Het belang van een luchtreiniger

Het grootste deel van de lucht die u dagelijks inademt, is binnenlucht. Binnenlucht raakt sneller verontreinigd dan buitenlucht, omdat de lucht binnenshuis continue circuleert in dezelfde ruimte.

Een slechte luchtkwaliteit is een van de grootste risico’s voor onze gezondheid en anno 2021 een serieus probleem. Het kan klachten als zuurstofgebrek, een benauwd of grieperig gevoel, concentratieproblemen, astma, allergieën en chronische bronchitis veroorzaken of verergeren. Hoe minder allergenen, micro-organismen en chemisch verontreinigende stoffen we inademen, hoe kleiner de kans op ziektes. Een goede luchtkwaliteit is dus belangrijk voor ons welzijn. Luchtreinigers maken de lucht binnenshuis vrij van vervuiling waaronder allergenen, virussen en fijnstof. 

 

De oorzaken van luchtvervuiling binnenshuis

We kunnen drie soorten vervuilers van lucht binnenshuis onderscheiden, te weten biologische, fysische en chemische vervuilers. Onder biologische vervuilers vallen onder meer virussen, bacteriën, schimmels, huisstofmijten en huidschilfers van mensen en dieren. Vochtigheid, vezels en stof behoren tot de fysische vervuilers en sigarettenrook, gassen en vluchtige organische stoffen tot de chemische vervuilers.

 

De stand van zaken meten

Het is belangrijk om de luchtkwaliteit te meten, zo kunt u de aanwezige concentratie in de lucht van bepaalde stoffen bepalen die impact kunnen hebben op uw gezondheid. Wij geven u graag twee tips voor het meten van de luchtkwaliteit, zodat u de luchtkwaliteit in uw leefruimte op peil kunt houden en gezondheidsklachten kunt verminderen of voorkomen.

 

CO2-meter

Een CO2-meter meet de verhouding van C02 in de lucht en geeft de luchtkwaliteit aan, uitgedrukt in Parts Per Million. De CO2 meter bewaakt de luchtkwaliteit. Een normale concentratie C02 in de lucht bedraagt 600 tot 800 Parts Per Million. Bij een hoge CO2-concentratie zal de meter in alarm gaan. Dit is het moment waarop u de ruimte moet ventileren.

 

Hygrometer

Een hygrometer meet de luchtvochtigheidsgraad in procenten. Ligt de luchtvochtigheidsgraad tussen de 40 en 60, dan heeft u een ideale luchtvochtigheid in huis. Is de luchtvochtigheidsgraad te hoog of juist te laag, dan moet u actie ondernemen en de lucht bevochtigen of juist minder vochtig maken, afhankelijk van de situatie.

Is de lucht in uw leefruimte te droog, dan kunt u open bakjes met water aan uw verwarming hangen. De warmte zorgt voor verdamping van het water, waardoor de lucht vanzelf vochtiger wordt. Natuurlijk kunt u ook luchtbevochtigers aanschaffen.

Is de lucht te vochtig, dan kunt u een airconditioner gebruiken om een goede luchtvochtigheid te bereiken. Een airconditioner verkoelt de lucht, wat ervoor zorgt dat er vocht uit de lucht wordt gehaald.

 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een luchtreiniging systeem

Tegenwoordig zijn er tal van verschillende luchtreinigingssystemen op de markt. Wij geven u graag een aantal tips waar u op kunt letten bij de aankoop van een luchtreiniging systeem.

 

Afmeting

Bepaal de afmeting van de luchtreiniger op basis van de vierkante meters van de leefruimte waarin u het apparaat wilt gebruiken.

Wij adviseren een kleine luchtreiniger voor kamers tot 35 m2, een gemiddelde luchtreiniger voor kamers tot 60 m2 en een grote luchtreiniger voor kamers tot 80 m2.

 

Geluid

Luchtreinigingssystemen hebben verschillende ventilatiestanden om de lucht te reinigen. Het geluid verschilt per ventilatiestand. De meeste luchtreinigers zijn opgedeeld in drie categorieën: stil, normaal en luid. De categorieën zijn gebaseerd op het maximale geluidsniveau wat de het luchtreinigingssysteem maakt in de hoogste stand. Wilt u een luchtreiniging systeem dat weinig geluid maakt, dan dient u hierop te letten.

 

Snelheid

De snelheid van een luchtreinigingssysteem wordt uitgedrukt in het aantal luchtverversingen per uur. De meeste luchtreinigingssystemen hebben een aantal snelheidsstanden. Hoe hoger de snelheidsstand, hoe sneller de lucht wordt gereinigd.

 

Onderhoud

Het belangrijkste onderhoud dat nodig is voor uw luchtreiniger, is het vervangen van de luchtfilter. Let er bij de aankoop van uw luchtreiniger na welke termijn u de luchtfilter moet vervangen. De meeste filters gaan een jaar mee, afhankelijk van het gebruik.

 

Gebruiksgemak

Sommige luchtreinigingssystemen zijn voorzien van een aantal extra functies die het gebruiksgemak verbeteren, zoals automatisch uitschakeling, nachtmodus en de swing-functie. Wilt u een luchtreinigingssysteem met comfort, let dan op de extra functies. 

 

Benodigde functies

Standaard luchtreinigingssystemen hebben een toegepaste combinatie techniek: voorfilter, ionisatie- en een actief koolstoffilter en/of HEPA-filter. Let bij de aanschaf van een luchtreinigingssysteem of deze functies aanwezig zijn.

 

Wilt u ook wonen, werken en ontspannen in leefruimtes met een zuivere lucht? Dat begrijpen wij bij Meditech Europe als geen ander. Meditech Europa is de grootste en voordeligste online drogist van Nederland met een uitgebreid assortiment aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid en een optimaal woon-, werk- en leefklimaat. Sinds 2005 zijn wij als producent en distributeur wereldwijd het adres voor eindgebruikers, de detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

 

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.