Steeds meer mensen kiezen ervoor om plantaardig te eten. Als veganist is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Om je voedingsbehoeften optimaal te vervullen, zijn supplementen een waardevolle aanvulling.  In dit blog zetten we de belangrijkste supplementen voor vegans op een rijtje.

 

Op welke voedingstekorten loop je risico als vegan?

Als vegan loop je een verhoogd risico op voedingstekorten vanwege de beperkingen in je dieet. Het plantaardige dieet kan rijk zijn aan voedingsstoffen, maar het kan ook enkele essentiële voedingsstoffen missen die voornamelijk voorkomen in dierlijke producten. Hier zijn vijf belangrijke voedingsstoffen waar veganisten extra aandacht aan moeten besteden.

 

Eiwitten

Plantaardige eiwitbronnen zijn minder volledig dan dierlijke bronnen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Peulvruchten, sojaproducten, noten, zaden en volle granen zijn goede plantaardige eiwitbronnen.

 

B12

Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten, dus veganisten hebben een verhoogd risico op een tekort. Het is essentieel om een B12-supplement te nemen of B12-verrijkte voedingsmiddelen te consumeren, zoals plantaardige melk of kelp.

 

Ijzer

Plantaardig ijzer (non-heemijzer) wordt minder efficiënt opgenomen dan dierlijk ijzer (heemijzer). Het is daarom belangrijk om voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen te eten, zoals donkergroene bladgroenten en gedroogde vruchten.

 

Calcium

Zuivelproducten zijn traditioneel een belangrijke bron van calcium, maar als veganist moet je alternatieve bronnen vinden. Calciumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere tahoe, tofu, groene bladgroenten, amandelen, chiazaad en calcium verrijkte plantaardige melk.

 

Omega-3 vetzuren

Plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren, zoals alfa-linoleenzuur (ALA), zijn minder efficiënt om te zetten naar de actieve vormen EPA en DHA in het lichaam. Wij adviseren je een Vegan Omega 3 supplement te nemen, dat direct EPA en DHA bevat.

 

Hoe weet je of je een tekort hebt?

Als veganist is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke voedingstekorten en regelmatig je gezondheid te controleren. Een van de beste manieren om tekorten aan voedingsstoffen vast te stellen, is door een bezoek te brengen aan een arts of diëtist. Zij kunnen bloedonderzoeken uitvoeren om je voedingsstatus te evalueren, zoals het meten van je ijzergehalte en andere relevante stoffen. Door regelmatig medisch onderzoek te laten doen, kun je eventuele tekorten identificeren en gerichte maatregelen nemen om je voedingsbehoeften aan te vullen en je algehele gezondheid te optimaliseren. Uiteraard zijn er complementair ook mogelijkheden om na te gaan of je op (energetisch) niveau nutriëntentekorten hebt, zoals het meten van disbalans in frequenties en bioresonantie.

 

Welke voedingsmiddelen zijn de moeite waard voor vegans?

Als veganist is het van cruciaal belang om voedingsmiddelen te kiezen die je voorzien van alle nodige voedingsstoffen en tegelijkertijd heerlijk en voedzaam zijn. Gelukkig biedt het plantaardige dieet een overvloed aan smakelijke en voedzame opties. We zullen enkele voedingsmiddelen verkennen die de moeite waard zijn voor veganisten om in hun dagelijkse maaltijden op te nemen. Deze voedingsmiddelen zitten boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, vitamines en mineralen, en dragen bij aan een uitgebalanceerd veganistisch dieet.

 

Peulvruchten

Bonen, linzen, kikkererwten en andere peulvruchten zijn uitstekende bronnen van eiwitten, vezels, ijzer en andere essentiële voedingsstoffen. Ze kunnen worden gebruikt in diverse gerechten, zoals salades, stoofschotels, hummus en vegetarische burgers.

 

Noten

Amandelen, walnoten, chiazaad, lijnzaad en zonnebloempitten zijn voedzame opties boordevol gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Ze kunnen worden gegeten als tussendoortje, toegevoegd aan smoothies of gebruikt als topping voor salades en ontbijtgranen.

 

Volle granen

Quinoa, bruine rijst, havermout, boekweit en volkorenpasta zijn goede bronnen van complexe koolhydraten, vezels en B-vitamines. Ze bieden energie en dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Gebruik ze als basis voor maaltijden, zoals salades, bowls en bijgerechten.

 

Groene bladgroenten

Spinazie, boerenkool, rucola en snijbiet zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamines A en C en antioxidanten. Deze groenten kunnen worden gebruikt in salades, roerbakgerechten, smoothies en soepen.

 

Plantaardige melk en yoghurt

Sojamelk, amandelmelk, haver- en kokosmelk zijn populaire zuivelvrije alternatieven die verrijkt kunnen zijn met calcium en vitamine D. Plantaardige yoghurt gemaakt van kokos, soja of noten biedt een heerlijk alternatief voor zuivelproducten. Zorg er wel voor dat je niet teveel (ongefermenteerde) sojaproducten eet, dat kan invloed hebben op je hormoonspiegel en je kunt er intolerant voor worden waardoor er o.a. darmproblemen kunnen ontstaan. 

 

Welke supplementen zijn het beste voor vegans?

Hoewel individuele behoeften kunnen variëren, zijn er over het algemeen een aantal belangrijke supplementen die veganisten zouden kunnen overwegen, namelijk supplementen met vitamine B12, omega-3 vetzuren, vitamine D, ijzer, zink en jodium.

 

 

Meditech Europe is als producent en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt. Door dit te doen met een duidelijke visie voor een optimaal woon-, werk- en leefklimaat, leveren we een actieve bijdrage aan het vinden van de juiste gezonde natuurlijke harmonie.

Wil je meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan je graag te woord.

 

FAQ

 

Welke vitamines is verstandig om te nemen als vegan?

Als vegan is het heel verstandig om  supplementen met vitamine B12, omega-3 vetzuren, vitamine D, ijzer, zink en jodium slikken.

 

Welke vitamines zijn erg belangrijk voor veganistische sporters?

Voor veganistische sporters zijn vitamine B12 en ijzer van bijzonder belang. Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau en het zenuwstelsel, terwijl ijzer essentieel is voor zuurstoftransport en het voorkomen van vermoeidheid.

 

Hoe kom je als veganist toch aan jouw benodigde eiwitten?

Als veganist kun je voldoende eiwitten binnenkrijgen door een combinatie van plantaardige bronnen zoals peulvruchten, tofu, tempeh, seitan, quinoa, noten, zaden en volle granen te consumeren. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen en eiwitrijke voedingsmiddelen in elke maaltijd op te nemen om je dagelijkse eiwitbehoeften te dekken