Alles over Reiki

Reiki is een oude vorm van alternatieve geneeskunde die de afgelopen decennia steeds meer aan populariteit heeft gewonnen. Deze praktijk, die oorspronkelijk uit Japan afkomstig is, draait om het kanaliseren van levensenergie om heling en welzijn te bevorderen. In deze uitgebreide blog gaan we dieper in op alle aspecten van Reiki, van de betekenis van het woord tot de verschillende vormen en mogelijke voordelen. We zullen ook enkele veelgestelde vragen beantwoorden en bespreken hoe hulpmiddelen zoals de MWO (MultiWave Oscillator) kunnen bijdragen aan een beter effect van Reiki.

Wat betekent het woord Reiki?

Het woord "Reiki" is afgeleid van twee Japanse woorden: "rei" en "ki". "Rei" staat voor universeel of spiritueel, terwijl "ki" levensenergie betekent. Samengevoegd betekent Reiki dus "universele levensenergie". Het concept van levensenergie is een centraal element in Reiki, en het verwijst naar de vitale kracht die door alle levende wezens stroomt.

Wat houdt Reiki precies in?

Reiki is een holistische benadering van genezing en welzijn. Het gaat ervan uit dat de beoefenaar, bekend als een Reiki-meester, de universele levensenergie kanaliseert en doorgeeft aan de ontvanger door middel van handoplegging. Deze energie stroomt door de handen van de Reiki-meester naar de ontvanger en wordt gebruikt om fysieke, mentale, emotionele en spirituele blokkades op te heffen.

Het belangrijkste doel van Reiki is om het zelfhelende vermogen van het lichaam te stimuleren, stress te verminderen en balans te herstellen in het energiesysteem van de ontvanger. Het wordt vaak beschouwd als een complementaire therapie en kan worden gebruikt in combinatie met conventionele medische behandelingen.

Welke vormen van Reiki zijn er?

Er zijn verschillende stromingen en vormen van Reiki, maar de meest bekende en wijdverspreide is Usui Reiki. Usui Reiki werd ontwikkeld door Mikao Usui, een Japanse spirituele leraar, aan het begin van de 20e eeuw. Hier zijn enkele van de belangrijkste vormen van Reiki:

 1. Usui Reiki: Dit is de oorspronkelijke vorm van Reiki zoals ontwikkeld door Mikao Usui. Het omvat handoplegging en het doorgeven van levensenergie aan de ontvanger.

 2. Karuna Reiki: Deze vorm van Reiki richt zich op mededogen en wordt vaak beschouwd als een meer geavanceerde vorm van Usui Reiki. Het legt de nadruk op diepere spirituele groei en heling.

 3. Tera-Mai Reiki: Tera-Mai is een variatie van Reiki die elementen van sjamanisme en andere spirituele praktijken integreert. Het wordt gekenmerkt door specifieke handposities en technieken.

 4. Gendai Reiki: Dit is een modernere vorm van Reiki die enkele aanpassingen heeft gemaakt aan de oorspronkelijke Usui Reiki. Het legt meer nadruk op symbolen en meditatie.

 5. Kundalini Reiki: Deze vorm van Reiki richt zich op het ontwaken van de kundalini-energie in het lichaam, wat wordt beschouwd als een krachtige vorm van spirituele ontwikkeling.

Wat kun je bereiken met Reiki?

Reiki heeft talloze potentiële voordelen voor zowel de ontvanger als de beoefenaar. Enkele van de mogelijke effecten van Reiki zijn:

 1. Stressvermindering: Reiki kan helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. De zachte aanraking en de stroom van levensenergie kunnen een diepe staat van rust teweegbrengen.

 2. Pijnverlichting: Mensen die Reiki ontvangen, melden vaak verlichting van fysieke pijn, zoals hoofdpijn, rugpijn en spierpijn. Reiki kan ook helpen bij het verminderen van chronische pijn.

 3. Emotionele balans: Reiki kan emotionele blokkades loslaten en helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Het kan een gevoel van innerlijke vrede en welzijn bevorderen.

 4. Spirituele groei: Voor sommige mensen kan Reiki een pad zijn naar spirituele groei en bewustwording. Het opent de deur naar diepere zelfreflectie en inzicht.

 5. Versterking van het immuunsysteem: Er wordt beweerd dat Reiki het immuunsysteem versterkt en het lichaam helpt om zichzelf te genezen.

 6. Verbetering van slaap: Veel mensen melden betere slaap na een Reiki-sessie, omdat het de ontspanning bevordert en de geest tot rust brengt.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van Reiki sterk kunnen variëren van persoon tot persoon, en het is geen vervanging voor medische behandelingen. Reiki moet worden beschouwd als een aanvullende benadering van gezondheid en welzijn.

Kan iedereen Reiki beoefenen?

Reiki is over het algemeen toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is en bereid is om de juiste training te volgen. Het is geen geloof of religie, dus het staat open voor mensen van alle achtergronden en overtuigingen. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Training: Om Reiki te beoefenen, moet je een training volgen bij een gecertificeerde Reiki-meester. Tijdens de training leer je de basisprincipes, handposities en technieken van Reiki.

 2. Inwijding: Na de training onderga je een inwijdingsproces, dat wordt beschouwd als een energetische activering van je vermogen om Reiki te kanaliseren. Dit wordt meestal gedaan door een Reiki-meester.

 3. Intentie en ethiek: Het is belangrijk om Reiki met goede bedoelingen en ethiek te beoefenen. Het moet niet worden gebruikt voor schadelijke doeleinden en moet altijd worden aangeboden met respect voor de ontvanger.

 4. Oefening en toewijding: Zoals bij elke vaardigheid, vereist Reiki oefening en toewijding om het goed te kunnen beoefenen. Regelmatige zelfbehandelingen en het behandelen van anderen zijn essentieel om je vaardigheden te ontwikkelen.

 5. Eigen welzijn: Het is belangrijk om voor je eigen welzijn te zorgen als Reiki-beoefenaar. Zorg voor voldoende rust en energie om Reiki effectief te kunnen doorgeven.

Waar moet je op letten als je aan Reiki doet?

Als je Reiki wilt beoefenen, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

 1. Hygiëne: Zorg ervoor dat je handen schoon zijn voordat je begint met een Reiki-sessie. Dit helpt om eventuele overdracht van ziektekiemen te voorkomen.

 2. Privacy en comfort: Creëer een rustige en comfortabele omgeving voor de ontvanger. Dit draagt bij aan de ontspanning en het welzijn van de persoon die Reiki ontvangt.

 3. Toestemming: Vraag altijd om toestemming voordat je Reiki geeft aan iemand anders. Respecteer de wensen van de ontvanger en dwing niemand om Reiki te ontvangen.

 4. Verantwoordelijkheid: Als Reiki-beoefenaar draag je een zekere verantwoordelijkheid voor het welzijn van de ontvanger. Wees bewust van je intenties en handel met integriteit.

 5. Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf als Reiki-beoefenaar. Regelmatige zelfbehandelingen en het volgen van verdere trainingen kunnen je vaardigheden verbeteren.

Kan een Multiwave Oscillator de Reiki-sessie bevorderen?

Naast de traditionele praktijk van Reiki zijn er tools die kunnen bijdragen aan een verbeterd effect van Reiki-sessies. Een goede optie is de MultiWave Oscillator (MWO), die wordt gebruikt om een betere levensenergie te bevorderen door een gunstigere leefomgeving te creëren.

De MWO is een product dat elektromagnetische golven genereert en verspreidt, die een harmonie vormen in de directe leefomgeving. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met Reiki-sessies om de energiestroom te versterken en te optimaliseren. Door de MWO te gebruiken voor of  tijdens Reiki-sessies, kan de ontvanger een diepere staat van ontspanning bereiken en kan de helende kracht van Reiki effectiever worden ingezet.

Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van de MWO afhankelijk is van persoonlijke voorkeur en beoordeling van de Reiki-beoefenaar. Sommige mensen vinden dat deze hulpmiddelen hun Reiki-sessies verbeteren, terwijl anderen de traditionele handoplegging de voorkeur geven. Het is aan jou als Reiki-beoefenaar om te beslissen welke benadering het beste bij je past.

FAQ

Wat betekent Reiki en wat houdt het precies in?

Zoals eerder besproken, betekent Reiki "universele levensenergie". Het is een holistische benadering van genezing en welzijn waarbij een beoefenaar levensenergie kanaliseert en doorgeeft aan een ontvanger door middel van handoplegging. Reiki heeft als doel stressvermindering, pijnverlichting, emotionele balans, spirituele groei en versterking van het immuunsysteem te bevorderen.

Wat kun je bereiken met Reiki?

Met Reiki kun je verschillende voordelen bereiken, zoals stressvermindering, pijnverlichting, emotionele balans, spirituele groei, verbetering van slaap en versterking van het immuunsysteem. Het effect kan variëren van persoon tot persoon.

Hoe kun je beginnen met Reiki?

Om te beginnen met Reiki, moet je een training volgen bij een gecertificeerde Reiki-meester. Tijdens de training leer je de basisprincipes, handposities en technieken van Reiki. Na de training onderga je een inwijdingsproces om je vermogen om Reiki te kanaliseren te activeren. Vervolgens kun je Reiki beoefenen, zowel op jezelf als op anderen, en je vaardigheden verder ontwikkelen.

Conclusie

Reiki is een fascinerende en effectieve benadering van genezing en welzijn die gebaseerd is op het concept van universele levensenergie. Met de juiste training en toewijding kunnen mensen Reiki beoefenen en profiteren van de vele voordelen die het te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar stressvermindering, pijnverlichting, emotionele balans of spirituele groei, Reiki kan een waardevolle aanvulling zijn op je welzijnsroutine.

Bij Meditech Europe staan we klaar om je te adviseren en ondersteunen in je Reiki-reis. Neem gerust contact met ons op via info@meditecheurope.nl of bel +31527 292 331 voor meer informatie of om eventuele vragen te beantwoorden. We wensen je veel succes en welzijn op je Reiki-pad.