Alles wat je moet weten over Parasieten in ons Lichaam: Symptomen, Behandeling en Preventie

Parasieten in ons lichaam zijn misschien niet het meest aangename onderwerp om over te praten, maar het is van vitaal belang om ons bewust te zijn van hun aanwezigheid en de mogelijke gevolgen ervan voor onze gezondheid. In deze uitgebreide blog zullen we dieper ingaan op alles wat je moet weten over parasieten, inclusief de definitie, hoe we besmet kunnen raken, symptomen, diagnose, behandeling, preventie, en enkele populaire parasieten die ons lichaam kunnen beïnvloeden. Daarnaast zullen we ook alternatieve onderzoeksmethoden en behandelingen bespreken, zodat je goed geïnformeerd bent over je opties.

Wat zijn Parasieten?

Definitie van parasieten

Parasieten zijn organismen die in of op andere levende organismen leven en hun voedingsstoffen verkrijgen ten koste van hun gastheer. Ze kunnen variëren van microscopisch kleine organismen tot veel grotere wezens zoals lintwormen en luizen. Deze parasieten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van hun gastheer en kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Soorten parasieten die ons lichaam kunnen besmetten

Er zijn verschillende soorten parasieten die ons lichaam kunnen besmetten, waaronder:

 1. Protozoa: Microscopische eencellige organismen zoals Giardia en Entamoeba die infecties veroorzaken in de darmen.

 2. Helminthen: Wormachtige parasieten zoals lintwormen, rondwormen en haakwormen die zich in de darmen, longen of andere delen van het lichaam kunnen vestigen.

 3. Arthropoden: Parasieten zoals luizen, vlooien en teken die zich op de huid van hun gastheer hechten en verschillende huidaandoeningen kunnen veroorzaken.

 4. Ectoparasieten: Parasieten die zich aan de buitenkant van het lichaam van hun gastheer bevinden, zoals mijten en schurft.

Hoe raken we besmet met Parasieten?

Overdrachtsmechanismen

Parasieten kunnen op verschillende manieren worden overgedragen, waaronder:

 • Voedsel en water: Het consumeren van besmet voedsel of water kan leiden tot infecties met darmparasieten zoals Giardia en Cryptosporidium.

 • Insectenbeten: Muggen, teken en andere insecten kunnen parasitaire ziekten overbrengen door beten.

 • Direct contact: Huid-op-huidcontact of contact met besmette oppervlakken kan leiden tot de overdracht van huidaandoeningen veroorzaakt door parasieten zoals schurft.

Risicofactoren voor parasitaire infecties

Sommige mensen lopen een hoger risico op parasitaire infecties dan anderen. Enkele risicofactoren zijn:

 • Reizen naar endemische gebieden: Het reizen naar gebieden waar bepaalde parasitaire infecties veel voorkomen, vergroot het risico op besmetting.

 • Onvoldoende hygiëne: Slechte persoonlijke hygiëne, zoals het niet regelmatig wassen van handen, kan het risico op besmetting verhogen.

 • Ongestoord water: Zwemmen in meren, vijvers of andere waterlichamen zonder de juiste hygiënemaatregelen kan leiden tot infecties door waterparasieten.

 • Infectiebronnen: Het hebben van huisdieren, vooral als ze toegang hebben tot de buitenwereld, kan het risico op parasitaire infecties verhogen.

Symptomen van Parasitaire Infecties

Algemene symptomen

De symptomen van parasitaire infecties kunnen variëren, maar enkele algemene symptomen zijn:

 • Diarree
 • Buikpijn
 • Misselijkheid en braken
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Koorts

Specifieke symptomen afhankelijk van het type parasiet

Afhankelijk van het type parasiet dat het lichaam heeft besmet, kunnen er specifieke symptomen optreden. Enkele voorbeelden zijn:

 • Lintworminfectie: Gewichtsverlies, buikpijn en het waarnemen van wormsegmenten in de ontlasting.
 • Malaria: Koorts, koude rillingen, spierpijn en ernstige vermoeidheid.
 • Schurft: Jeukende huiduitslag en zichtbare mijten onder de huid.

Diagnose en Detectie van Parasitaire Infecties

Medische tests en procedures

Om parasitaire infecties te diagnosticeren, kunnen verschillende medische tests en procedures worden uitgevoerd, waaronder:

 • Ontlastingsonderzoek: Een monster van ontlasting kan worden geanalyseerd om parasieteneieren of -larven op te sporen.

 • Bloedonderzoek: Sommige parasitaire infecties, zoals malaria, kunnen worden gedetecteerd door het analyseren van bloedmonsters.

 • Huidschraapsel: Voor huidaandoeningen zoals schurft kan een schraapsel van de aangetaste huid worden onderzocht onder een microscoop.

Wanneer medische hulp zoeken

Als je symptomen ervaart die wijzen op een mogelijke parasitaire infectie, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Onbehandelde parasitaire infecties kunnen leiden tot ernstige complicaties en blijvende schade aan het lichaam.

Alternatieve onderzoeksmethoden

Naast conventionele medische tests zijn er ook alternatieve onderzoeksmethoden beschikbaar, zoals de Hunter-scan en bodyscans. Deze methoden zijn niet eenvouidig toe te passen, dus wij adviseren om dit onderzoek door gekwalificeerd personeel te laten doen. Meditech Europe heeft zelf een orthomoleculair therapeut in dienst die u hierover meer kan vertellen.

Behandeling van Parasitaire Infecties

Verschillende behandelingsmethoden

De behandeling van parasitaire infecties is afhankelijk van het type parasiet en de ernst van de infectie. Enkele gangbare behandelingsmethoden zijn:

 • Antiparasitaire medicijnen: Artsen kunnen antiparasitaire medicijnen voorschrijven om de parasieten te doden en de infectie te behandelen.

 • Hygiënische maatregelen: Bij sommige parasitaire huidaandoeningen is het belangrijk om goede hygiënische maatregelen te nemen, zoals het wassen van kleding en beddengoed.

Het belang van medisch advies en recepten

Het is essentieel om medisch advies in te winnen voordat je zelf medicatie gebruikt om parasitaire infecties te behandelen. Het gebruik van de verkeerde medicijnen kan de situatie verergeren en bijwerkingen veroorzaken.

Alternatieve behandelingen met goede resultaten

Sommige mensen kiezen voor alternatieve behandelingen zoals de Swing Zapper van Hulda Clark, waarvan wordt verteld dat deze parasieten (bij planten...) kan doden met elektrische pulsen. Meditech Europe kan u hierover meer vertellen. Op onze site mogen wij dit soort producten niet in verband brengen met de eventuele werking op het menselijk lichaam, maar uitsluitend over planten spreken. Wij adviseren u deze blog eens door te lezen, zodat u de werking van de Swing Zapper beter kunt begrijpen. Hierin leggen we uit wat de overeenkomst is tussen planten en zoogdieren.

Preventie van Parasitaire Infecties

Tips om parasitaire infecties te voorkomen

Het voorkomen van parasitaire infecties is vaak beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om infecties te voorkomen:

 • Handhygiëne: Was regelmatig je handen, vooral voor het eten en na gebruik van het toilet.

 • Veilig drinkwater en voedsel: Vermijd het drinken van ongekookt water en het eten van rauw of onvoldoende gekookt voedsel in gebieden met een hoog risico op parasitaire infecties.

 • Insectenwerende middelen: Gebruik insectenwerende middelen en beschermende kleding als je naar gebieden reist waar parasietdragende insecten voorkomen.

 • Persoonlijke hygiëne: Houd jezelf en je omgeving schoon en vermijd het delen van persoonlijke items zoals handdoeken.

Populaire Parasieten in het Menselijk Lichaam

Gedetailleerde informatie over enkele veelvoorkomende parasieten

Laten we nu wat dieper ingaan op enkele veelvoorkomende parasieten die ons lichaam kunnen infecteren:

 • Giardia lamblia: Een darmparasiet die diarree en buikpijn kan veroorzaken.

 • Plasmodium: Verantwoordelijk voor malaria, een ernstige ziekte die wordt overgedragen door muggenbeten.

 • Huidmijten: Kleine mijten die schurft veroorzaken, een besmettelijke huidziekte.

Conclusie

In deze uitgebreide blog hebben we alles besproken wat je moet weten over parasieten in ons lichaam, van wat ze zijn en hoe ze ons infecteren tot de symptomen, diagnose, behandeling en preventie. Het is van cruciaal belang om bewust te zijn van de gevaren van parasitaire infecties en de juiste stappen te nemen om ze te voorkomen. Hoewel er alternatieve behandelingen beschikbaar zijn, is medisch advies altijd aan te raden voor een effectieve behandeling.

Bij Meditech Europe staan we klaar om je te adviseren en te helpen met eventuele vragen of zorgen met betrekking tot parasitaire infecties. Je kunt contact met ons opnemen via info@meditecheurope.nl of +31527 292 331.

FAQ

Wat zijn Parasieten?

Parasieten zijn organismen die in of op andere levende organismen leven en hun voedingsstoffen verkrijgen ten koste van hun gastheer.

Hoe kom ik aan Parasieten?

Parasieten kunnen op verschillende manieren worden overgedragen, zoals door voedsel, water, insectenbeten en direct contact met besmette oppervlakken.

Hoe kom ik van Parasieten af?

De behandeling van parasitaire infecties omvat meestal antiparasitaire medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts. Er zij echter voldoende andere methoden. Informeer er naar bij een gekwalificeerd therapeut!