Wat Weet Jij van Speltbrood?

Brood is een van de oudste voedingsmiddelen ter wereld en een belangrijk onderdeel van het dagelijkse dieet voor veel mensen. Terwijl traditioneel tarwebrood nog steeds populair is, heeft speltbrood de laatste jaren aan populariteit gewonnen vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft. Het speltdieet omvat meestal het vermijden van moderne tarweproducten en het in plaats daarvan consumeren van voedingsmiddelen die zijn gemaakt van spelt, zoals bijvoorbeeld speltbrood.

 

Spelt: Een Oude Graansoort

Spelt is een oergraan dat al duizenden jaren wordt verbouwd. Het heeft een rijke geschiedenis en wordt vaak geassocieerd met de oude beschavingen van het Midden-Oosten en Europa. Het verschilt van tarwe in termen van voedingswaarde en samenstelling, wat bijdraagt aan de voordelen van speltbrood:

Rijke Bron van Voedingsstoffen

Een van de belangrijkste voordelen van speltbrood is de voedingswaarde ervan. Spelt is rijk aan essentiële voedingsstoffen, waaronder:

  • Eiwitten: Spelt bevat een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten, wat essentieel is voor de opbouw en reparatie van weefsels in ons lichaam.
  • Voedingsvezels: Speltbrood is een goede bron van voedingsvezels, die de spijsvertering bevorderen en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
  • Vitaminen en mineralen: Spelt levert vitamines zoals B-vitamines (B1, B2, B3, B6) en mineralen zoals ijzer, magnesium en fosfor.
  • Antioxidanten: Spelt bevat antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Makkelijker te Verteren

Sommige mensen vinden dat speltbrood gemakkelijker te verteren is dan tarwebrood. Dit komt doordat spelt een lagere concentratie van bepaalde stoffen heeft die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken, zoals FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).

Mogelijk Lagere Glutengevoeligheid

Hoewel spelt gluten bevat, heeft het een iets andere samenstelling dan tarwegluten, wat sommige mensen met een lichte tarwegevoeligheid of glutengevoeligheid beter kunnen verdragen. Het is echter belangrijk op te merken dat spelt geen geschikte optie is voor mensen met coeliakie, aangezien het nog steeds gluten bevat.

Smaak en textuur

Speltbrood heeft een aangename smaak en textuur, waardoor het een populaire keuze is voor broodliefhebbers.

Geen Kunstmatige Toevoegingen

Vaak wordt speltbrood gemaakt zonder de toevoeging van kunstmatige smaakstoffen, conserveermiddelen of kleurstoffen. Dit betekent dat je kunt genieten van een puurder product zonder onnodige toevoegingen.

 

Aanvullende voedingsstoffen

Hoewel het speltbrooddieet rijk is aan voedingsstoffen, zijn er nog steeds enkele belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt voor een uitgebalanceerd dieet. Hier zijn enkele supplementen die vaak worden gebruikt binnen dit eetpatroon:

  1. Vitamine D: Vitamine D is essentieel voor sterke botten en een gezond immuunsysteem. Omdat speltbrood niet van nature rijk is aan vitamine D, kan het nodig zijn om dit als supplement in te nemen, vooral als je weinig blootstelling hebt aan zonlicht.

  2. Omega-3 vetzuren: Hoewel speltbrood gezonde vetten bevat, kan het handig zijn om een omega-3-supplement te nemen om de ontstekingsremmende voordelen te maximaliseren en de gezondheid van het hart te ondersteunen.

  3. Vitamine B12: Dit vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke producten, dus vegetariërs en veganisten kunnen baat hebben bij een vitamine B12-supplement om een tekort te voorkomen.

  4. Magnesium: Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties en heeft invloed op onder andere spiercontractie, zenuwfunctie, bloeddrukregulatie, en de gezondheid van botten. 
  5. IJzer: Als je speltbrood als onderdeel van een vegetarisch of veganistisch dieet consumeert, kan het nodig zijn om een ijzersupplement te nemen, omdat plantaardige ijzerbronnen minder goed worden geabsorbeerd dan dierlijke bronnen.

 

Conclusie

Speltbrood kan een gezonde keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor tarwebrood. Het biedt een scala aan voedingsvoordelen en kan worden aangevuld met essentiële supplementen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende hydratatie zijn allemaal essentieel voor een gezonde levensstijl.

Goed om te weten: Meditech Europe biedt op dit moment alle supplementen extra voordelig aan!

Wil je meer informatie over producten, advies op maat of heb je vragen? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan je graag te woord.