Nieren reinigen

Wist u dat uw nieren het formaat van een citroen hebben en het zuiveringsstation van uw lichaam vormen? Eén druppel bloed wordt maar liefst 200 keer per dag gefilterd door de nieren. Leuk weetje: de Engelse vertaling voor nieren is ‘kidney’ is verwijst naar de boonachtige vorm van het orgaan.

Behalve het zuiveren van het bloed, reguleren de nieren ook de vochthuishouding in het lichaam: een enorm belangrijke taak. Of uw nieren optimaal functioneren heeft u zelf in de hand! Hoe u uw nieren reinigt en meer handige weetjes over dit boonvormige orgaan leggen we uit in deze blog.

 

Hoe reinig je je nieren?

U kunt uw nieren reinigen op een natuurlijke manier door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Ook kunt u het uzelf gemakkelijk maken door het aanschaffen van een kuurtje voor het reinigen van uw nieren. Er zijn verschillende kuurtjes op de markt die dit op een natuurlijke manier doen. Met slechts één aankoop heeft u alle middelen in huis om uw nieren de nodige hulp te bieden in het zuiveringsproces.

 

Goede voeding

Dat gezonde voeding belangrijk is weten de meeste mensen wel. Dit geldt dus ook voor mensen met nierschade. U kunt uw nieren een boost geven door het aanpassen van uw voedingspatroon en het toevoegen van bepaalde voedingsmiddelen. Meestal is ‘gewoon’ gezond eten voldoende maar u kunt ook een stapje verder gaan. Daarom geven wij een lijstje met voedingsmiddelen die bevorderend zijn voor het functioneren van uw nieren.

 

 1. Asperges hebben een bevorderende werking op uw nieren. Dit komt doordat de groente bepaalde aminozuren bevat. De stof Asparagine heeft een reinigende werking op het lichaam.
 2. Brandnetel staat bekend om zijn zuiverende effecten op de nieren. Zo kun je brandnetel thee maken wat niet alleen zuivert maar ook gelijk hydrateert. Drie tot vier kopjes per dag is al genoeg.
 3. Veenbessen bevatten kinine wat zich omzet in hippuurzuur. Deze stof helpt bij het opruimen van urinezuur in de nieren.
 4. Rode paprika bevat weinig kalium waardoor ze goed werken voor de nieren. Wanneer de nieren niet goed werken blijft er veel kalium achter in het lichaam. Dit kan hartritmestoornissen tot gevolg hebben.
 5. Peterselie is de koning onder natuurlijke voedingsmiddelen. Dit kruid is een zeer sterk antioxidant en houdt de bloeddruk in balans. Dit zorgt ervoor dat je nieren optimaal blijven werken.

 

Slechte voeding

Zout is de nummer 1 boosdoener wanneer het aankomt op de gezondheid van uw nieren. Het is daarom voor alle nierpatiënten belangrijk om minder zout te eten. Dit komt omdat er te veel zout overblijft wanneer uw nieren niet goed werken.

 

We raden u daarom aan om geen drop te eten; dit bevat veel zout. Naast zout bevat drop ook het stofje glycyrrhizine wat de bloeddruk kan verhogen. Niet alleen drop maar ook kant en klaar maaltijden bevatten enorm veel toegevoegd zout. Het is dus altijd aan te raden om zelf uw maaltijden te bereiden; zo weet u zelf hoeveel zout erin zit en heeft u de volledige controle in eigen handen.

 

Maar hoeveel zout zit er nu precies in uw voeding? En welke voedingsmiddelen kunt u beter vermijden? Vermijd het liefst de volgende producten met hoog zoutgehalte:  

 

 • Vleeswaren 0,5 gr zout per boterham
 • Oude kaas 0,4 gr zout per boterham
 • Vlees-en groentesoep 1,6 gr zout per kop
 • Hamburgervlees 1,4 gr zout per stuk
 • Rookworst 2 gr zout per portie
 • Pizza 4,3 gr zout per pizza
 • Ketjap manis 2 gr zout per eetlepel
 • Bouillon 4,9 gr zout per blokje

 

Natuurlijk nieren reinigen

Eerder gaven we aan dat er kuurtjes zijn op de markt om uw nieren te reinigen op een natuurlijke manier. Een bekende kuur is de Nieren Reinigingskuur ontwikkeld door Dr. Clark. Deze kuur bevat alles wat u nodig heeft om uw nieren de nodige boost te geven. Al de producten zijn natuurlijk zoals de nierenkruidenmix, gemberwortel capsules, zwarte kers concentraat en meer.