Een goede nachtrust is van essentieel belang voor ons welzijn en onze gezondheid. Maar wist je dat de kwaliteit van de lucht die je inademt terwijl je slaapt ook een grote impact kan hebben op de kwaliteit van je slaap? In dit blog ontdek je hoe schone lucht kan bijdragen aan een betere nachtrust en welke stappen je kunt nemen om de luchtkwaliteit in je slaapkamer te verbeteren.

 

Het belang van schone lucht bij het slapen (wetenschappelijk onderzoek)

Wetenschappelijk onderzoek door de National Sleep Foundation in de Verenigde Staten toont aan dat schone lucht van groot belang is voor een goede nachtrust en een gezonde slaapomgeving. 

Verbetering van de luchtkwaliteit in de slaapkamer kan leiden tot een significante verbetering van de slaapkwaliteit en kan gezondheidsproblemen op de lange termijn voorkomen.

 

Wat zijn de effecten van slechte lucht in de slaapkamer?

Een slechte luchtkwaliteit in de slaapkamer kan ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid en welzijn. We zetten de eventuele effecten van slechte lucht in de slaapkamer voor je op een rijtje.

 

Slaapstoornissen

Het ademen van vervuilde lucht tijdens het slapen kan leiden tot slaapstoornissen, zoals snurken, slaapapneu en onrustige slaap. Dit kan leiden tot vermoeidheid, slaperigheid overdag en een verminderde kwaliteit van leven.

 

Ademhalingsproblemen

Fijnstof, stikstofoxiden en andere verontreinigende stoffen in de lucht kunnen de luchtwegen irriteren, wat ademhalingsproblemen zoals hoesten, kortademigheid en piepende ademhaling kan veroorzaken. Vooral mensen met astma, allergieën en andere ademhalingsproblemen kunnen hier last van hebben.

 

Allergieën

Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot allergieën en verergering van bestaande allergieën. Verontreinigende stoffen in de lucht kunnen allergische reacties veroorzaken zoals niezen, jeukende ogen en huiduitslag.

 

Cardiovasculaire aandoeningen

Lange termijn blootstelling aan vervuilde lucht kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen, zoals hartaanvallen en beroertes. Dit komt doordat de verontreinigende stoffen in de lucht ontstekingen en vernauwing van de bloedvaten kunnen veroorzaken.

 

Hoe meet je de kwaliteit van lucht binnen?

Je kunt de kwaliteit van lucht binnenshuis op verschillende manieren meten. De meest gebruikte methode is het gebruik van een luchtkwaliteitsmonitor, die de niveaus van verontreinigende stoffen zoals fijnstof en CO2 meet en rapporteert.

Een andere manier om de luchtkwaliteit te meten is door het gebruik van sensoren die in smart home-apparaten zijn ingebouwd, zoals slimme thermostaten en slimme luchtreinigers.

 

Hoe werkt een luchtreiniger?

Een luchtreiniger zuigt lucht in de omgeving aan en laat deze door een filter gaan om verontreinigende stoffen te verwijderen. De meest effectieve filters voor luchtreinigers zijn HEPA-filters en actieve koolstoffilters, die in staat zijn om deeltjes tot 0,3 micron op te vangen en geuren, gassen en vluchtige organische stoffen te verwijderen. Nadat de lucht is gereinigd, wordt deze teruggeblazen in de kamer. Sommige luchtreinigers zijn uitgerust met extra functies, zoals ionisatie, UV-licht en ozon, die helpen bij het doden van bacteriën en virussen.

 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een luchtreiniger voor je slaapkamer?

Bij het kiezen van een luchtreiniger zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden.

 

Oppervlakte slaapkamer

Kies een luchtreiniger die geschikt is voor de grootte van de slaapkamer. Luchtreinigers hebben doorgaans een aanbevolen maximale vierkante meters die ze kunnen reinigen. Meet dus de grootte van de slaapkamer voordat je een luchtreiniger koopt.

 

Geluidsniveau

Kies een luchtreiniger met een laag geluidsniveau, zodat het apparaat je slaap niet verstoort.

 

Energieverbruik

Kies een energiezuinige luchtreiniger om je energierekening te beperken.

 

Wat is de beste plek in de slaapkamer voor een luchtreiniger?

De beste plek in de slaapkamer voor een luchtreiniger is op de meeste centrale plek. Zo kan de luchtreiniger de hele ruimte reinigen. Plaats de luchtreiniger op een vlakke en stabiele ondergrond, bijvoorbeeld op ongeveer 1 meter van het hoofdeinde van het bed. Bovendien is het belangrijk om de luchtreiniger niet te dicht bij muren of het bed te plaatsen om de luchtstroom niet te blokkeren.

 

Wat is de beste luchtreiniger voor de slaapkamer

Bij het kiezen van de beste luchtreiniger voor de slaapkamer is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer en de specifieke luchtverontreinigingen die moeten worden verwijderd.

 

Onze Sharp Plasmacluster luchtreiniger filtert alle lucht in de ruimte, en niet alleen de lucht die in de luchtstroom gezogen wordt, zoals bij reguliere luchtreinigers het geval is. Daarmee is het bereik veel groter en de werking effectiever.

 

Met plasmacluster luchtreinigers worden ionen door de gehele ruimte verspreid om hun luchtzuiverende werk te doen. Tegelijkertijd bevochtigen de ionen de lucht in de ruimte en houden het vochtigheidspeil automatisch op het percentage dat het meest optimaal is voor mensen, namelijk tussen 55% en 65%.

Het resultaat: de zuivering vindt plaats in de ruimte, ongewenste deeltjes worden afgebroken en de celwanden van micro-organismen worden beschadigd.

 

Meditech Europe is als producent en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt. Door dit te doen met een duidelijke visie voor een optimaal woon-, werk- en leefklimaat, leveren we een actieve bijdrage aan het vinden van de juiste gezonde natuurlijke harmonie.

Wil je meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan je graag te woord.