Algen, de nieuwe superfoods

Welkom bij dit blog over algen. Algen zijn eencellige of meercellige organismen die gedijen in diverse wateromgevingen, van meren tot oceanen. Hoewel ze vaak over het hoofd worden gezien, zijn algen een van de oudste levensvormen op aarde en bevatten ze een schat aan voedingsstoffen. Er zijn vele soorten algen, waaronder Spirulina en Chlorella, twee van de meest bestudeerde en gewaardeerde algen vanwege hun voedingsdichtheid en gezondheidsvoordelen. Laten we een diepe duik nemen in de wereld van de algen en ontdekken waarom we ze als superfoods beschouwen.

Wat zijn algen

Algen of wieren zijn eencellige of meercellige organismen die fotosynthese gebruiken om energie uit zonlicht om te zetten in voedingsstoffen. Ze vormen een diverse groep en kunnen worden gevonden in verschillende omgevingen, zoals oceanen, meren, rivieren, en zelfs op vochtige oppervlakken zoals rotsen en bomen. Enkele belangrijke kenmerken van algen zijn:

 • Fotosynthese: Algen zijn in staat tot fotosynthese, waarbij ze zonlicht gebruiken om koolstofdioxide en water om te zetten in glucose en zuurstof. Dit proces is essentieel voor de productie van voedsel en zuurstof in veel ecosystemen.
 • Diversiteit: Algen vormen een diverse groep organismen, waaronder groene algen, bruine algen, rode algen, blauwalgen (cyanobacteriën), en diatomeeën. Ze verschillen in grootte, vorm, structuur en levenscyclus.
 • Milieubelang: Algen spelen een cruciale rol in ecosystemen door het bieden van voedsel en zuurstof aan andere organismen. Ze zijn ook betrokken bij de koolstofcyclus door koolstofdioxide uit de atmosfeer op te nemen.
 • Biotechnologisch gebruik: Algen hebben veelbelovende toepassingen in verschillende industrieën. Ze worden gebruikt voor de productie van biobrandstoffen, voedseladditieven, medicijnen en zelfs als biofertilizers.
 • Aquacultuur: Algen worden vaak gekweekt in aquacultuur voor verschillende doeleinden, zoals voedsel voor vis en schelpdieren, waterzuivering, en als grondstof voor verschillende industriële processen.
 • Voeding: Sommige algen worden gebruikt als voedsel voor mensen. Bijvoorbeeld, zeewier, een soort bruine alg, wordt in verschillende culturen geconsumeerd. Bovendien worden algen gebruikt als voedingssupplementen vanwege hun rijke gehalte aan vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Zoals bijvoorbeeld Chlorella en Spirulina.

Al met al spelen algen een cruciale rol in verschillende ecologische en industriële processen en dragen ze bij aan de gezondheid van het milieu en de mens.

Algen als superfoods

Algen worden beschouwd als superfoods vanwege hun buitengewoon hoge concentratie aan voedingsstoffen en gezondheidsbevorderende eigenschappen. Hieronder volgt een kleine opsomming waarom dit zo is:

 • Rijk aan voedingsstoffen: Algen, zoals spirulina en chlorella, zijn zeer rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen (ijzer, calcium, magnesium), chlorofyl en antioxidanten. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede gezondheid en welzijn.
 • Compleet eiwit: Sommige algen bevatten een indrukwekkende hoeveelheid hoogwaardige eiwitten, waaronder alle essentiële aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf kan produceren. Dit maakt algen een waardevolle eiwitbron, vooral voor vegetariërs en veganisten.
 • Omega-3 vetzuren: Bepaalde algen, zoals microalgen, zijn een plantaardige bron van omega-3 vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren zijn gunstig voor de gezondheid van het hart en de hersenen.
 • Hoog chlorofylgehalte: Chlorofyl, het groene pigment in algen, heeft krachtige antioxidanteigenschappen en wordt soms beschouwd als een natuurlijk ontgiftingsmiddel voor het lichaam. Het helpt ook bij het zuiveren van het bloed en het bevorderen van een gezonde huid.
 • Minimale calorieën en vet: Over het algemeen bevatten algen weinig calorieën en vet, waardoor ze geschikt zijn voor mensen die op zoek zijn naar voedzame voedselopties met een laag caloriegehalte.
 • Jodiumbron: Sommige algen, met name bruine algen zoals kombu, zijn een natuurlijke bron van jodium. Jodium is essentieel voor een gezonde schildklierfunctie, wat belangrijk is voor het reguleren van het metabolisme.
 • Immuunondersteuning: De aanwezigheid van verschillende bioactieve stoffen in algen kan het immuunsysteem stimuleren en helpen bij het beschermen tegen ziekten.
 • Duurzaamheid: Het kweken van algen is over het algemeen milieuvriendelijk, omdat ze weinig grond en water nodig hebben in vergelijking met traditionele landbouwgewassen.

Algen als voedingssupplement

Hoewel je sommige algensoorten kunt eten, zoals zeewier, worden ze vaak aangeboden in de vorm van voedingssupplementen. In deze vorm zijn Spirulina en Chlorella twee van de meest voorkomende.

Spirulina is een blauw-groene zoetwateralg en die staat bekend om zijn uitzonderlijke eiwitgehalte en compleet aminozuurprofiel. Spirulina groeit in stilstaand alkalisch water in meren en vijvers. Deze alg heeft een spiraalvormige structuur. Spirulina betekent ‘klein spiraaltje’ in het Latijns. De alg bevat ook een scala aan vitamines, waaronder vitamine A, B-vitaminen en vitamine K, evenals mineralen zoals ijzer, magnesium en calcium. Bovendien is spirulina een van de rijkste bronnen van antioxidanten, zoals fycocyanine, die ontstekingsremmende eigenschappen heeft en het immuunsysteem ondersteunt.

Chlorella is een groene, eencellige zoetwateralg en chlorella betekent ‘klein groen blaadje’. Deze alg staat bekend om zijn vermogen om zware metalen en gifstoffen te binden en uit het lichaam te verwijderen. Het is ook een uitstekende bron van chlorofyl, wat kan helpen bij het ontgiften en zuiveren van het lichaam. Daarnaast bevat chlorella een indrukwekkende hoeveelheid ijzer, vitamine C en omega-3 vetzuren, wat bij kan dragen aan een gezonde bloedsomloop en een evenwichtige cholesterolspiegel.

Mogelijke effecten van algen op de gezondheid

Het gebruik van algen, met name Spirulina en Chlorella, in tabletten of poedervorm, kan verschillende effecten hebben op het lichaam. Deze effecten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke soort algen, de dosering en de individuele reactie van het lichaam. Hieronder volgt een algemene beschrijving van wat je kunt merken wanneer je Spirulina of Chlorella gebruikt.

Bij het gebruik van Spirulina als voedingssupplement:

 • Verhoogde energie: Spirulina bevat een hoog gehalte aan voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitaminen en mineralen, wat kan bijdragen aan een toename van energieniveaus.
 • Verbeterde immuunfunctie: De antioxidanten en bioactieve stoffen in spirulina kunnen het immuunsysteem stimuleren.
 • Voedingsstoffenaanvulling: Spirulina is een bron van complete eiwitten en bevat essentiële aminozuren, vitamines (met name B-vitamines) en mineralen (zoals ijzer en magnesium). Het kan helpen bij het aanvullen van voedingsstoffen die mogelijk ontbreken in het dieet.
 • Ontgifting: Chlorofyl, het groene pigment in spirulina, wordt soms beschouwd als een natuurlijk ontgiftingsmiddel. Het kan helpen bij het verwijderen van toxines uit het lichaam.
 • Verbeterde spijsvertering: De vezels in spirulina kunnen de spijsvertering bevorderen en helpen bij het handhaven van een gezonde darmfunctie.

Bij het gebruik van Chlorella als voedingssupplement:

 • Ontgifting: Chlorella wordt vaak beschouwd als een "detox"-supplement vanwege het mogelijke vermogen om zware metalen en andere gifstoffen uit het lichaam te binden en te verwijderen.
 • Verhoogde energie: Chlorella bevat een scala aan voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitaminen, mineralen en chlorofyl. Het gebruik ervan kan bij sommige mensen leiden tot een toename van de energieniveaus.
 • Immuunondersteuning: De aanwezigheid van antioxidanten en voedingsstoffen in Chlorella kan het immuunsysteem ondersteunen.
 • Verbeterde spijsvertering: Chlorella bevat vezels en kan de spijsvertering bevorderen
 • Verbeterde focus en mentale helderheid: Sommige gebruikers melden verbeterde mentale helderheid en focus als gevolg van het gebruik van chlorella, hoewel meer onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen.

Gebruik en veiligheid

Bij het gebruik van van Spirulina en Chlorella producten is het belangrijk om te beginnen met een lage dosering en deze geleidelijk op te voeren tot de aanbevolen dosering om zo het lichaam de tijd te geven zich aan te passen en eventuele negatieve reacties te minimaliseren. Het is ook aan te bevelen om producten te kiezen van hoge kwaliteit en zuiverheid. Combineren van Spirulina en Chlorella is goed mogelijk en kan synergetische voordelen bieden vanwege hun elkaar aanvullende en versterkende eigenschappen.
Tot slot is het belangrijk op te merken dat de reactie op voedingssupplementen individueel kan variëren. Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn bij het introduceren van nieuwe supplementen, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, specifieke gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt. Overleg in dat geval met een gezondheidsprofessional voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet of supplementregime.

Conclusie

Algen kunnen worden beschouwd als krachtige superfoods die een schat aan voedingsstoffen bieden en tal van gezondheidsvoordelen hebben. Algen kun je terugvinden in de vorm van voedsel of als voedingsupplementen. Veel voorkomende algen in voedingssupplementen zijn Spirulina en Chlorella.

Meditech Europe staat klaar om je te adviseren en te begeleiden in het ontdekken van de wereld van algen en hun potentiële voordelen. Onze Orthomoleculaire Therapeute, Cynthia, staat u graag te woord en ondersteunt u graag in deze zoektocht. Je kunt contact met ons opnemen via info@meditecheurope.nl of +31527 292 331.