Ons lichaam kan ze niet zelf aanmaken en zonder ze kan het niet goed functioneren: mineralen. Mineralen zijn belangrijke bouwstoffen voor het skelet, cellen en weefsels. U kunt mineralen uit voedingstoffen halen. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 4% uit mineralen. Mineralen zijn onder te verdelen in drie soorten: essentiële en niet-essentiële mineralen en spoorelementen. Spoorelementen zijn mineralen die uw lichaam maar in een kleine hoeveelheid nodig heeft. Niet-essentiële mineralen hoeft u niet dagelijks binnen te krijgen. Spoorelementen heeft u dagelijks nodig, maar in een mindere hoeveelheid dan essentiële mineralen. Een van die essentiële mineralen is eindeloos belangrijk: magnesium. In dit blog leggen we u graag uit waarom.

 

Wat doet magnesium precies?

Magnesium is een macromineraal dat nodig is voor een groot aantal processen in het lichaam, zoals het omzetten van voedsel in energie en de vorming van spieren en botten. Verder draagt magnesium bij aan de overdracht van zenuwprikkels en celdeling.

Bij iedere celdeling van ons lichaam is magnesium nodig. In bijna al die cellen is mitochondriën aanwezig. Mitochondriën zetten zuurstof om in APT: de energiebron voor het lichaam. Celdeling en energie zijn de belangrijkste bouwstenen van alle processen in ons lichaam. Onvoldoende magnesium in de cellen van ons lichaam kan dus leiden tot schadelijke effecten op uw gezondheid.

 

Wat zijn de voordelen van magnesium supplementen?

Magnesium supplementen kunnen u helpen om dit eindeloos belangrijke mineraal op peil te houden. Over het algemeen neemt het lichaam mineralen uit voedingssupplementen gemakkelijker op dan minderalen uit eten. Magnesiumsupplementen zijn heel gemakkelijk te gebruiken en bevatten een hulpstof die ervoor zorgt dat magnesium wordt opgenomen op de juiste plek in het lichaam. Supplementen kunnen onder meer bijdragen aan de ontspanning van spieren, zenuwen en bloedvaten, het vrijmaken van energie uit voeding, de vorming van een sterk gebit en het versterken van het geheugen en concentratievermogen.

 

Wat merkt u bij een magnesium tekort?

Er zijn drie oorzaken voor magnesiumtekort: verarming van de landbouwgronden, maatschappelijke vergiftiging en verminderde opname in het lichaam. Deze oorzaken zorgen ervoor dat voedingstoffen niet meer of in mindere mate door het lichaam kunnen worden opgenomen en niet meer of minder worden gebruikt in de cellen. Mensen die kampen met een magnesiumtekort ervaren klachten als spier- en zenuwstoornissen, vermoeidheid, stress, hoofdpijn en prikkelbaarheid en depressie.

 

Hoeveel magnesium heeft een mens nodig per dag?

Een volwassen lichaam bevat circa 25 gram aan magnesium, opgeslagen in botten, tanden, spieren en lichaamssappen. Het lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname varieert tussen de 30 en 80 procent. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid magnesium in voedsel en voedselbestandsdelen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium verschilt per volwassene. Een gemiddelde volwassen man heeft 350 milligram magnesium per dag nodig om gezond te blijven, terwijl dit voor een gemiddelde volwassen vrouw 300 milligram per dag is. Bij zwangerschap en borstvoeding ligt de magnesiumbehoefte hoger. Voor kinderen tot en met 18 jaar verandert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per levensfase.

 

Hoe krijg ik natuurlijk magnesium binnen?

Het is dus van het grootste belang dat we het lichaam voorzien van voldoende magnesium. Op die manier kunnen tekorten worden aangevuld en kan een verstoord lichaam met een verstoorde opname lang genoeg over de voedingsstoffen beschikken om het toch op te kunnen nemen.

Zoals eerder genoemd is voeding de beste manier om uw lichaam te voorzien van magnesium. Echter is het niet meer zo gebruikelijk dat u via voeding voldoende magnesium opneemt. Chocolade, peulvruchten, granen, amandelen, noten, vis en magnesiumrijke groenten zoals spinazie en veldsla kunnen u helpen om uw magnesiumgehalte te maximaliseren.

Natuurlijk heeft u ook de optie om een mogelijk magnesiumtekorten aan te vullen met de inname supplementen of magnesium op te nemen via de huid. Magnesium opnemen via de huid wordt ook wel dermale toepassing genoemd en gaat makkelijk en efficiënt. U kunt bijvoorbeeld baden in een bad verrijkt met magnesium. Uw lichaam neemt magnesium op terwijl u heerlijk licht te ontspannen.

 

Bij Meditech Europe bieden we een compleet assortiment magnesium producten aan. Zo vindt u in onze webshop onder meer kristalpoeder, serum, capsules en concentraat colloïdaal magnesium.

 

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Onze medewerkers staan u graag te woord.