Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Het geven van borstvoeding vergt veel energie van uw lichaam en geest en kan worden ervaren als een stressvolle periode. Bijna alle kersverse moeders krijgen hiermee te maken. Het geven van borstvoeding is een natuurlijk proces en versterkt de band tussen u en uw kindje. De behoefte aan voedingsstoffen is gedurende de borstvoedingsperiode hoger dan tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk om goed voor u zelf te blijven zorgen in deze periode. In dit blog ontdekt u alles over vitamines tijdens de borstvoeding.

 

Extra vitaminebehoefte tijdens de borstvoeding

Tijdens de borstvoedingsperiode eet en drinkt het kindje met de moeder mee. Als u niet voldoende eet, gaat dat ten koste van uw reserves en gaat uw energiepeil snel omlaag. Daarom heeft u als borst voedende vrouw over het algemeen een extra energiebehoefte tijdens de borstvoedingsperiode. U doet er goed aan om gezond en gevarieerd te eten, zodat u de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast drinkt u minimaal 2 tot 2,5 liter vocht per dag (water, kruidenthee, groentensap of verdund met water ongezoet troebel vruchtensap).

Om hieraan te voldoen is het belangrijk om te eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

 

Borstvoeding geven: deze vitamines heeft u nodig

Of u borstvoeding wilt geven, is een keuze die u alleen als moeder maakt. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen als u borstvoeding wilt geven.

 

Vitamine A

Een anti-oxidant die bijdraagt aan de ontwikkeling van de ogen. Bovendien geeft deze vitamine het afweersysteem een fijne boost. Vitamine A zit in zuivel, eieren, vis en leverworst, maar ook in wortel, meloen, zoete aardappel, sinaasappels en spinazie. De aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor moeders die borstvoeding geven is 2000 mg per dag.

 

Vitamine B12

Deze vitamine draagt bij aan de celdeling, ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Dierlijke producten zoals melk, vleeswaren en eieren bevatten veel vitamine B12. Zorg dat u minimaal 1000 mg vitamine B12 per dag binnenkrijgt.

 

Vitamine C

Een effectieve vitamine tegen griep en verkoudheid. Onmisbaar als u net een klein kindje thuis heeft. Citrusvruchten, paprika, aardbeien en spinazie zitten boordevol vitamine C. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor vrouwen die borstvoeding geven is 500 mg per dag.

Naast deze vitaminen kunt u als moeder ook extra magnesium, ijzer, jodium, zink en foliumzuur gebruiken.

 

U kunt deze vitamines binnenkrijgen door een juist voedingspatroon te volgen en door het slikken van supplementen.

 

Dit zegt de wetenschap erover

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat borstvoeding gezonder is dan flesvoeding. Moedermelk beval alle goede stoffen. Bovendien heeft het geven van borstvoeding meer voordelen. Moedermelk is gebruiksklaar en op de juiste temperatuur, bevat antilichamen tegen verschillende ziektes en verkleint de kans op een voedselallergie.

Moedermelk voorziet uw kindje van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. Dit is met uitzondering van vitamine D en vitamine K. Deze vitamines zijn nodig voor een optimale ontwikkeling van het kindje. Na enkele weken borstvoeding zitten er namelijk iets minder vitamines en mineralen in de borstvoeding. Voor veel vitamines is dit geen probleem, maar je kindje heeft de reserves aan vitamine D en K dan opgebruikt.

Het is afhankelijk van de leeftijd van uw kindje hoeveel vitamine D en K het dagelijks nodig heeft. Bij borstvoeding heeft uw kindje vanaf dag 8 iedere dag 150 microgram vitamine K nodig tot en met de leeftijd van 3 maanden. Voor vitamine D is dat 10 microgram vanaf dag 8 tot de leeftijd van 4 jaar.

Als ervaringsdeskundige kunnen we u adviseren om bovenstaande richtlijnen aan te houden. Wij adviseren u om bij twijfel altijd contact op te nemen met uw huisarts.

 

Bij Meditech Europe vindt u een uitgebreid assortiment vitamines voor meer energie en vitaliteit tijdens de borstvoedingsperiode. Als producent en distribiteur zijn we dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

Wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

 

FAQ

Waarom een verhoogde vitaminebehoefte tijdens de borstvoeding?

Tijdens de borstvoedingsperiode verbruikt u meer energie en heeft u ook meer vitamines en mineralen nodig.

 

Welke vitamines zijn het belangrijkst tijdens het geven van borstvoeding?

Vitamine A en vitamine B12 en zijn het belangrijkst tijdens het geven van borstvoeding. Bovendien kunt u mineralen als magnesium, zink, ijzer, jodium en foliumzuur ter aanvulling nemen.