Slaap is onmisbaar voor een goede gezondheid en zorgt ervoor dat we goed kunnen functioneren. In dit blog ontdekt u hoe u uw slaap kunt verbeteren in 5 stappen, het belang van een goede nachtrust, feiten en fabels over slaap én hoe u slaapproblemen herkent.

 

Het belang van een goede nachtrust

Tijdens rust kunnen uw hersenen prikkels verwerken. Een goede nachtrust is hiervoor het perfecte moment. Door voldoende rust kunnen indrukken verwerkt worden en opgeslagen in ons geheugen.

Naast prikkelverwerking brengt een goede nachtrust veel voordelen met zich mee. Het zorgt onder meer voor een opgewekte en positieve levenshouding, verbetert het immuunsysteem en meer controle over het gewicht.

 

Feiten en fabels over slaap

Dat een goede nachtrust essentieel is, weet iedereen. Toch bestaat er nogal onduidelijkheid over feiten en fabels over slapen. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

 

De uren slaap voor twaalf uur tellen dubbel

Dit is een fabel. Als het u routine is om pas na twaalven naar bed te gaan, heeft u geen mindere slaap dan iemand die om tien uur gaat slapen. Deze fabel is gebaseerd op het onderzoek dat de eerste uren van uw slaap het diepst zijn. Van deze diepe slaap rust u het meest uit, dit maakt deze uren direct de belangrijkste van uw nachtrust. 

 

Vrouwen slapen meer dan mannen

Dit is een feit. Er is een experiment gedaan en daaruit blijkt dat vrouwen gemiddeld negen uur en mannen gemiddeld acht uur slapen. Bovendien slaapt een vrouw ook lichter dan de man. Dit komt door de hormonen welke sterk van invloed zijn op de slaapcyclus. Tot slot speelt een hogere lichaamstemperatuur bij vrouwen tijdens het slapen ook een rol.

 

Slaap kunt u inhalen

Dit is een fabel. Het gros van de mensen denkt dat ze gemiste slaap kunnen inhalen op een later moment. Uit onderzoek blijkt dat een mens slechts 1/3 van de gemiste uren kan inhalen. Wij adviseren daarom om gedurende week een regelmatig slaapritme aan te houden.

 

Slaapproblemen herkennen

Als u last heeft van slaapproblemen, kunt u dat aan een aantal factoren herkennen. Zo kunt u slecht inslapen, lang wakker liggen of vaak vroeg wakker worden. Overdag merkt u dit zich moe, slaperig en/of prikkelbaar voelen. Bovendien kunt u spanning en lichamelijk klachten ervaren.

 

In 5 stappen naar een betere nachtrust

Fris en fit opstaan is wat veel mensen verlangen. Ontdek ons 5 stappenplan naar een betere nachtrust.

 

Stap 1: kom een uur voor het slapen in rustmodus

Gaat u bijna slapen? Zorg er dan voor dat u volledig rustig wordt. Het is belangrijk om een uur voor het slapen gaan geen tv meer te kijken of een mobiele telefoon erbij te pakken. Hierdoor neemt de hersenactiviteit al af voordat u naar bed gaat en kunt u beter inslapen.

 

Stap 2: ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed

Probeer elke dag op hetzelfde moment naar bed te gaan en op te staan. Dit zorgt voor structuur in uw slaappatroon en verbetert de kwaliteit van de slaap. Let wel op: bent u nog niet moe? Ga dan niet naar bed, uren naar het plafond staren heeft geen nut.

 

Stap 3: vermijd suikers in de avonduren

Suikers zetten uw spijsvertering aan het werk op het moment dat u in rustmodus moet gaan. Heeft u na de avondmaaltijd nog honger? Probeer dan niet te snoepen, ook al is dat verleidelijk. Kies beter voor een licht verteerbare snack zoals een kommetje heerlijke yoghurt.

 

Stap 4: onderneem een rustgevende activiteit

Maak een ontspannende wandeling, lees een boek of neem een warm bad: het zijn allemaal rustgevende activiteiten die bijdragen aan het laten zakken van de hersenactiviteit, hetgeen uw slaap bevordert.

 

Stap 5: zorg voor een rustgevende slaapruimte

Een rustige slaapomgeving draagt bij aan een goede nachtrust. Kies voor kwalitatieve matrassen en hoofdkussens, lucht uw slaapruimte, doof alle lichten en leg apparatuur met straling aan de kant.  

 

 

Wilt u zich ook fit aan de dag beginnen dankzij goede nachtrust? Dat begrijpen wij van Meditech Europe als geen ander.

Wij zijn sinds 2005 als producent en distributeur wereldwijd de organisatie voor eindgebruikers, detailhanden en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt. Ons uitgebreide aanbod bestaat uit innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid, waaronder producten die uw slaap bevorderen.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.