U loopt naar uw auto om dat ene ding eruit te pakken, maar als u eenmaal bij de auto bent kunt u zich niet meer herinneren wat u moest pakken. Of u loopt naar boven en bent uitgeput van het traplopen. Deze kenmerken kunnen wijzen op een omega 3 tekort. Omega 3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam gezond en vitaal houden. In dit blog ontdekt u de symptomen van een omega 3 tekort en welke voeding u kunt consumeren om voldoende omega 3 binnen te krijgen.

 

Hoe ontstaat een omega 3 tekort

Er zijn grofweg twee oorzaken voor een omega 3 tekort. De eerste oorzaak is een gebrek aan omega 3 in de voeding die u consumeert. Het gaat dan met name om te weinig vette vis, een bron boordevol omega 3. Bovendien kan een teveel aan omega 6 in de voeding de omzetting van alfalinoleenzuur naar DHA en EPA afremmen.

 

De symptomen van een omega 3 tekort

De klachten bij een omega 3 tekort zijn uiteenlopend en verschillen per persoon. Herkent u meerdere symptomen, dan adviseren wij u om altijd eerst een arts te raadplegen.

We zetten de meest voorkomende symptomen voor u op een rijtje.

 

Weinig energie

Omega 3 helpt bij het reguleren van het slaappatroon. De omega 3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij de productie van melatonine, het slaaphormoon. Een tekort aan omega 3 kan resulteren in een verminderde aanmaak van melatonine, waardoor uw biologische klok en daarmee uw nachtrust verstoord kunnen raken. Een verstoorde nachtrust zorgt ervoor dat u in de nacht niet optimaal herstelt en u overdag minder energie hebt.

 

Geheugenverlies, moeite met concentreren of leerproblemen

Omega 3 vetzuren dragen bij aan het kortetermijngeheugen, het concentratievermogen en de snelheid waarmee we informatie verwerken. Een tekort aan EPA en DHA kan leiden tot klachten zoals geheugenverlies, concentratiestoornissen en of leerproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met ADHD vaak een omega 3 tekort hebben.

 

Droge ogen

Een hoge concentratie aan DHA draagt bij aan de werking van onze ogen. Het vetzuur is in staat om onder meer droge ogen tegen te gaan. Droge ogen zou dus een symptoom kunnen zijn van een omega 3 tekort. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die lenzen dragen en klachten hebben die gerelateerd zijn aan droge ogen, baat hebben bij het suppleren van omega 3.  

 

Zwakker immuunsysteem

EPA speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Het vetzuur heeft een positief effect op ziektes en werkt ontstekingsremmend. Een tekort aan omega 3 kan zich uiten in een zwakker immuunsysteem en vergroot de kans op ziektes en aandoeningen.

 

Stemmingswisselingen

Omega 3 helpt bij de hormoonhuishouding. Een tekort aan omega 3 kan leiden tot een hormonale disbalans, waardoor u te maken kunt krijgen met stemmingswisselingen.

 

In welke voeding zit omega 3?

Omega 3 zit met name in vette vis. Naast vis zijn er nog tal van andere bronnen van omega 3, te weten: edamame boontjes, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, walnoot, cashewnoten, pecannoot, oesters, garnalen, kaviaar, zalm, haring, tonijn, makreel, sardientjes en forel.

 

Plantaardige bronnen van omega 3 (ALA)

ALA is een plantaardige bron van omega 3 en een van de drie belangrijkste omega 3 vetzuren. Uw lichaam kan zelf geen ALA aanmaken en dus zult u ze via voeding moeten binnenkrijgen. ALA wordt in het lichaam omgezet in dierlijke bronnen van omega 3.

 

Dierlijke bronnen van omega 3 (EPA en DHA)

EPA en DHA zijn dierlijke bronnen van omega 3. De omzetting van ALA naar EPA en DHA verloopt zeer inefficiënt. Om te voorkomen dat er een vetzuren tekort ontstaat adviseren wij u om EPA en DHA vanuit voeding binnen te krijgen. 

 

Omega 3 tekort aanvullen met voedingssupplementen

De Gezondheidsraad adviseert een inname van minimaal 200 milligram omega 3 per dag. Dat komt neer op één portie vette vis per week. Ondanks dat u met regelmaat vette vis en andere producten met omega 3 kunt eten, is het lastig om voldoende vetzuren uit voeding te halen. Om uw omega 3 aan te vullen, is het goed om een omega 3 supplement te nemen. Wij adviseren u om minimaal 2 keer per week vette vis te eten. Het nadeel daarvan is dat u ook meer zware metalen binnen zou kunnen krijgen met de vis. Een goed omega 3 supplement (visolie) bevat geen zware metalen. Wij adviseren (zeker bij een tekort) 1 tot 2 keer per dag 1000 milligram omega 3 te nemen. Bij medicijngebruik moet u altijd eerst overleggen met uw behandelend arts. Voor kinderen kunt u 30 milligram per kilogram gewicht van het kind aanhouden.

 

Bij Meditech Europe vindt u een uitgebreid assortiment voedingssupplementen die u helpen om uw omega 3 gehalte op peil te houden. Als producent en distribiteur zijn we dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

Wilt u meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.

 

 

FAQ

Is het nodig om omega 3 te slikken?

Ja, het is lastig om voldoende vetzuren uit voeding te halen. Om uw omega 3 aan te vullen, is het goed om een omega 3 supplement te nemen. 

 

Waar zit de meeste omega 3 in?

De meeste omega 3 zit in vette vis, namelijk 2,5 tot 5 gram omega 3 per 100 gram.

 

Wat doet omega 3 met de hersenen?

De inname van het omega 3 vetzuur DHA draagt bij aan een normale werking van de hersenen. De inname van minimaal 500 mg omega 3 op dagelijkse basis verkleint het risico op onder meer dementie en Alzheimer.