U herkent het vast wel: u staat moe op en moe naar bed gaat. Lange dagen, weinig slapen en de dagelijkse gang van zaken die doorgaat: het kost veel energie. Normaliter herstelt u van deze vermoeidheid binnen een paar dagen. Lijkt deze vermoeidheid constant en helpt uitrusten niet, dan kan dit een teken zijn van oververmoeidheid.

In dit blog ontdekt u hoe u vermoeidheid kan overwinnen.

 

Oververmoeidheid

Bij oververmoeidheid heeft u last van vermoeidheidklachten als gevolg van een langere periode met weinig rust en herstel. Vaak is een onbalans tussen inspanning en ontspanning de oorzaak van oververmoeidheid.

Voor oververmoeidheid is geen officiele diagnose, waardoor er geen directe definitie is voor dit klacht. 

 

Tekenen van oververmoeidheid en mentale uitputting

Oververmoeidheid en mentale uitputting kunnen zich uiten in verschillende lichamelijke en psychische klachten. De belangrijkste zijn: donkere kringen onder de ogen, moeite om overdag wakker te blijven, een futloos gevoel, duizeligheid, misselijkheid, veel gapen, lusteloosheid, concentratieproblemen, zaken vergeten, dingen laten vallen en overladen worden door emoties.

 

Dit doen we als we vermoeid zijn

Als u vermoeid bent en uw lichaam niet voldoende rust krijgt om te herstellen, zit u in een proces van opbouwende vermoeidheid.

Als u vermoeid bent kan uw waarneming naar uw omgeving verstoord zijn en een gevoel van teleurstelling ervaren waarom net u dit moet overkomen. Hierdoor kunt u in een vicieuze cirkel terechtkomen wat kan leiden tot een depressie. Wij adviseren u altijd om contact op te nemen met uw huisarts of specialist wanneer u tekenen van vermoeidheid ervaart of herkent. 

Verder zijn er een aantal dingen die mensen in een staat van vermoeidheid. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

 

De vermoeidheid negeren

Doet alsof u helemaal niet moe bent of gaat u gewoon door met de dagelijkse gang van zaken, dan negeert u uw vermoeidheid. Uw brein activeert dan de aanmaak van stresshormonen, adrenaline en cortisol.

 

Slechte gewoontes hanteren

Vermoeidheid is vaak het gevolg van onze onbewuste dagelijkse gewoontes. Die gewoontes blijft u hanteren als u niet van uw vermoeidheid afkomt en kosten veel energie.

 

Ongezond eten

Mensen met vermoeidheidsklachten nuttigen veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze geven op korte termijn direct energie, maar putten het lichaam op de langere termijn nog meer uit.

 

Niet meer bewegen

Niet bewegen heeft grote invloed op het ervaren van vermoeidheid. De drempel om te bewegen kan in periodes van vermoeidheid groot zijn, omdat u zich niet fit en futloos voelt.

 

Vechten tegen vermoeidheid

Als u vermoeid bent, bent u over uw grenzen gegaan. Vaak heeft u dit zelf niet in de gaten en heeft u de eerste signalen genegeerd. Vecht niet tegen uw vermoeidheid, het kost dan meer tijd en energie om echt goed te herstellen.

 

In 7 stappen vermoeidheid bestrijden

Om u te helpen van uw vermoeidheid af te komen, delen wij onderstaand stappenplan om uw vermoeidheid te bestrijden.

 

Pak uw rust

Luister naar uw lichaam, pak uw rust als uw lichaam daar behoefte aan heeft. Neem tussentijds rustmomenten, slaap goed en doe ontspannende dingen. Zorg bovendien voor een balans tussen inspanning en ontspanning.

 

Creëer gezonde gewoontes

Uw levensstijl heeft invloed op uw energielevel. Creëer gezonde gewoontes die zorgen voor meer energie, hierdoor komt u in een positieve spiraal.

 

Positief denken

Wist u dat u met positief denken uw energie kunt verhogen? Bovendien leiden deze gedachten tot minder stress, minder pijn en gezonder gedrag.

 

Voedingssupplementen

Er zijn diverse vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid, zoals vitamine B en C, ijzer en magnesium. Deze vitamines en mineralen zijn ook verkrijgbaar als voedingssupplementen.

 

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen zorgen voor meer zuurstof in uw lichaam. Meer zuurstof in uw lijf geeft u meer energie. 

 

Maak van slaap een prioriteit

Slaap is het belangrijkste wanneer u oververmoeid bent. Het zorgt voor het beste en snelste herstel.

 

Blijf in beweging

Beweging helpt om vermoeidheid te verminderen. Wij adviseren u om minimaal 30 minuten per dag te bewegen.

 

 

Wilt u zich ook goed voelen en energiek door de dag gaan? Dat begrijpen wij van Meditech Europe als geen ander.

Wij zijn de grootste en voordeligste online drogist in Nederland met een uitgebreid aanbod aan innovatieve producten en oplossingen voor uw gezondheid.

Wilt u meer informatie over producten, advies op maat of heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan u graag te woord.