Ontdek de Voordelen van Medicinale Paddenstoelen: Een Diepgaande Gids

Welkom bij onze blog over Agaricus Blazei Murill, Turkey Tail (elfenbankje) en Shiitake. Deze paddenstoelen kunnen worden beschouwd als medicinale paddenstoelen en het is geen geheim dat deze paddenstoelen al eeuwenlang in verschillende culturen worden gebruikt vanwege hun potentieel geneeskrachtige eigenschappen. Deze combinatie kan mogelijk positieve effecten hebben voor uw welzijn, en ondanks dat medicinale paddenstoelen al eeuwenlang toegepast worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), is er nog wel meer wetenschappelijk onderzoek nodig. In dit blog vergroten wij uw kennis over de boeiende wereld van medicinale paddenstoelen.

Algemene informatie over Paddenstoelen

Een paddenstoel is een vruchtlichaam van bepaalde schimmels. Schimmels zijn een aparte groep organismen die behoren tot het rijk van de fungi, dat naast paddenstoelen ook andere structuren omvat zoals mycelium en sporen. Het vruchtlichaam is het deel dat boven de grond groeit, terwijl het mycelium, wat een netwerk van fijne schimmeldraden is, onder de grond groeit. De sporen van paddenstoelen zijn vergelijkbaar met zaden bij planten en worden verspreid om nieuwe schimmels te vormen.

Sommige paddenstoelen zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt in de keuken. Maar het is belangrijk op te merken dat er ook giftige soorten zijn. Daarom is het altijd het beste om paddenstoelen te kopen van betrouwbare  bronnen. Andere paddenstoelen worden daarnaast al eeuwenlang gebruikt voor hun potentieel geneeskrachtige eigenschappen, de zogenaamde medicinale paddenstoelen. Dit omvat gebruik in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) als ook Ayurveda.

Paddenstoelen bevatten veel waardevolle stoffen, waaronder:

Eiwitten: Paddenstoelen bevatten aanzienlijke hoeveelheden eiwitten, wat ze tot een waardevolle voedselbron maakt, vooral voor vegetariërs en veganisten.

Vitaminen: Ze zijn rijk aan verschillende vitaminen, waaronder B-vitaminen zoals riboflavine, niacine en foliumzuur. Deze zijn ondersteunend voor een gezond metabolisme en zenuwstelsel.

Mineralen: Paddenstoelen bevatten mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium en selenium, die belangrijk zijn voor de ondersteuning van diverse lichaamsfuncties.

Vezels: Hoewel paddenstoelen niet zo vezelrijk zijn als sommige groenten, dragen ze toch bij aan de dagelijkse vezelbehoefte van het lichaam.

Ook bevatten paddenstoelen weinig vet en calorieën, wat ze een goede keuze maakt voor mensen die een caloriearm dieet volgen. Daarnaast bevatten medicinale paddenstoelen vaak nog andere stoffen die ondersteunend voor het lichaam kunnen zijn zoals onder meer polysachariden en antioxidanten.

Medicinale paddenstoelen worden tegenwoordig ook vaak verwerkt in paddenstoelenextracten. Deze bevatten  geconcentreerde vormen van bioactieve stoffen die zijn verkregen uit verschillende soorten medicinale paddenstoelen. Paddenstoelenextracten worden verkregen door de bioactieve verbindingen uit de paddenstoel te extraheren met behulp van verschillende technieken zoals heet water extractie, ethanol extractie en warmte extractie. Deze extracten zijn vaak in de vorm van voedingssupplementen  verkrijgbaar. Belangrijk om bij voedingssupplementen op te letten is of ze biologisch zijn of niet en of ze dierlijk, plantaardig of veganistisch zijn. Maar ook of ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron.

Verschillende Paddenstoelen nader besproken

In dit blog richten we onze aandacht op drie verschillende paddenstoelen, namelijk:

Agaricus blazei Murill: Deze paddenstoel is ook bekend onder de naam Andosan en wordt ook wel almond mushroom genoemd. Omdat deze paddenstoel eetbaar is met een zoete smaak en een lichte amandelgeur heeft. Daarnaast wordt het als een medicinale paddenstoel beschouwd en wordt het vanwege zijn potentieel heilzame eigenschappen soms in voedingssupplementen verwerkt.
De agaricus blazei Murill bevat polysachariden zoals bèta-glucanen die het immuunsysteem mogelijk kunnen ondersteunen.

Turkey Tail: Ook wel het elfenbankje of coriolus versicolor genoemd. Deze paddenstoel bevat Polysacharide Krestin (PSK). Deze medicinale paddenstoel heeft zich met name in Japan bewezen als een natuurlijk alternatief medicijn.

Shiitake: Deze paddenstoel wordt in de Oosterse keuken vaak gebruikt vanwege zijn culinaire eigenschappen. Uit deze paddenstoel kan het Lentinan-extract worden gewonnen, wat op vele manieren ter ondersteuning kan worden ingezet.

De Terracotta TCM Xi’An capsules welke door Meditech Europe worden verkocht bevatten extracten van deze drie verschillende paddenstoelen.

Toepassingen en gebruik van Paddenstoelenextracten

Paddenstoelenextracten kunnen een aanvulling op zijn op uw dagelijkse routine. En één van de meest gebruikelijke manieren om paddenstoelenextracten te gebruiken, is door ze in te nemen in de vorm van een voedingssupplement. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, poeders of vloeibare extracten. Ze kunnen worden ingenomen volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Bij het gebruik van paddenstoelenextracten is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en de herkomst van de extracten. Het is ook verstandig om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional als je vragen hebt over het juiste gebruik, de doseringen of mogelijke interacties met andere medicijnen of supplementen. Daarnaast blijft een gevarieerde en evenwichtige voeding, samen met een gezonde levensstijl, van groot belang. Voedingssupplementen zijn een aanvulling op, maar geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Neem geen paddenstoelenextracten in als je allergisch bent voor paddenstoelen.

Onderzoek en studies

Agaricus blazei Murill (ABM) heeft de aandacht getrokken van wetenschappers vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat polysachariden in Agaricus blazei Murill, zoals bèta-glucanen het immuunsysteem kunnen stimuleren en ondersteunen. Ook kunnen de aanwezige antioxidanten helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam. Verder is de Agaricus blazei Murill (ABM) onderzocht vanwege zijn potentieel ontstekingsremmende effecten.

Klinische studies over Polysacharide Krestin, een extract dat is afgeleid van de Turkey Tail, wijzen uit dat er mogelijke immuunmodulerende effecten zijn en dat het de activiteit van immuuncellen kan ondersteunen. Echter verdere klinische studies en gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken zijn nodig om de effecten op langere termijn en mogelijke interacties beter te begrijpen.

Ook Lentinan, wat als extract wordt verkregen uit shiitake-paddenstoelen, heeft ook mogelijke immuunmodulerende effecten, zo is uit klinische studies gebleken. Echter ook hier zijn verdere klinische studies en onderzoek nodig.

Conclusie

Medicinale paddenstoelen zijn een fascinerend onderwerp met een rijke geschiedenis en veelbelovende gezondheidsvoordelen. Daarom vinden we het belangrijk om bewustzijn te creëren en te vergroten over de potentie van deze natuurlijke bronnen. We hopen dat deze blog je heeft geholpen om een beter begrip te krijgen van een aantal medicinale paddenstoelen.

De betrouwbaarheid van paddenstoelenextracten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bron van de paddenstoelen, de extractiemethode, de productiekwaliteit en de naleving van regelgeving en standaarden. Meditech Europe heeft verschillende soorten medicinale paddenstoelen in het assortiment opgenomen die voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden waaronder de Terracotta TCM Xi’An capsules.

Meditech Europe staat klaar om je te adviseren en te begeleiden in het ontdekken van de wereld van paddenstoelen-producten en hun potentiële voordelen. Je kunt contact met ons opnemen via info@meditecheurope.nl of +31527 292 331.