Over de stoelgang praat niemand graag. Op een verjaardag en op het werk zult u zelden iemand iets horen zeggen over het doen van een grote boodschap, borrelende darmen, winderigheid of diarree. Toch vertelt uw stoelgang u veel over uw gezondheid. In dit blog ontdekt u het belang van een goede stoelgang, leert u een goede stoelgang herkennen en waarom een regelmatig stoelgang belangrijk is.

 

Definitie van stoelgang

Stoelgang is het laten gaan van de ontlasting, ook wel defecatie genoemd. Ontlasting bestaat uit onder meer onverteerde voedselresten, slijm, afgestoten cellen van het darmweefsel en verschillende soorten bacteriën.  Toch is de definitie van stoelgang voor iedereen anders. Waar de een elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar een enkele keer per week ontlasting. Zolang uw stoelgang soepel en zonder klachten verloopt, hoeft u zich geen zorgen te maken.  

 

Zo herkent u stoelgang problemen

We zetten graag de meest voorkomende stoelgang problemen voor u op een rijtje.

 

Regelmaat van de stoelgang

Een normaal ontlastingspatroon varieert tussen de 3x per dag tot 3x per week. De werking van spijsvertering is namelijk voor iedereen anders. Wij adviseren u om deze vuistregel in acht te nemen: zit er vaste regelmaat in uw stoelgang en ziet de ontlasting er normaal uit dan is dat gezond.

Heeft u minder dan drie keer per week stoelgang, dan is de kans groot dat u met obstipatie te maken heeft. Hebt u last van obstipatie, dunne ontlasting of diarree? Raadpleeg dan altijd uw huisarts

 

Vorm en kleur van uw poep

Normale ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin van kleur. Die kleur varieert van lichtbruin tot donkerbruin. Grijze, groene, zwarte rode en/of bloederige poep duidt op stoelgang problemen.

 

Gevoeligheid gedurende uw toiletbezoek

Wanneer u het toilet bezoekt, ontspannen de sluitspier en bekkenbodemspieren zich. Dit zorgt ervoor dat ontlasting soepel naar buiten kan. Ervaart u pijn tijdens het laten gaan van uw ontlasting of moet u hard persen, dan is uw stoelgang moeizaam of heeft u wellicht last van een verstopping.

 

Hele dag het gevoel dat u moet poepen

Heeft u de hele dag door het gevoel dat u moet poepen, dan blijft er wat achter in de endeldarm. Een verzakking van de endelarm kan hieraan ten grondslag liggen.

 

Tips om uw stoelgang op te wekken

Een gezond voedingspatroon, voldoende water drinken en bewegen staan aan de basis van het opwekken van uw stoelgang. Een gezond voedingspatroon bestaat uit vezels. Het consumeren van 30 gram vezels per dag helpt u aan een regelmatige stoelgang. 

 

Voldoende water drinken

Ontlasting opwekken en voldoende water drinken gaan hand in hand. Gun uw lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag.

 

Vezels eten

Vezels houden vocht vast in uw darmen en hierdoor wordt uw ontlasting zachter. Dit stimuleert de darmfunctie. Onderstaande producten zijn rijk aan vezels:

 • Volkoren- en roggebrood
 • Aardappelen
 • Volkoren pasta
 • Zilvervliesrijst
 • Peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen
 • (Rauwe) groenten
 • Fruit zoals peren, pruimen en abrikozen
 • Volkorenbiscuits
 • Muesli
 • Rijstwafels
 • Popcorn

 

Waarom is een regelmatige stoelgang belangrijk?

Een regelmatige stoelgang helpt u om zich goed te voelen. Onze darmen moeten voedingsstoffen opnemen en alles wat niet opgenomen wordt, vindt via de ontlasting zijn weg weer naar buiten.

 

Als u niet naar het toilet kunt of juist veel te vaak aandrang heeft, kunt u zich behoorlijk ongemakkelijk voelen. Ook het gevoel uw darmen niet onder controle te hebben, kan u behoorlijk onzeker maken. Bij verlies van uw darmcontrole kunt u last hebben van incontinentie, ongewenste gasvorming en buikpijn. Vervelende klachten die een negatief effect hebben op uw dagelijkse functioneren. Als uw darmen niet optimaal functioneren, kan er dus ook een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaan.

 

Bloedvaten nemen excessieve toxinen in de stoelgang en gasvorming op uit de darmen. Die worden vervolgens systematisch verspreid door uw hele lichaam. Dit kan onder meer klachten als huidproblemen, hoofdpijn, stijve schouders en vermoeidheid veroorzaken. Het kan zelfs ertoe leiden dat goede bacteriën, die uw immuunsysteem ondersteunen, zich verminderen, waardoor uw immuunsysteem verzwakt.

 

Wilt u zich ook goed voelen en uw darmwerking optimaliseren? Dat begrijpen wij van Meditech Europe als geen ander. Wij zijn de grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid, waaronder een optimale darmwerking.

 

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.