Heb je last van een moeilijke spijsvertering, een matige stoelgang of is je natuurlijke weerstand laag? Dan kan het zijn dat je darmflora uit balans is. In dit blog ontdek je hoe je de darmflora kunt herstellen.

 

Het belang van een gezonde darmflora

In onze dikke darm leven miljoenen bacteriën, zowel goede als slechte. Samen vormen ze de darmflora. Goede bacteriën breken voedsel af en zetten het om in belangrijke voedingsstoffen. Als de groep slechte bacteriën te groot is, dan is de balans weg. Zo’n verstoorde darmflora kan klachten als een opgeblazen gevoel, een matige stoelgang, constipatie of obstipatie, winderigheid, een vitaminetekort, een lage weerstand en een verminderde stofwisseling met zich meebrengen. Het is belangrijk om je darmflora te herstellen en terug in evenwicht te brengen. Twee factoren spelen hierbij een belangrijke rol, te weten het immuunsysteem en de darm-brein connectie.

 

Immuunsysteem

In de darmen zit ongeveer 70% van ons afweersysteem. En dat is belangrijk, want gezonde darmbacteriën zijn onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem. De aanwezigheid van gezonde darmbacteriën maakt je minder vatbaar voor ziekteverwekkers, houden de darmwand gezond en gaan ontstekingen tegen. Gezonde darmbacteriën zijn onder te  verdelen in drie groepen, te weten lactobacillen, bifido’s en bacteriodes. Die laatste groep bacteriën speelt een belangrijke rol bij het effectief houden van je immuunsysteem en zorgt voor minder ontstekingen in je darmen. Hopelijk bestaat een groot deel van je darmbacteriën dus uit de bacteroides.

 

Darm-breinconnectie

De darmen en het brein werken nauw samen. De darmen hebben een eigen zenuwstelsel, het enterisch zenuwstelsel, die met een zenuw verbonden is met de hersenen. Onze darmen worden niet voor niets het tweede brein genoemd. Het enterisch zenuwstelsel communiceert met het centrale zenuwstelsel. Bij deze darm-breinconnectie spelen miljarden bacteriën een belangrijke rol. Ze produceren en reguleren een aantal belangrijk stoffen die de communicatie via de zenuwcellen mogelijk maakt.

Is de darmflora verstoord, dan raakt de productie van neurotransmitters dat ook. Hierdoor zullen zenuwcellen in de darmen en het brein minder goed met elkaar communiceren, wat kan leiden tot klachten als somberheid en depressie.

 

Ongezonde gewoontes voor je darmen

Er zijn een aantal ongezonde gewoontes die de oorzaak kunnen zijn van een verstoorde darmflora. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

 

Snel eten

Door te snel te eten krijg je grote stukken voeding binnen, omdat je niet voldoende tijd neemt om op het eten te kauwen. Deze grote stukken zijn voor je lichaam veel moeilijker te verteren. Hierdoor kun je belangrijke voedingsstoffen mislopen, last krijgen van een veranderende stoelgang én je moe voelen, omdat je spijsvertering veel meer energie kost dan normaal.

 

Te eenzijdig eten

Eet gevarieerd, gezond en vergeet de vezels niet. Veel mensen denken dat ze wel genoeg vezels eten. Toch is dat voor de gemiddelde Nederlander niet het geval. Kom eenvoudig aan je vezelbehoefte en eet elke dag verse groenten, twee stuks fruit en roggebrood of volkoren granen.

 

Onregelmatig eten

Onregelmatig eten of vaak te veel of te weinig eten kan ervoor zorgen dat je darmen uit balans raken. Je darmen werken nu eenmaal het beste bij een normaal voedingspatroon en als je gezond eet.

 

Maar je darmflora kan ook zeker ontregeld raken door stress, antibiotica, teveel suikers en alcohol. 

Tips voor een gezonde darmflora

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen voor een gezonde darmflora. Met deze tips houd je je darmflora optimaal.

 

Stress vermijden

Langdurige stress heeft een negatief effect op de darmflora. Ervaar je veel stress, zoek dan naar manieren om dit te vermijden. Denk hierbij aan het beoefenen van mindfullness of meditatie.

 

Detox

Een detox werkt darm-reinigend en helpt de normale darmfunctie te behouden en de groei van gunstige darmflora te vergroten.

 

Beweeg voldoende

Onderneem activiteiten die je opladen, zoals fietsen, zwemmen of wandelen. Beweging draagt bij aan een optimale darmwerking.

Extra tip: in het Handboek Zelfgenezing van Dr. Hulda Clark lees je een revolutionaire hypothese met betrekking tot het ontstaan en de behandeling van ziekten, waaronder darmflora herstellen.

 

Meditech Europe is als producent en distribiteur dé organisatie voor eindgebruikers, detailhandel en distributeurs binnen de paramedische en innoverende gezondheidsmarkt.

Wil je meer informatie over onze producten? Neem contact met ons op via e-mail (info@meditecheurope.nl) of telefoon (+31527292331). Wij staan je graag te woord.

 

 

FAQ

Hoe krijg je je darmflora weer op orde?

Je kunt de darmflora herstellen door de goede en slechte bacteriën weer in balans te krijgen. Vermijd teveel suikers, alcohol en te bewerkte voeding. 

 

Welk voedsel is goed voor de darmflora?

Groenten, zoals peulvruchten, bonen, fruit, volle granen en gefermenteerd voedsel is goed voor de darmflora.

 

Hoe kun je je darmflora herstellen?

Je krijgt je darmflora weer onder andere op orde door onder meer stress te vermijden, te detoxen en voldoende te bewegen. Daarnaast zou je een probioticakeur kunnen nemen.