Magnesiumtypes uitgelegd: van Citraat tot Oxide

Magnesium is een essentieel mineraal dat cruciaal is voor verschillende lichaamsfuncties. Het speelt een rol bij meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam en is betrokken bij processen zoals spiercontractie, zenuwfunctie, botgezondheid en het behoud van een normale hartslag. Het is dus van groot belang om voldoende magnesium in uw dieet op te nemen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende vormen van magnesium, hoe u de beste vorm kunt kiezen, de aanbevolen dagelijkse inname, het verschil tussen organisch en anorganisch gebonden magnesium, waar u op moet letten bij het kopen van een magnesiumsupplement, en enkele veelgestelde vragen.

Wat is magnesium en waarom is het belangrijk?

Magnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, bladgroenten en volle granen. Het speelt een cruciale rol in tal van biologische processen in ons lichaam. Hier zijn enkele redenen waarom magnesium zo belangrijk is:

 • Spierfunctie: Magnesium is essentieel voor spiercontractie en -ontspanning. Het helpt spierkrampen te voorkomen en ondersteunt de algemene spiergezondheid.

 • Zenuwstelsel: Het mineraal is betrokken bij de overdracht van zenuwimpulsen en kan helpen bij het verminderen van angst en stress.

 • Energieproductie: Magnesium is nodig voor de productie van ATP (adenosinetrifosfaat), de energievaluta van ons lichaam.

 • Botgezondheid: Het mineraal is betrokken bij de vorming en het onderhoud van gezonde botten.

 • Hartgezondheid: Magnesium is van vitaal belang voor het handhaven van een normale hartslag en het reguleren van de bloeddruk.

 • Bloedsuikerregulatie: Het kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel.

Nu we weten waarom magnesium zo belangrijk is, laten we eens kijken naar de verschillende vormen van magnesiumsupplementen die beschikbaar zijn en hoe ze zich onderscheiden.

Welke vormen magnesium zijn er?

1. Magnesium citraat

 • Eigenschappen: Magnesium citraat is een van de meest voorkomende en goed opneembare vormen van magnesium. Het wordt snel opgenomen door het lichaam en heeft weinig bijwerkingen, zoals mogelijke darmklachten.

2. Magnesium bisglycinaat

3. Magnesium glycerofosfaat

 • Eigenschappen: Magnesium glycerofosfaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid en wordt goed opgenomen. Het kan gunstig zijn voor degenen die moeite hebben met het slikken van tabletten.

4. Magnesium gluconaat

 • Eigenschappen: Magnesium gluconaat is een andere goed opneembare vorm. Het is geschikt voor mensen met een hogere behoefte aan magnesium, zoals zwangere vrouwen.

5. Magnesium malaat

 • Eigenschappen: Magnesium malaat kan gunstig zijn voor mensen die extra energie nodig hebben, omdat het betrokken is bij de energieproductie in het lichaam.

6. Magnesium tauraat

7. Magnesium lactaat

 • Eigenschappen: Magnesium lactaat kan helpen bij het handhaven van een gezonde zuurgraad in de maag en wordt daarom goed verdragen door mensen met een gevoelige maag.

8. Magnesium complex

9. Magnesium Colloïdaal

10. Magnesium oxide

 • Eigenschappen: Magnesium oxide is de minst goed opneembare vorm van magnesium en kan laxerend werken in hogere doses. Het wordt meestal gebruikt als laxeermiddel in plaats van als supplement.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze van de juiste magnesiumvorm afhangt van uw specifieke behoeften en tolerantie. Sommige vormen zijn beter geschikt voor bepaalde doeleinden dan andere.

Hoe kiest u de beste magnesiumsoort?

Het kiezen van de beste magnesiumvorm hangt af van verschillende factoren:

 • Doel: Wat is uw specifieke doel bij het nemen van magnesium? Wilt u spierkrampen verminderen, uw energieniveaus verhogen, of uw cardiovasculaire gezondheid ondersteunen?

 • Tolerantie: Sommige mensen hebben gevoelige magen en kunnen beter magnesiumvormen verdragen die minder bijwerkingen hebben, zoals magnesium bisglycinaat of magnesium lactaat.

 • Biologische beschikbaarheid: Sommige vormen van magnesium worden beter opgenomen dan andere. Overleg met een zorgverlener als u twijfelt over welke vorm het meest geschikt voor u is.

Hoeveel moet u per dag innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren. Over het algemeen ligt de ADH tussen 300 en 420 milligram voor volwassenen. Het is belangrijk om uw specifieke behoeften met een zorgverlener te bespreken, omdat sommige mensen mogelijk meer magnesium nodig hebben dan anderen.

Het verschil tussen organisch of anorganisch gebonden magnesium

Magnesiumsupplementen kunnen organisch of anorganisch gebonden zijn. Organisch gebonden magnesium wordt vaak beter opgenomen en verdragen door het lichaam. Voorbeelden van organische magnesiumverbindingen zijn magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiummalaat. Anorganisch gebonden magnesium, zoals magnesiumoxide, heeft over het algemeen een lagere biologische beschikbaarheid en kan laxerend werken in hogere doses.

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een magnesiumsupplement?

Bij het kopen van een magnesiumsupplement is het essentieel om op de volgende zaken te letten:

 • Kwaliteit: Kies voor een gerenommeerd merk dat hoogwaardige ingrediënten gebruikt en voldoet aan de geldende normen voor supplementen.

 • Dosering: Controleer de dosering en zorg ervoor dat deze overeenkomt met uw behoeften en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

 • Type magnesium: Selecteer de magnesiumvorm die het beste aansluit bij uw doelen en tolerantie.

 • Toegevoegde ingrediënten: Controleer of er eventuele toegevoegde ingrediënten zijn waar u gevoelig voor kunt zijn of die uw gezondheidsdoelen kunnen ondersteunen.

 • Betrouwbare bron: Als u op zoek bent naar een betrouwbare partner op het gebied van supplementen, overweeg dan Meditech Europe. Meditech Europe biedt hoogwaardige supplementen en orthomoleculair therapeutische ondersteuning om u te helpen uw gezondheidsdoelen te bereiken.

FAQ

Kan ik verschillende magnesiumtypes combineren?

Ja, het is over het algemeen veilig om verschillende magnesiumvormen te combineren, zolang u de aanbevolen doseringen niet overschrijdt. Sommige mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat te combineren om de voordelen van beide te benutten.

Hoe snel kan ik resultaten verwachten na het starten met magnesiumsupplementen?

De snelheid van resultaten kan variëren afhankelijk van de vorm van magnesium en uw individuele behoeften. Over het algemeen kunnen sommige mensen binnen enkele dagen tot een week verbeteringen opmerken, terwijl anderen mogelijk langer nodig hebben om de voordelen te ervaren. Magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat worden doorgaans sneller opgenomen dan magnesiumoxide, wat langzamere resultaten kan opleveren.

Zijn er voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium?

Ja, er zijn tal van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, waaronder:

 • Noten en zaden, zoals amandelen, cashewnoten, en zonnebloempitten.
 • Bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet.
 • Volle granen, zoals bruine rijst, haver en quinoa.
 • Peulvruchten, zoals zwarte bonen, kikkererwten en linzen.

Het is een goed idee om magnesiumrijke voedingsmiddelen op te nemen in uw dieet om uw magnesiuminname aan te vullen.

Conclusie

Magnesium is een essentieel mineraal met tal van gezondheidsvoordelen. Het kiezen van de juiste magnesiumvorm en het volgen van de aanbevolen doseringen is van cruciaal belang om optimaal te profiteren van dit mineraal. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u begint met het innemen van supplementen om uw specifieke behoeften te bepalen. Meditech Europe staat klaar om u te adviseren en hoogwaardige supplementen aan te bieden om uw gezondheidsdoelen te ondersteunen. Neem contact met ons op via info@meditecheurope.nl of bel +31527 292 331 voor meer informatie en persoonlijk advies. Uw gezondheid is onze prioriteit.