Magnesium, het hele jaar door!

Mensen hebben het hele jaar door magnesium nodig, maar het is vooral belangrijk om er in de zomer op te letten. Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van lichaamsfuncties en speelt een cruciale rol in de gezondheid en het welzijn van mensen. We leggen graag uit waarom magnesium belangrijk is, waarom het vooral in de zomer van belang is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt.

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Het speelt een rol bij de productie van energie, de regulatie van de bloeddruk, het behoud van gezonde botten en spieren, de werking van het zenuwstelsel en het bevorderen van een goede werking van het immuunsysteem. Magnesium is ook belangrijk voor het handhaven van een normaal hartritme, het ondersteunen van een gezonde hersenfunctie en het bevorderen van een goede nachtrust.
In de zomer zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de magnesiumbalans in ons lichaam. Ten eerste is het in de zomer vaak warmer, waardoor we meer zweten. Zweten is een manier voor ons lichaam om af te koelen, maar het kan ook leiden tot verlies van magnesium. Magnesium is namelijk aanwezig in ons zweet, dus wanneer we veel zweten, kunnen we meer magnesium verliezen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op magnesiumtekort.
Daarnaast kan de zomermaanden gepaard gaan met een verhoogde fysieke activiteit. Mensen zijn vaak actiever in de zomer, ze gaan buiten sporten, zwemmen, wandelen of andere activiteiten ondernemen. Deze verhoogde fysieke inspanning kan leiden tot een grotere behoefte aan magnesium, omdat het mineraal betrokken is bij de energieproductie en spierfunctie. Een magnesiumtekort kan leiden tot spierkrampen, vermoeidheid en verminderde sportprestaties.
Bovendien hebben veel mensen de neiging om in de zomer vaker te reizen en vakantie te vieren. Hoewel dit een geweldige manier is om te ontspannen en te genieten, kan het ook stressvol zijn voor het lichaam. Stress kan de magnesiumspiegels verlagen, omdat het lichaam in stressvolle situaties meer magnesium verbruikt. Bovendien kunnen veranderingen in het eetpatroon tijdens vakanties en reizen ook bijdragen aan een verminderde magnesiuminname.

Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt, vooral in de zomer. Gelukkig zijn er verschillende voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan magnesium. Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, noten en zaden zoals amandelen en pompoenpitten, volle granen zoals bruine rijst en quinoa, peulvruchten zoals zwarte bonen en linzen, en vis zoals zalm en makreel zijn allemaal goede bronnen van magnesium.
Als je moeite hebt om voldoende magnesium uit je dieet te halen, kun je ook overwegen om een magnesiumsupplement te nemen. Er zijn verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikbaar, zoals magnesiumcitraat, magnesiumglycinaat en magnesiummalaat. Wij hebben een aantal goede magnesiumsupplementen op een rij gezet voor je!