Uw keel begint te krabben, de neus begint te lopen of die ene infectie steekt weer de kop op. Vaak ligt een zwak immuunsysteem hieraan ten grondslag. Ook als u geen klachten heeft is het goed om uw immuunsysteem op peil te houden en gezond te leven. In dit blog ontdekt u wat het immuunsysteem is en hoe u uw immuunsysteem kunt versterken.

 

Wat is uw immuunsysteem

Het immuunsysteem is de natuurlijke weerstand van uw lichaam. Die verdedigt zich hiermee tegen agressieve invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, virussen en infecties.

Het immuunsysteem werkt elke dag hard, maar vaak merken we het pas als er een infectie ontstaat. Dan kunt u klachten ervaren zoals koorts bij ziekte of pijn en roodheid bij een ontstoken wond.

Witte bloedlichaampjes spelen een belangrijke rol in de strijd tegen infecties. Deze bloedlichaampjes worden aangemaakt in het beenmerg en vormen de basis voor verschillende immuuncellen van aspecifieke en het adaptieve immuunsysteem.

 

De beste tips om uw immuunsysteem te versterken

U kunt zelf uw immuunsysteem versterken met onderstaande tips.

 

Tip 1: zorg voor rust en ontspanning

Stress en een gebrek aan slaap zijn boosdoeners als het aankomt op uw weerstand. Zorg voor een goede nachtrust en doe dagelijks activiteiten die stress tegengaan, zoals mediteren of wandelen.

 

Tip 2: neem probiotica

Probiotica helpt uw darmen goed functioneren en verdringen de slechte stoffen. Hierdoor versterken ze het immuunsysteem en zorgen ze voor extra afweer wanneer u stress heeft.

 

Tip 3: consumeer minder suiker

Te veel (meer dan 25 gram per dag) suiker eten en drinken remt de cellen van het immuunsysteem die bacteriën, virussen en infecties aanvallen. Vermijd producten zoals snoep, koek en frisdrank zoveel mogelijk en voorkom dat suikers schade aanrichten in uw lichaam.

 

Tip 4: maak plezier en lach

Plezier maken en lachen laten u goed voelen, waardoor u beter kunt ontspannen. Er komen dan stoffen vrij in uw lichaam die een positieve impact hebben op uw immuunsysteem. Door ontspanning worden stoffen die een ontsteking in uw lichaam kunnen veroorzaken verminderd.

 

Tip 5: hydrateer

Ons lichaam bestaat voor meer dan zeventig procent uit water. Het is belangrijk om dat aan te blijven vullen. Drink minimaal 2 liter water per dag.

 

Tip 6: koude douche

Tijdens een koude douche nemen het aantal witte bloedcellen toe, die helpen om weerstand op te bouwen. Een geweldige manier om uw immuunsysteem een boost te geven.

 

Tip 7: denk aan uw hygiëne

Bacteriën en virusdeeltjes verspreiden zich via de lucht en oppervlaktes, zoals deurklinken en trapleuningen. Was regelmatig uw handen.

 

Tip 8: eet gezond

U kunt uw weerstand verbeteren door gezond te eten. Vitamines en mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen die u helpen om het immuunsysteem te versterken. Eet daarom voldoende groenten, fruit, vette vis en andere, gezonde en voedingsrijke producten. Denk hierbij aan champignons, pecannoten, honing en kaneel.

 

Tip 9: neem voldoende omega 3

Bij het verbeteren van het aangeboren immuunsysteem is het belangrijk om ontstekingen te voorkomen en het te lang aanhouden van ontstekingen. Omega 3 bevat DHA en EPA die ervoor zorgen dat de ontstekingsreactie weer uit gaat wanneer het “probleem” is opgelost. Het is dus van belang dat er voldoende omega 3 in de voeding te vinden is.

Immuunsysteem versterken tijdens ziekte

Wanneer u ziek wordt, dan betekent dit dat een virus of bacterie uw immuunsysteem binnengedrongen is. Wij zetten vijf tips voor u op een rijtje die u helpen om uw immuunsysteem te versterken tijdens ziekte.

 

Tip 1: neem kruiden

Verschillende kruiden bevatten diverse stoffen die een positief effect hebben op ons immuunsysteem. Het zijn bio-actieve stoffen die ons lichaam extra ondersteunen, zoals look, tijm, gember en basilicum.

 

Tip 2: vitamine C

Vitamine C kan helpen om de periode van ziekte verkorten. U vindt vitamine C in groente, fruit en aardappelen.

 

Tip 3: beweeg

Hoewel u er waarschijnlijk geen zin in heeft als u zich niet lekker voelt, is het ontzettend goed voor uw weerstand: fysieke activiteit. Het versterkt uw weerstand en vermindert chronische ontstekingen.

 

Tip 4: vermijd antibiotica

Antibiotica doodt de slechte, maar ook de goede bacteriën. Dat zorgt ervoor dat uw weerstand een deuk kan oplopen. Als antibiotica niet noodzakelijk is, neem het dan niet. En als het niet anders kan, neem na de antibioticakuur gefermenteerde voeding en neem een probioticakuur. 

 

Tip 5: de juiste kleding

Voorkomen is beter dan genezen. Uw immuunsysteem kan afzwakken door afkoeling, waardoor u gevoeliger bent voor virussen. Draag op koude dagen handschoenen, een muts en sjaal. Houd het weer in de gaten en kleed u daarop.

 

De beste vitamines en mineralen om uw immuunsysteem te versterken

Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem zijn vitamines en mineralen onmisbaar. De beste vitamines en mineralen om uw immuunsysteem te versterken zijn vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine D, ijzer, koper, selenium en zink.

In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment vitamines en mineralen die u helpen bij het verhogen van uw weerstand.

 

De beste voeding voor een sterk immuunsysteem

Gezonde voeding is van cruciaal belang om uw immuunsysteem sterk te houden. De beste voeding voor een sterk immuunsysteem zijn noten en zaden, groente, fruit, vis en water.

 

Meditech Europe is als producent en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

Wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

 

FAQ

Hoe weet u dat u een zwak immuunsysteem heeft?

U kunt een zwak immuunsysteem herkennen aan vermoeidheid, ziektes, bacteriën, virussen, infecties en een langzaam herstel en genezing van wonden.

 

Wat eten bij een slechte weerstand?

Bij een slechte weerstand eet u het beste noten en zaden, groente, fruit, aardappelen, vis en water.

 

Welk fruit is goed voor uw immuunsysteem?

Bosbessen, aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten zijn goed voor uw immuunsysteem.

 

Kunt u uw immuunsysteem testen?

Ja, u kunt uw immuunsysteem testen door bloedonderzoek. Hierdoor krijgt u inzicht over de status van uw witte bloedlichaampjes.