Iedereen heeft baat bij voldoende vitamine C, het belooft een aantal positieve effecten. In de wintermaanden zou het ons beschermen tegen verkoudheid en anderzijds is het een onmisbaar onderdeel van onze voeding. In dit blog ontdekt u alles wat u moet weten over vitamine C.

 

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een onmisbare voedingsstof voor het lichaam. Het binnenkrijgen van voldoende vitamine C is belangrijk, omdat het veel taken in het lichaam verricht en reguleert. Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine C positieve effecten heeft op de gezondheid, daarom wordt het ook wel een ‘weerstandsvitamine’ genoemd.

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit houdt in dat vitamine C in het vocht van voedingsmiddelen zit en direct wordt opgenomen in uw bloed.

 

Wat doet vitamine C?

Vitamine C heeft de functie als antioxidant in het lichaam en is verantwoordelijk voor het behoud van een gezond immuunsysteem, wondgenezing, het sterk houden van uw botten, de vorming van botten, de opname van ijzer, een mooie huid en het verbeteren van de hersenfunctie.

 

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C zit in fruit, groente, aardappelen, koolsoorten, citrusvruchten, kiwi’s, bessen en aardbeien. Vitamine C lost op in water en is gevoelig voor verhitting en zonlicht. Wij adviseren u groenten en aardappels in water te koken en niet langer dan nodig.  

 

Hoe gebruik ik vitamine C?

Vitamine C blijft slechts een korte tijd in het lichaam aanwezig. Verdeel de inname van vitamine C over de dag. Zo behoud u een hoge vitamine C-bloedspiegel. Het verdelen van de vitamine C inname is ook positief voor uw darmen. Deze nemen dan meer vitamine C op.

 

De gevolgen van een vitamine C tekort

Een ongezond eetpatroon en een tekort aan vitamine C-houdend voedsel kunnen leiden tot een vitamine C tekort. Een vitamine C tekort heeft invloed op uw gezondheid en kan leiden tot een verminderde weerstand, gewichtsafname, vermoeidheid, gewrichtsklachten, slechte wondgenezing, problemen met de opbouw van bindweefsel en een scheurbuik.

U kunt een vitamine C tekort verhelpen door meer vitamine C in te nemen. Dit kunt u eenvoudig doen door meer groenten, fruit en aardappelen te consumeren. Eet u voldoende gevarieerd en heeft u toch last van een vitamine C tekort? Dan kan het zijn dat er iets mis is met uw vitamine-opname. Wij adviseren u in dat geval om altijd contact op te nemen met uw huisarts.

 

Bestaat er zoiets als een vitamine C overdosis?

U scheidt dagelijkst een teveel aan vitamine C uit tijdens het urineren. Enkel bij een inname van meer dan 1500 mg per dag aan vitamine C kunt u last krijgen van klachten zoals diarree en andere darmklachten. Ook neemt de kans op nierstenen toe.

 

Wat is een veilige vitamine C inname

Wij adviseren u om dagelijks een ruimte portie vitamine C te eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt ongeveer 75 mg vitamine C per dag voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar.

Eet u gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf dan krijgt u voldoende vitamine C binnen.

 

Vitamine C supplementen

Het nemen van vitamine C supplementen kan als goede aanvulling op uw voedingspatroon dienen. Zeker wanneer de behoefte aan vitamine C groter is dan de hoeveelheid die u uit uw voeding haalt.

Wij raden extra vitamine C uit supplementen aan voor rokers, mensen die veel alcohol nuttigen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een eenzijdig eetpatroon en ouderen.

Wilt u zich ook goed voelen en het immuunsysteem en een normale energiehuishouding realiseren? Dat begrijpen wij van Meditech Europe als geen ander.

 

Wij zijn de grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid, waaronder verschillende vitamine C supplementen.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.