Allergieën komen in onze samenleving steeds meer voor. In dit blog ontdekt u wat een allergie is en zetten we de meest voorkomende allergieën voor u op een rijtje.

 

Wat is een allergie

Een allergie is een reactie van het lichaam op een bepaalde stof. Denk hierbij aan stoffen zoals voedingsmiddelen en stuifmeel. Op het moment dat u in aanraking komt met deze stoffen, maakt uw immuunsysteem allergische antistoffen aan die resulteren in een allergische reactie.

 

Verschillende soorten allergieën

Allergieën bestaan in een aantal verschillende soorten, waardoor het lastig kan zijn om ze allemaal te herkennen. Tevens kunnen de klachten per allergie verschillen, omdat iedereen uniek is en ieder lichaam er anders op reageert. We geven u meer inzicht in de meest voorkomende allergieën.

 

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel en pollen van bepaalde grassen, planten en bomen die in bloei staan. In Nederlands hebben tussen de 0,8 miljoen en 1,5 miljoen mensen last van deze allergie. De periode waarin u last kunt hebben van hooikoorts is afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor u allergisch bent. De meeste bloeien tussen februari en september.

De klachten van hooikoorts leiden op die van een verkoudheid, zoals niesbuien en hoestklachten. Maar u kunt ook last hebben van jeuk, hoofdpijn, jeukende ogen, irritatie van de huid, moeheid en een grieperig gevoel.

 

Huisstofmijtallergie

Bij een huisstofmijtallergie ontstaan er allergische reacties op huisstofmijten. Huisstofmijten zijn kleine spinachtige organismen. De organismen bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels.

De allergische reactie wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de huisstofmijt. De meeste mijten nestelen zich in de stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen. In huizen en gebouwen waar niet goed wordt schoongemaakt, weinig wordt geventileerd en veel mensen en/of dieren leven zweven de stofdeeltjes ook in de lucht.

Heeft u last van een huisstofmijtallergie, dan kunt u klachten ervaren als een loopneus, astma, eczeem, kriebelhoest, vermoeidheid, een loopneus, benauwdheid en tranende ogen.

 

Voedselallergie

Bij een voedselallergie maakt uw lichaam een abnormale hoeveelheid afweerstoffen aan tegen bepaalde voedingsmiddelen of -ingrediënten, waardoor een allergische reactie wordt uitgelokt.

De meest voorkomende voedingsmiddelen die een allergische reactie veroorzaken zijn noten, groenten, fruit, melk, soja, ei, vis, tarwe, schaal- en schelpdieren.

Mensen die last hebben van een voedselallergie ervaren klachten aan de mond en keel, maag en darmen, de huid en de ademhaling. Lees hier een volledig overzicht van alle klachten.

 

Huisdierenallergie

We komen ze overal tegen: huisdieren. Sommige mensen krijgen klachten als ze in aanraking komen met dieren zoals honden, katten, konijnen en cavia’s.

Een huisdierenallergie wordt veroorzaakt door huidschilfers. In de veren, het speeksel en de urine van het dier kunnen allergenen zitten. Door deze in te ademen ontstaan de symptomen van een allergie, die met name optreden in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen.

Niesbuien, vermoeidheid, slapeloosheid, een loopneus, jeukende ogen, hoofdpijn, eczeem, astma en benauwdheid zijn klachten die horen bij een huisdierenallergie.

 

Waar kan ik allemaal een allergische reactie van krijgen?

Naast de hierboven behandelde meest voorkomende allergieën kunt ook last hebben van andere allergieën, zoals een allergie voor medicijnen, insecten gif of een contactallergie zoals netelroos en eczeem.

Een uitgebreid overzicht van de soorten allergieën kunt u hier vinden.

 

Omgaan met verschillende soorten allergieën

Het voorkomen van allergieën is niet altijd mogelijk, wel kunt u allergieën op verschillende manieren behandelen.  Symptomatische medicatie geeft snel verlichting. Van de klachten. Dit is een perfecte oplossing om op het moment dat u binnen een korte periode last hebt van een allergische reactie, de bijkomende klachten wilt verlichten. Wilt u op de langere termijn de oorzaak van de allergie aanpakken, dan kunt u kiezen voor allergie immunotherapie.

 

 

Meditech Europa is al ruim 15 jaar de grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u een specifieke vraag? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan voor u klaar om tot het beste resultaat te komen: producten en apparatuur die uw gezondheid en leefomgeving bevorderen.