u hoe eczeem ontstaat, veelvoorkomende vormen van eczeem en hoe u eczeem kunt behandelen.

 

Veelvoorkomende vormen van eczeem

Eczeem is er in allerlei soorten en de rode, jeukende plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen. Wij lichten twee veelvoorkomende vormen van eczeem uit.

 

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is eczeem met een erfelijke aanleg. Mensen die last hebben van deze vorm van eczeem, hebben dit meestal al sinds de kinderjaren. Atopisch eczeem kan tijdelijk verdwijnen en later weer opspelen. U vindt het eczeem vaak terug aan de binnenkant van de elleboog, in de knieholte, op de enkels in de nek en rond de ogen.

 

Contact eczeem

Contact eczeem is een huidontsteking veroorzaakt door een allergische- of irritatiereactie na contact met een bepaalde stof. Contact eczeem op de handen is de meest voorkomende vorm. Handen worden het vaakst gebruikt tijdens dagelijkse bezigheden en lopen dus het meeste kans om allergenen tegen te komen.

 

Symptomen van eczeem

Ongeacht het type eczeem, de plaats van de eczeem en de leeftijd van de persoon, laat eczeem zich vaak op dezelfde manier zien. We zetten de belangrijkste symptomen van eczeem op een rijtje.

 

Jeukende plekken

Jeuk hoort onverbrekelijk bij eczeem. Hierdoor krabben veel mensen aan de huid. Maar door het krabben kan het eczeem juist verergeren en in stand blijven.

 

Schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes

Eczeem gaat, naast jeuk, ook gepaard met schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes.

 

Natuurlijk wilt u weten hoe dit tot stand komt en wat de oorzaken zijn van eczeem.

 

Oorzaken

De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Het verloop van de huidaandoening is ook niet altijd te bepalen: soms is de eczeem tijden verdwenen en soms is er ineens een periode dat het eczeem weer terugkomt.

Onderstaande factoren spelen een rol bij het ontstaan van eczeem.

 

Erfelijkheid

U kunt erfelijke aanleg hebben voor de ontwikkeling eczeem, die van generatie op generatie wordt overgedragen.

 

Klimaat/plaats

Eczeem wordt vaak erger in de wintermaanden. Als het buiten koud, zetten we binnen al snel de verwarming een paar graden hoger. Dit zorgt voor droge lucht in huis en kan leiden tot eczeem.

 

Stress

Als we veel stress ervaren, stijgen onze cortisolspiegels. Dit kan de talgproductie verhogen en leiden tot een verergering van eczeem.

 

Allergie

Bij eczeem door een allergie reageert uw lichaam op bepaalde stoffen. Het lichaam laat dan een afweerreactie zien. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er bijna nooit een relatie is tussen het ontstaan van eczeem en allergenen.

 

Daling van de weerstand

Een huid met eczeem heeft een lage vet- en vochthuishouding. Dit resulteert in een lage weerstand van de huid, waardoor bacteriën de huid sneller irriteren en onder meer kloofjes en korstjes ontstaan.

 

Eczeem behandelen

Een goede huidverzorging is stap één om eczeem zo rustig mogelijk te houden. Crèmes en zalven vormen de basis van de behandeling en zorgen ervoor dat de huid niet droog is. Het eczeem kan daarnaast behandeld worden met lichttherapie en colloïdaal zilver.

 

Lichttherapie

Bij lichttherapie wordt zon nagebootst. Eczeem reageert goed op zonlicht. Een behandeling met lichttherapie kan voor mensen met eczeem uitkomst bieden.

 

Colloïdaal zilver

Colloïdaal zilver ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het middel heeft een rustgevende werking en wordt bijvoorbeeld als ondersteuning in gezet bij de behandeling tegen eczeem.

In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment middelen die u helpen tegen eczeem, waaronder colloïdaal zilver.

 

Meditech Europe is als producent en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

Wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

  

FAQ

Wat is het beste middel tegen eczeem?

Crème of zalf is het beste middel tegen eczeem.

 

Hoe komt u zo snel mogelijk van eczeem af?

Door elke dag crème of zalf te smeren totdat het is verminderd of weg is.

 

Wat kan de oorzaak zijn van eczeem?

Eczeem kent verschillende oorzaken, zoals erfelijkheid, stress, allergie, een daling van de weerstand en het klimaat.