Collageen is één van de meest populaire voedingssupplementen van dit moment. Collageen wordt tegenwoordig bijna overal aan toegevoegd. Maar wat is collageen? En wat heb je aan collageen supplementen? Ontdek het in dit blog.

 

Wat is collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Het vormt het basismolecuul voor alle bindweefsels en geeft structuur en elasticiteit aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Bovendien zorgt het voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

 

Gezondheidsvoordelen van collageen

Hieronder volgen zes gezondheidsvoordelen van collageen.

 

Hydraterende werking

Productie van collageen zorgt in combinatie met hyaluronzuur voor een hydraterende werking.

 

Vermindering rimpelvorming

Uit onderzoek is gebleken dat collageen helpt tegen rimpels. Collageen in de huid zorgt voor elasticiteit en zorgt dus dat je minder rimpels hebt. Je lichaam maakt zelf collageen aan, maar naarmate je ouder wordt neemt deze aanmaak van collageen steeds meer af, waardoor de kans op rimpels toeneemt.

 

Verlichten gewrichtspijn

Collageen helpt bij het behoud van je kraakbeen, het weefsel dat je gewrichten beschermt. Naarmate de hoeveelheid collageen in je lichaam afneemt, neemt het risico op het ontwikkelen van gewrichtsaandoeningen toe. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een goed collageengehalte kan helpen bij het verbeteren van de symptomen van artrose en het verminderen van gewrichtspijn in het algemeen.

 

Kan botverlies voorkomen

Onze botten zijn met name gemaakt van collageen, wat ze structuur geeft en helpt om ze sterk te houden. Als je ouder wordt verslechterd de botmassa. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose. Voldoende collageen kan botverlies voorkomen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van collageensupplementen bepaalde effecten in het lichaam kan bewerkstelligen die de botafbraak helpen remmen die tot osteoporose leiden.

 

Goed voor de darmen

Collageen bevat aminozuren die heel goed zijn voor je darmwand en het herstel en opbouw van je darmwand stimuleren. Collageen bevat bovendien ontstekingsremmende aminozuren die helpen de darmwand te kalmeren.

 

Goed voor het hart

Collageen is ontzettend belangrijk voor het hart en de bloedvaten. Voldoende collageen in de vaatwand zorgt voor een positieve invloed op je bloeddruk en de pompfunctie van het hart en de bloedvaten.

 

Types collageen

Er zijn tientallen types collageen. De meeste weefsels en organen bevatten verschillende typen collageen. We lichten de collageen types 1, 2 en 3 uit.

 

Type 1

Tot 90% van het collageen in het lichaam bestaat uit collageen type 1. Type 1 collageenvezels zijn te vinden in de huid, botten, bloedvatwanden en in het bindweefsel en het vezelig kraakbeen.

 

Type 2

Collageen type 2 vinden we terug in het elastisch kraakbeen. Dit type collageen staat bekend om het bevorderen van de gezondheid van de gewrichten.

 

Type 3

Type 3 collageen zorgt voor en verbetert de structuur van spieren, organen en bloedvaten. Het is na type 1 de meest voorkomende vorm van collageen.

 

Waar haal je collageen uit

Naarmate je ouder wordt neemt het collageengehalte in je lichaam af. Gelukkig zijn er een aantal manieren om een tekort aan te vullen, zoals voeding en supplementen.

 

Voedingsbronnen met glycine en proline

Collageen bevat de essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft: glycine en proline. Bij een tekort kun je glycine en proline halen uit bouillon, witte kool, kiwi’s, sinaasappels, vlees, vis, zuivelproducten en peulvruchten.

 

Collageen supplement 

Supplementen met collageen kunnen de niveaus in je huid weer aanvullen, mits je deze op constante basis gebruikt. Supplementen dienen niet ter vervanging van gezonde voeding, maar als aanvulling.

 

Gevolgen van te weinig collageen

Te weinig collageen brengt een aantal gevolgen met zich mee. Dit kun je merken aan onderstaande symptomen.

 

Huidveroudering

Als je collageenvoorraden op raken dan begin je huidstructuur te verliezen. Dit leidt tot de vorming van rimpels, vooral in het gezicht.

 

Spierafname

Collageen bindt spieren aan botten.  Collageen gebrek zorgt voor een verzwakking van de collageenvezels, wat uiteindelijk leidt tot een verzwakking van de verbinding van deze structuren. Als gevolg hiervan begin je meer pijnlijke spieren en extra wrijving te ervaren.

 

Futloos haar

Collageen vormt zich ook rond je haarzakjes. Voldoende collageen zorgt ervoor dat je haar langer wordt en dat het er glanzend en vol uitziet. Een tekort aan collageen vertraagt dit proces, waardoor je haar dunner en futloos wordt.

 

Diepliggende ogen en uitgezakte wangen

Collageen gebrek zorgt ervoor dat het gebied rond je ogen donkerder en hol lijkt en ook je wangen kunnen invallen.

 

Meditech Europe is als product en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt met een duidelijke visie voor een optimaal woon-, werk- en leefklimaat.

Wil je meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan je graag te woord.

 

 

FAQ

 

Is het gezond om collageen in te nemen?

Ja. Het is een van de belangrijkste eiwitten in het lichaam. Het vormt het basismolecuul voor alle bindweefsels en geeft structuur en elasticiteit aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten.

 

Is inname van collageen goed als je ouder wordt?

Ja. Naarmate je ouder wordt neemt het collageengehalte in je lichaam af. Je kunt dit aanvullen met supplementen en voeding die veel glycine en proline bevat te nuttigen.

 

Wat doet collageen voor je gezicht?

Collageen in de huid zorgt voor elasticiteit en zorgt dus dat je minder rimpels hebt.