Tijdens de pandemie brengen we een groot deel van de dag thuis door, zoals geadviseerd door het RIVM. We werken binnen, nodigen vrienden en familie uit binnen en doen het huishouden. We kiezen er bewust voor om naar buiten te gaan om een frisse neus te halen en een rondje te gaan wandelen. In deze blog bespreken we het belang van gezonde lucht bij u in huis. Omdat we in deze tijd een groot deel van onze tijd binnenshuis spenderen is het belangrijk om de lucht in huis fris en gezond te houden; voor zowel de neus als de luchtwegen.  

 

Lucht reinigen

Het is vreemd dat de verbeterde kwaliteit van isolatie bij ons thuis negatief effect heeft op de luchtkwaliteit. Hoe kan dit? Allergische reacties, verkoudheden en hoofdpijn worden binnenshuis veroorzaakt of verergerd. Dit kan astma, hooikoorts, huismijt en stofallergie als gevolg hebben. Goede luchtreiniging is dus erg belangrijk.

Verschillende factoren spelen een rol in het creëren van een gezond en prettig binnenklimaat; denk aan de temperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit. Planten kunnen hierbij ook een rol spelen: dit komt omdat sommige plantsoorten specifieke luchtzuiverende eigenschappen hebben. Daarnaast zorgen planten voor een betere akoestiek en geven ze sfeer.

Lucht reinigen of zuiveren is simpel gezegd het verwijderen van stoffen, pollen, roet, schimmels, rook en bacteriën uit de lucht. Het resultaat is een gezonde lucht.

 

Waarom lucht reinigen?

Waarom is het hebben van gezonde lucht zo belangrijk? Door o.a. CO2 uitstoot hebben we te maken met het verslechteren van de luchtkwaliteit. Om zo min mogelijk onzuivere lucht in te ademen en daarmee schadelijke stoffen is het een goed idee om lucht te zuiveren. Zo gaan we klachten als benauwdheid, hooikoorts, jeukende en/of waterige ogen, hoofdpijn, astma, bronchitis en allergische reacties uit de weg. 

 

Hoe werkt lucht reinigen?

Hoe gaat het luchtreinigingsproces in zijn werk? Een mogelijkheid om de lucht bij u thuis te reinigen is d.m.v. het gebruiken van een luchtreiniger. Meestal is dit een ‘kastje’ van ongeveer een meter hoog die op een aanvaardbaar geluidsniveau de lucht reinigt. Hoe groter de ruimte is die gereinigd moet worden, hoe meer capaciteit de luchtreiniger nodig heeft.

Bij reguliere luchtreinigers wordt enkel de lucht gefilterd die in de luchtstroom terecht komt (het lokale bereik). Daarnaast zijn er plasmacluster luchtreinigers die een gehele ruimte aanpakken en zelfs iets toevoegen aan de lucht. Dit type reiniger bereikt ook de moeilijk bereikbare plekken zoals achter de bank of onder het meubilair. Ook worden er ionen door de gehele ruimte verspreid die de lucht zuiveren en het vochtigheidspeil optimaal houden. De plasmacluster luchtreiniger is dus zeer effectief door zijn meervoudige werken. Doordat waterdeeltjes zich vasthechten aan de plasmaclusterionen worden ze diep de stoffen in gezogen; zo verdwijnen nare geuren in bijvoorbeeld gordijnen, beddengoed en vloerbedekking.

 

Verschillende soorten luchtreinigers

Wanneer u zich heeft verdiept in het aanschaffen van een luchtreiniger zult u al snel gemerkt hebben dat er verschillende varianten op de markt zijn. De prijs per reiniger kan ook enorm variëren. Onthoud dat er niet een techniek is die het beste is: daarom combineren de kwalitatief betere luchtfilters verschillende filtertechnieken.

We geven u hier een overzicht zodat u gemakkelijk een keuze kunt maken:

 

  1. Voorfilter

Een voorfilter is een van de betere opties en filtert grove stofdeeltjes uit de lucht. Een voorfilter wordt vaak bevestigd in een van de betere of duurdere filter om snelle voorstoppingen te voorkomen. De voorfilter dient dus ter bescherming en is eenvoudig schoon te maken.

 

  1. Ionisator/ plasmafilter

Het plasmafilter reinigt niet alleen de lucht maar voegt ook negatief geladen zuurstofmoleculen aan de lucht toe, zoals we hierboven bespraken. Zo wordt de lucht schoon en blijft het vochtgehalte op zijn best. Daarnaast haalt hij als ieder ander filter vuil uit de lucht.

 

Bestel hier uw plasmafilter.

 

  1. HEPA-filter

HEPA, ofwel High-Efficiency Particulate Air, is een zeer effectief filter. Dit filter verwijdert vrijwel alle vervuiling en hoeft maar 1 á 2 keer per jaar vervangen te worden. Let wel op dat wanneer je een HEPA afwasbaar filter koopt de werking na een wasbeurt minder is. Daarom raden we aan een nieuw filter aan te schaffen.

 

  1. Fotokatalysch filter

Dit filter is gemaakt van Titanium Oxide en maakt luchtverontreinigende stoffen onschadelijk door de invloed van uv-licht in combinatie met titaniumdioxide. Deze filter hoeft niet vaak gereinigd te worden en gaat mee zo lang als de duur van de reiniger.

 

  1. Actief koolstoffilter

Een actief koolstoffilter werkt uitstekend wanneer u nare geurtjes wilt verwijderen. Dit filter kan wel een aantal jaren meegaan afhangend van de sterkte van de geuren.

 

  1. Uv-filter

Uv-licht is in tegenstelling tot bovenstaande filters geen filter, maar een tl-lamp. De lamp dood bijna alle bacteriën die de lamp passeren. Dit filter moet ongeveer eens per jaar vervangen worden.

 

Let op: pas op dat u niet in de lamp kijkt, dit is schadelijk voor uw ogen en huid.

 

 

Lucht reinigen woonkamer

Het is belangrijk om de lucht te reinigen op plekken waar u vaak bent zoals in de woonkamer. Met bijvoorbeeld de FreshAir Box van Meditech Europe kunt u een oppervlakte tot wel 20 m2 reinigen. Dit apparaat is ideaal om zowel inademingslucht als oppervlakten te reinigen.

 

Lucht reinigen slaapkamer 

Ook in uw slaapkamer is een zuivere lucht erg belangrijk. U slaapt beter wanneer de lucht schoon is; volgens onderzoek verbetert uw slaapkwaliteit wanneer u met een luchtreiniger slaapt.

Wanneer u een luchtreiniger voor in uw slaapkamer wilt aanschaffen is het handig om op het volgende te letten. Het is fijn als het apparaat zo min mogelijk geluid maakt om u niet uit uw slaap te houden. Kies bijvoorbeeld voor de High-Density Plasmacluster luchtreiniger van Sharp. Dit apparaat is erg stil en daardoor uitermate geschikt voor in de slaapkamer.

 

Voordelen van lucht reinigen

Lucht reinigen brengt veel voordelen met zich mee. Zo zijn de voordelen van het inademen van schone en zuivere lucht dat u makkelijker kunt ademen, allergische reacties en virussen in de lucht worden verminderd en de verbetering van slaapkwaliteit, huid en humeur.

 

Bent u enthousiast na het lezen van deze post en wilt u zelf thuis zorgen voor schone lucht? Bekijk hier ons hele assortiment aan luchtreinigers.