Het toepassen van hypnose komt meer en meer onder de aandacht. De meeste mensen hebben een bepaald beeld bij hypnose: van een slimme truc tot paranormale gave. Het lijkt het werk van kwakzalvers, maar hypnose kan wel degelijk een nuttige rol spelen bij het beschermen en bevorderen van de gezondheid.

 

Het is een belangrijke innerlijke vorm van zelfzorg, naast gezonde voeding, beweging en andere uiterlijke vormen van gezondheid. Onze gedachten en emoties bepalen hoe wij ons innerlijk voelen en hoe we in het leven staan. Ze vormen de spiegel van onze gezondheid. Hypnose kan een ondersteuning zijn om uw manier van denken en het perspectief tegenover uzelf en het leven te verbeteren, zodat het uw gezondheid positief kan beïnvloeden. In dit blog ontdekt u wat hypnose is, de verschillende soorten, de belangrijkste gezondheidsvoordelen en bij welke klachten het is aan te raden.

 

Wat is hypnose

Het woord hypnose komt uit het Grieks ὑπνος hupnos, slaap. Het is een specifieke vorm van psychotherapie. Het wordt ingezet als therapeutische behandelingsmethode voor psychische en lichamelijke klachten met als doel om mensen veranderingen in gevoelens, percepties, gedachten of gedrag te laten ervaren, terwijl ze in een lichte trance/slaap zijn. Het is een perfecte manier om toegang te krijgen tot het onderbewuste.

Evidence based therapievormen staan binnen hypnose centraal. De positieve werking van deze therapievormen is aangetoond tijdens wetenschappelijk onderzoek.

 

Verschillende soorten hypnose

Hypnose is onder te verdelen in twee soorten: zelfhypnose en begeleide hypnose.

 

Zelfhypnose

Bij zelfhypnose brengt u zichzelf met of zonder hulp van geluidsdragers (cd, mp3 etc.) in hypnose. Zelfhypnose kan u helpen om voor belangrijke momenten rust in te bouwen en uw stresslevel te verlagen. Het is een geweldige manier om uw innerlijke kracht te versterken en de kijk op zaken te veranderen zodat deze weer dragelijk worden. Onder hypnose zorgt u ervoor dat exact datgene gebeurt wat u zichzelf vooraf voorneemt. Wanneer u ermee klaar bent, kunt u zichzelf weer uit hypnose halen.

 

Begeleide hypnose

Bij begeleide hypnose brengt de zorgverlener of onderzoeker u met behulp van verbale en non-verbale communicatie in een lichte trance/slaap, een vorm van hypnose. U behoudt volledige de controle over uzelf.

 

De belangrijkste voordelen van hypnose

Hypnose kan op verschillende manieren helpen om uw gezondheid of mindset te verbeteren.

 

Stress- en angst vermindering

Iedereen heeft wel eens last van stress of angst. Ons onderbewustzijn zorgt ervoor dat wij dit ervaren. Bij hypnose wordt het onderbewustzijn aangesproken en kunt u ontdekken waarom een bepaalde gebeurtenis zoveel angst of stress veroorzaakt. Uw lichaam komt in diepe ontspanning, waardoor stress- en angstklachten kunnen verminderen.

 

Gedragsverandering

Bij hypnose ligt de focus op het contact maken met uw onderbewustzijn. Dat is de plek waar overtuigingen, emoties en herinneringen liggen opgeslagen. Tijdens hypnose kunt u gedachten en gevoelens bewust waarnemen en intenties zetten. Door u met de juiste houding te focussen op deze intentie en hem te accepteren creëert u rust in uw hoofd waardoor er ruimte komt voor inzichten en gedragsverandering.  

 

Meer energie en blijdschap

Een hypnose sessie laadt uw systeem vanuit ontspannenheid weer meer op. Zo komt u beter in uw vel te zitten en kunt u meer energie ervaren. Door tijdens sessie te werken met positieve emoties kunt u ook weer blijdschap voelen.

 

Bij welke klachten is hypnose aan te raden

U kunt hypnose inzetten bij verschillende gezondheidsklachten. Wij raden u hypnose aan bij onderstaande klachten.

 

Angsten en fobieën

Bij hypnose gaat u direct naar het onderbewustzijn om tot de diepere oorzaak van een angst of fobie te komen. U krijgt inzicht in waarom een bepaalde gebeurtenis zoveel angst of paniek veroorzaakt om uiteindelijk de angst of fobie te verhelpen.

 

Depressie

Hypnose laat u afrekenen met de gevoelens die bij u depressies hebben veroorzaakt. Depressie overwinnen met hypnotherapie is voor iedereen haalbaar.

 

Concentratie- en geheugenproblemen

Tijdens hypnose is uw concentratie verhoogd, hetgeen uw geheugen verbeterd.

 

Stemmingswisselingen

Bij mensen met stemmingswisselingen verandert de gemoedstoestand snel. Hypnose kan stemmingswisselingen remmen.

 

Pijnklachten

Hypnose kan ondersteuning bieden bij pijnklachten. Zo wordt het in de medische wereld succesvol ingezet tegen bijwerkingen van onder meer chemokuren, PDS, migraine, fibromyalgie en kaak- en tandproblemen.

 

Slaapproblemen

Hypnose is een geweldige manier om slaapproblemen te voorkomen of verhelpen. Vaak liggen stress en spanning aan de basis van slaapproblemen. Middels hypnose wordt alle stress en spanningen in het onderbewustzijn weggenomen, wat uw slaap positief beïnvloed.

 

Stress

Stressoren liggen aan de oorzaak van stress. Met behulp van hypnose kunt u leren reageren op deze stressoren. U traint uw brein als het ware om anders te reageren op stressoren, zodat u zowel de korte als lange termijn anders kunt reageren in het geval van stress. Hypnose werkt dus stress verlagend.

 

Meditech Europe is de grootste en voordeligste online drogist van Nederland. In ons uitgebreide assortiment vindt u innovatieve producten voor uw gezondheid, werk- en leefomgeving, zodat u in balans kunt leven.  

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Onze medewerkers staan u graag te woord.