Een plantaardig dieet is enorm populair. Het aantal flexitariers, vegetariërs en veganisten blijft toenemen. Minder vlees en vis consumeren is goed voor het milieu, dierenwelzijn en ook voor onze gezondheid. Ontdek de voordelen van een plantaardig dieet in dit blog.

 

Wat houdt een plantaardig dieet in

Een plantaardig dieet bestaat uit het eten van fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden kruiden en specerijen, terwijl je anderzijds vlees, vis, melkproducten, eieren en kaas weglaat of vaker laat staan.

Onderzoeken tonen aan dat een plantaardig dieet positieve effect heeft op onder meer hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, diabetes, beroertes, dementie en reuma, nierziekten en de ziekte van Crohn.

We zetten nog meer voordelen van een plantaardig dieet voor u op een rijtje.

 

U eet meer groente

Tijdens een plantaardig dieet eet u meer groente dan de gemiddelde Nederlander. Dit geeft uw vezel-, vitamine- en mineraleninname een boost. Tevens eet u ook minder andere (ongezondere) dingen die u misschien in plaats van groente en fruit zou eten. 

 

Minder snoepen

Het is wellicht niet altijd expres, maar vaak wel verleidelijk en onderdeel van het standaard aanbod eten om ons heen: snoep. Op feestjes, het kantoor, onderweg op het station of gewoon thuis: snoep bevat vaak dierlijke ingredienten en veel suikers. Als starter aan een plantaardig dieet krijgt u over het algemeen minder snoep tussendoor en daardoor blijft u eenvoudiger slank en gezond. Al kunt u tegenwoordig op steeds meer plekken (ongezond) snoepen en zijn er steeds meer plantaardige alternatieven.

 

Bewuster eten

Starten met een plantaardige levensstijl is een lieflijke manier van leven. De mensen die ervoor kiezen, kunnen dat doen op hun eigen manier en tempo. Het is een aanmoediging om bewuster te eten, elke dag opnieuw. Het helpt u om u beter in contact te brengen met het eigen lichaam en de natuur, de seizoenen en de aarde.

 

Minder last van welvaartziekten

In de Westerse wereld overlijden veel mensen aan welvaartsziekten die terug te leiden zijn naar een ongezond voedingspatroon met veel verzadigde, dierlijke vetten. Een plantaardig dieet verlaagt de kans op verschillende soorten kanker en het risico op hart- en vaatziekten.

 

U krijgt meer gezonde vetten binnen

De meeste plantaardige vetten zijn vaak onverzadigd. Deze vetten zijn beter voor uw hart en bloedvaten. Dan verzadigde vetten. Ze helpen u om uw cholesterolgehalte laag te houden. Gezonde vetten kunt u terugvinden in plantaardige oliën, zoals lijnzaad-, zonnebloem- of olijfolie, noten en avocado.

 

U verbruikt minder water

Verbruik minder water, begin dan met een plantaardig dieet. Vlees bevat veel water. Een dag vlees laten staan leidt al tot een besparing.

 

Producten zijn langer houdbaar

Plantaardige producten zijn langer houdbaar. Noten, pinda’s en peulvruchten kunt u lang bewaren. Verder kunt u kiezen voor kant- en klare vleesvervangers zoals een vega burger, maar deze producten zijn iets minder gezond vanwege hun zoutgehalte en vele toevoegingen.

 

U veroorzaakt geen dierenleed

Door plantaardig te eten veroorzaakt u geen dierenleed. Dierlijke producten vormen het meest milieubelastende onderdeel van het voedselpakket. De Partij van de Dieren stimuleert daarom het plantaardig dieet, maar het eten van vlees of vis blijft tot de persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid van eenieder behoren.

 

Betere stoelgang

Een plantaardig dieet zorg voor meer vezelinname. Vezels stimuleren een optimale stoelgang. Het werkt als een soort spons in de darm waardoor ze water opnemen. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Wel adviseren wij om daarbij voldoende te drinken, minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag.

 

U veroorzaakt minder uitstoot

Maar liefst 20 tot 30 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen wordt veroorzaakt door de productie van voedsel en meer dan de helft hiervan komt van vlees en zuivel. Door een plantaardig dieet te volgen draagt u dus bij aan minder uitstoot.

 

Vegan voedingssuplementen om uw plantaardig dieet aan te vullen

Vegan voedingssupplementen zijn de perfecte aanvulling op uw plantaardig dieet.

 

Meditech Europa is uw grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw leefomgeving en gezondheid, waaronder vegan voedingssuplementen. Populair product is het spirulina chlorella algen tablet, een vegan voedingssupplement.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331).