Het nieuwe jaar is vers en goede voornemens bedenken is weer een populair onderwerp. “Gezonder leven” staat bovenaan bij veel mensen. En of dat nou afvallen is, stoppen met roken of meer sporten, er schuilt een verlangen in naar een betere versie van zichzelf. En dat is een mooie intentie.

Voeding en uw gezondheid vallen natuurlijk ook onder die noemer, en daarover gaat deze blog. De laatste paar jaar is gezonde voeding een enorme trend (en industrie) geworden, waardoor de gemiddelde consument door de bomen het bos allang niet meer ziet. Die vraagt zich vertwijfeld af of honing nog wel mag, waarom plofkippen nog steeds bestaan en hoe het toch komt dat dat superfoods per definitie van duizenden kilometers ver lijken te moeten komen. Daar ga je met je ecologische afdruk!

bevroren bessen  IMG_7705 Groente in schaal  Groentes op tafel Vis op een bord

Wartaal in het virtuele oerwoud

Gelukkig: we kunnen het allemaal zelf uitvogelen met behulp van internet, toch? Helaas: dit virtuele oerwoud aan informatie maakt het er niet overzichtelijker op. Het ene forum slaat wartaal uit. Blogs spreken elkaar tegen. Of ze nemen klakkeloos productinformatie van fabrikanten over. En zelfbenoemde goeroes claimen met hun speciale dieet dat alles goed komt als je maar strikt de regels volgt uit hun boek. Hoe saai is dat!

Dat werkt dus niet voor de meeste mensen. In elk geval niet voor mij. Ga er maar van uit dat dat oerwoud aan informatie alleen maar zal blijven groeien en dat het uiteindelijk -zoals altijd- echt op uzelf aankomt: wat past bij mijn lichaam, hoe wil ik leven, wat zijn mijn waarden, prioriteiten en mogelijkheden. De echt zinnige vragen, zeg maar.

Deze eerste blog behandelt de trend van vloeibaar voedsel: fruit- en groentesap uit de slow juicer. Ook een ontwikkeling die onze grootouders niet kenden, maar die de moderne consument duidelijk fascineert. Het maakt dat we peperdure machines kopen, superfoods uit de natuurwinkel halen en blogs met de ultieme saprecepten verslinden. We zijn er maar druk mee.

Wat is er zoal op de markt? Er zijn namelijk blenders, sapcentrifuges en juicers. Hoe bepaalt u welke geschikt is voor uw behoefte? Even kort: uit een blender krijgt u sap met pulp erin (want de machine vermaalt de gehele vrucht), een sapcentrifuge en juicers leveren sap gescheiden van de pulp, de vezels. Een slow juicer doet dat extra langzaam en heeft de hoogste sapopbrengst. Voor alle varianten zijn voor- en nadelen te benoemen. Nogmaals: wat is uw behoefte? Afhankelijk van uw gezondheid is een vezelrijk sapje namelijk zeer prettig of juist een drama voor uw darmen, om maar eens iets te noemen.

Wat uw lichaam echt nodig heeft

Waar we het met zijn allen tegenwoordig wél over eens zijn: weten wat er ín ons voedsel zit, is belangrijk. Pakjes en zakjes en kant-en-klaarmaaltijden zitten tjokvol toevoegingen die enkel zijn toegevoegd om het product houdbaar, mooi glanzend, lobbig of juist egaal te maken. Ook in zogenaamd ‘gezonde’ supplementen zitten toxische elementen. Vraag u af of uw lichaam dat nodig heeft.

Zelf maken is dus om meerdere redenen belangrijk: u kent de herkomst van de ingrediënten, weet wat eraan is toegevoegd en wat het effect ervan is op uw gezondheid. Back to basics, zeg maar. Dat gaat dan van soep tot sap en alles daar tussenin. Om bij die sapjes te blijven: met een slow juicer scheidt u het grove pulp van het sap. Maar doordat de rotatiesnelheid van de machine laag ligt, is er minder pulpafval en meer sapopbrengst met minder ‘beschadigde’ moleculen. Hogere voedingswaarden dus. Het duurt even, maar dat is het waard!

Variatie voor langdurig plezier

Een beetje slow juicer kan behoorlijk veel soorten fruit en groente aan, ook harde ingrediënten als noten en taai tarwegras. Hebt u eenmaal de smaak van het combineren te pakken, is het een kleine stap om ook uw (biologische) supplementen erbij te doen!

Maar let op: oneindig fruitsapjes persen is niet de bedoeling, want ook hier geldt dat u moet variëren. Uit een slow juicer komt dan wel fruitsap met vezels, maar in feite is het vloeibaar snoep. Drink het met mate, is dan ook het advies. Het slow juicen blijft op die manier een makkelijke en plezierige manier om het lichaam te voorzien van voedzame ingrediënten. Een mooie ontwikkeling is om na verloop van tijd steeds meer groente te gaan juicen en daar de nadruk op te leggen. Inspiratie nodig voor smaakcombinaties? Dan is internet opeens weer heel handig!

Slow juicer  Tomatensap IMG_4564  Pompoen

Trouwens, over smaak gesproken: persoonlijk ben ik wel voorstander van biologisch fruit en groente voor in die slow juicer. Niet alleen vanwege het grotendeels ontbreken van bestrijdingsmiddelen, de kleinschalige teelt en lokale productie. Ook vanwege de betere smaak en hogere voedingswaarden. Hoewel er ongetwijfeld een scepticus zal zijn die dit eerst wil hebben aangetoond.In het begin noemde ik al de eigen verantwoordelijkheid. Luisteren naar uw eigen behoeftes is enorm belangrijk in het informatietijdperk waarin we nu eenmaal leven. Zoals gezegd zal het echt op uzelf aankomen: wat past bij mijn lichaam, hoe wil ik leven, wat zijn mijn waarden, prioriteiten en mogelijkheden?

Díe antwoorden hoeft u tenminste níet te googelen.

Benieuwd welke slow juicer wij waarderen en waarom? Klik hier om te zien welke wij bewust hebben geselecteerd en waarom! Zonder verzendkosten online te bestellen!

Met vriendelijke groet,

Hessel Hoornveld,

Oprichter Meditech Europe Ltd.