Voetreflex-therapie: Wat je moet weten

Voetreflex-therapie, ook wel bekend als reflexologie, is een alternatieve geneeswijze die steeds populairder wordt in de wereld van de gezondheidszorg. In deze uitgebreide blog gaan we dieper in op wat voetreflex-therapie precies is, waar het vandaan komt, hoe het werkt, welke zones in de voeten van belang zijn, en wie er baat bij kan hebben. Daarnaast zullen we ook kijken naar enkele producten die voetreflex-therapie kunnen ondersteunen, waaronder de Multiwave Oscillator, Rife Tube, en het Energetic System.

Wat is Voetreflex-therapie?

Voetreflex-therapie, ook wel bekend als reflexologie, is een alternatieve geneeswijze die zich richt op het stimuleren van natuurlijke genezingsprocessen in het lichaam door middel van drukpuntmassage op specifieke zones van de voeten. Deze zones, ook wel reflexzones genoemd, worden geassocieerd met verschillende organen en systemen in het lichaam. Het idee achter voetreflex-therapie is dat door het masseren van deze reflexzones, de energiestroom in het lichaam wordt verbeterd en blokkades worden opgeheven, waardoor het lichaam in staat is om zichzelf te genezen.

Waar komt Voetreflex-therapie vandaan?

Voetreflex-therapie heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen in Egypte, China, en India. Het concept van reflexologie is gebaseerd op het idee dat er energiebanen door het lichaam lopen, en dat de voeten een weerspiegeling zijn van het hele lichaam. De moderne vorm van voetreflex-therapie zoals we die vandaag kennen, werd echter ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw door de Amerikaanse fysiotherapeut Eunice Ingham.

Hoe werkt Voetreflex-therapie?

Het werkingsmechanisme van voetreflex-therapie is gebaseerd op het principe van energiestromen in het lichaam. Volgens de theorie van reflexologie zijn er energiebanen, ook wel meridianen genoemd, die door het lichaam lopen en verbonden zijn met verschillende organen en systemen. Wanneer er blokkades ontstaan in deze energiebanen, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen.

Tijdens een voetreflex-therapiesessie worden de reflexzones op de voeten gemasseerd en gestimuleerd. Door deze massage wordt de energiestroom in het lichaam hersteld en worden eventuele blokkades opgeheven. Dit kan helpen om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te activeren en de algehele gezondheid te verbeteren.

Welke zones zijn er en waar staan ze voor?

Bij voetreflex-therapie worden de voeten opgedeeld in verschillende zones die elk corresponderen met specifieke organen en systemen in het lichaam. Hier zijn enkele voorbeelden van reflexzones en waar ze voor staan:

 • De tenen: De tenen staan in verband met het hoofd en de nek. Het masseren van de tenen kan helpen bij hoofdpijn, nekpijn en spanning.

 • Het midden van de voet: Dit gebied staat in verband met de organen in de buik, zoals de maag, lever en darmen. Door dit gebied te masseren, kan de spijsvertering worden verbeterd.

 • De hiel: De hiel staat in verband met de bekkenregio en de onderrug. Masseren van de hiel kan helpen bij rugpijn en problemen met het bekken.

 • De boog van de voet: De boog van de voet staat in verband met de wervelkolom. Het masseren van dit gebied kan helpen bij rugklachten en het herstellen van de juiste lichaamshouding.

Het is belangrijk op te merken dat reflexologie geen diagnosestelling doet en geen ziektes behandelt. Het is eerder een complementaire therapie die gericht is op het bevorderen van ontspanning en het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Waar moet je aan denken bij Voetreflex-therapie?

Voetreflex-therapie is over het algemeen een veilige en niet-invasieve therapie, maar er zijn enkele dingen waar je aan moet denken als je overweegt om een behandeling te ondergaan:

 • Kies een gekwalificeerde reflexoloog: Zorg ervoor dat de reflexoloog die je behandelt goed opgeleid is en gecertificeerd. Dit garandeert dat je een professionele en effectieve behandeling krijgt.

 • Bespreking van medische aandoeningen: Als je bepaalde medische aandoeningen hebt, is het belangrijk om dit te bespreken met je reflexoloog. Hoewel voetreflex-therapie over het algemeen veilig is, kunnen er situaties zijn waarin het niet geschikt is.

 • Duur van de behandeling: De duur van een voetreflex-therapiesessie kan variëren, maar meestal duurt een sessie tussen de 30 en 60 minuten. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om te ontspannen en te genieten van de behandeling.

 • Hydratatie: Het is belangrijk om voldoende water te drinken na een voetreflex-therapiesessie om eventuele vrijgekomen afvalstoffen af te voeren.

 • Resultaten kunnen variëren: Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Hoewel veel mensen baat hebben bij voetreflex-therapie, kunnen de resultaten variëren van persoon tot persoon.

Voor wie is Voetreflex-therapie?

Voetreflex-therapie is over het algemeen geschikt voor mensen van alle leeftijden, van baby's tot ouderen. Het kan worden toegepast als een vorm van ontspanning en stressvermindering, maar ook als ondersteuning bij specifieke gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele situaties waarin voetreflex-therapie nuttig kan zijn:

 • Stress en spanning: Voetreflex-therapie kan helpen om stress en spanning te verminderen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

 • Spijsverteringsproblemen: Mensen met spijsverteringsproblemen zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen baat hebben bij voetreflex-therapie, omdat het de spijsvertering kan bevorderen.

 • Pijn en ongemak: Voetreflex-therapie kan verlichting bieden bij verschillende vormen van pijn, waaronder rugpijn, hoofdpijn, en pijn in de gewrichten.

 • Zwangerschap: Zwangere vrouwen kunnen voetreflex-therapie gebruiken om stress te verminderen en ongemakken tijdens de zwangerschap te verlichten.

 • Ouderenzorg: Voetreflex-therapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de zorg voor ouderen, omdat het kan helpen bij het verlichten van pijn en ongemakken die vaak voorkomen bij ouderen.

Welke producten kunnen Voetreflex-therapie ondersteunen?

Naast de traditionele voetreflex-therapie zijn er ook enkele producten die kunnen worden gebruikt om de behandeling te ondersteunen en de effecten te verbeteren. Eén van deze producten is de Multiwave Oscillator, die wordt gebruikt om het energieveld van de leefomgeving te optimaliseren. Meditech Europe legt je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

FAQ

Wat is Voetreflex-therapie?

Voetreflex-therapie, ook bekend als reflexologie, is een alternatieve geneeswijze die zich richt op het stimuleren van natuurlijke genezingsprocessen in het lichaam door middel van drukpuntmassage op specifieke zones van de voeten.

Waar moet je aan denken bij Voetreflex-therapie en voor wie is het bedoeld?

Bij voetreflex-therapie is het belangrijk om een gekwalificeerde reflexoloog te kiezen, eventuele medische aandoeningen te bespreken, voldoende tijd voor ontspanning te hebben na de behandeling, en realistische verwachtingen te hebben. Voetreflex-therapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden en kan helpen bij stress, spijsverteringsproblemen, pijn, zwangerschap en ouderenzorg.

Welke producten zijn kunnen als ondersteunend worden gezien aan Voetreflex-therapie?

Enkele producten die voetreflex-therapie kunnen ondersteunen zijn de Multiwave Oscillator (MWO), Rife Tube, en het Energetic Plate System. Deze producten kunnen helpen bij het stimuleren van de celstructuren van planten en het optimaliseren van de leefomgeving.

Meditech Europe adviseert graag bij het gebruik van deze producten en is bereikbaar via info@meditecheurope.nl of telefonisch op +31527 292 331. Onze deskundige medewerkers staan klaar om al je vragen te beantwoorden en advies te geven over hoe voetreflex-therapie en bijbehorende producten je gezondheid kunnen verbeteren. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie en ondersteuning op je reis naar welzijn en vitaliteit.