Hoe belangrijk is zuivere lucht

Of we het nu leuk vinden of niet: een groot deel van de dag brengen we tegenwoordig binnenshuis door. We zitten binnen te werken, nodigen er onze vrienden en familie uit, spelen er met onze kinderen. Daglicht en buitenlucht moeten we bewust opzoeken om ervan te profiteren. Tenzij de aard van je werk je naar buiten stuurt, zoals boswachter, boer of stratenmaker.

Deze blog gaat over gezonde lucht. In huis, welteverstaan. De buitenlucht en de factoren die daar invloed op hebben bespreken we ongetwijfeld een andere keer. Juist omdat we zoveel binnen te vinden zijn is het van belang om de lucht in huis fris en gezond te houden, zowel voor de neus als voor de luchtwegen.

Gek genoeg heeft de verbeterde kwaliteit van isolatie van onze huizen helaas een negatief effect op de luchtkwaliteit. Hoe komt dat dan precies? Allergische reacties, verkoudheden en hoofdpijn worden namelijk juist binnenshuis veroorzaakt of verergerd. Astma, hooikoorts, huismijt en stofallergie kunnen het gevolg zijn. Goede luchtreiniging is dus belangrijk.

Voor een gezond en prettig binnenklimaat spelen er verschillende dingen mee, zoals de temperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit. Natuurlijk is voldoende ventilatie belangrijk voor de luchtkwaliteit, waarbij ook planten kunnen helpen. Een aantal soorten hebben zelfs specifiek luchtzuiverende eigenschappen en zijn dus een mooie natuurlijke hulp in huis. Ze helpen overigens niet alleen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar zorgen ook voor een betere akoestiek, sfeer en maken van je huis echt een thuis. Maar dat terzijde.

Hoe werkt een luchtreiniger?

Er zijn luchtreinigers op de markt. Die zet je in de kamer neer waar je de lucht wilt zuiveren. Het is doorgaans een soort (verrijdbaar) kastje van nog geen meter hoog, die op een aanvaardbaar geluidsniveau zijn werk doet. Voor elk formaat ruimte is wel een luchtreiniger te vinden die voldoende capaciteit heeft. Afhankelijk van de techniek die wordt gebruikt, is het bereik lokaal of meer verspreid.

Bij reguliere luchtreinigers wordt alleen de lucht gefilterd die in de luchtstroom terecht komt. Dat is het lokale bereik waar ik het eerder over had. Er zijn ook luchtreinigers die een gehele ruimte aanpakken en zelfs iets aan toevoegen aan de lucht: de plasmacluster luchtreiniger.

Dit type reinigt alle lucht in de ruimte. Daarmee is het bereik veel groter, want hij bereikt ook de moeilijke plekken zoals achter de bank en onder het meubilair. De werking wordt daarmee zeer effectief.  Met plasmacluster luchtreinigers worden daarnaast ook ionen door de gehele ruimte verspreid om hun luchtzuiverende werk te doen. En tegelijkertijd bevochtigen de ionen de lucht in die ruimte, èn houden het vochtigheidspeil automatisch op het percentage dat het meest optimaal is voor mensen. Het ideale vochtigheidspeil ligt namelijk tussen 55% en 65%. Dit doet de luchtreiniger door middel van een waterreservoir in het apparaat. Hiermee heb je dan een driedubbele werking.

Deze meervoudige werking maakt de luchtzuivering dus nóg effectiever, omdat de waterdeeltjes zich vasthechten aan de plasmaclusterionen. Samen met het water worden ze diep de stoffen in gezogen: geuren uit bijvoorbeeld gordijnen, beddengoed en vloerbedekking worden zo grondig verwijderd.

Wat is het effect van plasmaclustering?

Delen van sigarettenrook, uitlaatgassen en bijvoorbeeld transpiratie vallen daarmee uiteen in onschadelijke stoffen, die zich normaal ook al in de (schone) lucht bevinden. Ook bacteriën, schimmels, virussen en de huisstofmijt worden door de ionen aangepakt en onschadelijk gemaakt. De dode huisstofmijt wordt bijvoorbeeld nog wel gewoon ingeademd, maar zal na blootstelling aan de plasmacluster ionen geen allergische reactie meer kunnen veroorzaken. Een hele opluchting voor mensen met gevoelige luchtwegen en bepaalde allergieën!

Tegelijkertijd worden de luchtzuiverende plasmaclusterionen omringt door de waterdeeltjes die vrijkomen via het waterreservoir. De statische elektriciteit in een ruimte wordt hierdoor drastisch verminderd. Dit zorgt weer voor een gezonde, verfrissende balans van ionen, zoals deze ook in de natuur voorkomt. Er is ook minder stofvorming en minder allergenen op bijvoorbeeld kleding. Doordat de waterdeeltjes (samen met de plasmaclusterionen) ook in stof doordringen, kunnen de plasmaclusterionen hun reinigende werking nu ook tot diep in deze stoffen uitvoeren. En ongemerkt zijn er enorme hoeveelheden stof in een gemiddeld huis aanwezig: denk maar aan vloerbedekking, gordijnen, stoffen bankstellen, dekbedden, kussens en kleding.

10 argumenten om een plasmacluster luchtreiniger aan te schaffen

 1. Minder last van astma
 2. Minder last van hooikoorts
 3. Minder last van huismijt
 4. Zuivert de gehele ruimte
 5. Bereik is groot
 6. Minder last van stofallergie
 7. Bevochtigt de lucht ook, naast het reinigen
 8. Verminderd de statische elektriciteit in huis
 9. Minder stofvorming
 10. Beter leefklimaat
 11. Makkelijk instelbaar en verrijdbaar
 12. Zeer acceptabel geluidsniveau

Welk assortiment hebben wij en waarom

Zelf uw leefklimaat verbeteren kan op verschillende manieren. Ik sprak al over planten die zuurstof en sfeer in huis brengen. Die sfeer komt wat minder makkelijk van een luchtreiniger- het is immers een apparaat en die zijn gemaakt op functionaliteit in plaats van hun decoratief gehalte. Meditech Europe heeft diverse luchtreinigers in het assortiment. En nu wij het verschil hebben ervaren tussen reguliere reinigers en de plasmacluster versie, hebben we alleen die laatste opgenomen in ons assortiment. Half werk, daar houden we niet van.