• 5 dagen per week thuisbezorgd
  • Alles voor optimalisatie van uw huis of werkplek
  • Voor 13:00 besteld morgen in huis
0

Oude voedingstradities voor moderne gezondheid

In de jaren ’30 trok kaakchirurg en tandarts Weston A. Price samen met zijn vrouw de wereld over om onderzoek te doen naar de oorzaak van cariës. Voor zijn onderzoek bezocht Price de oudere, toen nog echt afgescheiden, samenlevingen in de wereld zoals de Aboriginals, de Maori’s, Kelten, Polynesiërs en vele anderen. Wat hij ontdekte was zowel zeer verbluffend als verontrustend. Alles wees naar een direct verband tussen voeding, tandbederf en overige fysieke degeneratie. Price heeft al zijn bevindingen voor de wereld beschikbaar gemaakt in het boek “Voeding en Fysieke Degeneratie”.

De zoektocht naar gezondheid

Het is in de medische wetenschap heel gebruikelijk om een ziekte of aandoening te nemen als uitgangspunt voor een onderzoek. Men probeert te ontdekken wat de ziekte veroorzaakt door de zieken te onderzoeken en te behandelen. Price deed dit anders. Hij onderzocht gezonde mensen en onderzocht wat hen gezond maakte. Het resultaat van dit onderzoek is een verbluffende hoeveelheid informatie over oude tradities, hun leefgewoontes en de effecten daarvan op de gezondheid.

De cariës controlegroep

Om een gedegen onderzoek te kunnen doen heeft iedere onderzoeker een controlegroep nodig. Dat is een groep die als “normaal” uitgangspunt genomen kan worden om vast te stellen wat de afwijkingen zijn en waar deze door veroorzaakt worden. In de westerse wereld kon Price nergens mensen vinden waarvan de tanden niet al voor een groot deel aan cariës leden en dus ging hij op zoek naar mensen die nagenoeg geen tandbederf hadden. Deze vond hij bij de oude traditionele samenlevingen in de wereld. Deze samenlevingen waren nog nagenoeg helemaal afgesloten van de industrialiserende westerse wereld. Zij leefden naar hun honderden generaties oude tradities, verkregen en/of verbouwden zelf hun eigen voedsel en leefden vaak in grote maten in balans met hun omgeving. Bij deze samenlevingen, zoals een die Price vond in een afgelegen bergvallei in Zwitserland, was nagenoeg geen sprake van tandbederf. Er was zelfs geen tandarts of überhaupt een arts in de vallei aanwezig omdat zij deze niet nodig hadden. Weston A. Price was hierdoor zeer geïntrigeerd en ging op zoek naar de reden van deze enorme gezondheid.

Voeding als sleutel tot de gezondheid

Tijdens zijn zeven jaar durende reis bezocht Price vijftien traditionele gemeenschappen die afgesloten waren van de buitenwereld. Voor zijn onderzoek onderzocht hij honderden gebitten, deed speekselanalyses en analyseerde voedselmonsters. Ook bezocht hij verwante gemeenschappen die wél met de westerse wereld in contact waren. Steevast zag hij dat wanneer mensen het westerse voedselpatroon aannamen met witmeel, suiker, ingeblikt eten, etc. zij binnen zeer korte tijd tandbederf en andere ziekten ontwikkelden. Wanneer diezelfde mensen terug gingen naar hun oude traditionele gewoontes groeiden gaatjes in tanden dicht(echt?!), verdwenen gewrichtsaandoeningen en werden onvruchtbare mensen weer vruchtbaar.

Genetisch materiaal niet bepalend voor gezondheid

Eén van de dingen die Price het meest verbazingwekkend vond was het feit dat de afwijking van traditionele voedingsgewoontes binnen één generatie voor enorme misvormingen en degeneratie zorgde bij de kinderen van mensen die overgestapt waren op gemaksvoedsel zoals dat in de westerse wereld gewoon was geworden. Tandbogen versmalden zo ver dat er niet meer genoeg ruimte was in de mond en tanden over elkaar gingen groeien, neusholtes versmalden waardoor kinderen “mond-ademhalers” werden en de kinderen vertoonden al zeer snel ziekten en afwijkingen die daarvoor niet voorkwamen bij de mensen uit de traditionele gemeenschappen.

Misschien wel nog sprekender was dat bleek dat wanneer deze kinderen rijke traditionele voeding kregen zij in positieve zin veranderden en gezonder werden. Het was zelfs zo dat het effect van de degeneratie voor de volgende generatie omgedraaid kon worden door de voeding weer te verrijken en terug te gaan naar traditionele gewoontes. De opvolgende generatie vertoonde weer bredere gezichtsstructuren en een betere algehele fysieke en mentale gezondheid.

Hieruit zou kunnen worden opgemaakt dat het genetisch materiaal niet de hoofdverantwoordelijke is voor de gezondheid van een mens maar dat de beschikbare voedingsstoffen in de moeder (en ook de vader) voor en tijdens de zwangerschap bepalen of het in het DNA opgeslagen potentieel kan worden behaald.

Voeding als oorzaak van vele ziekten

De cijfers liegen niet en laten duidelijk zien dat de traditionele gemeenschappen, die leven naar hun, door de eeuwen heen ontwikkelde wijsheid en gewoontes, veel weerbaarder zijn tegen  ziektes die in de westerse wereld zo gewoon zijn geworden. Ziektes als kanker, diabetes, obesitas, etc. kwamen in de door Weston A. Price bezochte gemeenschappen bijna niet voor. Het onderzoek van Price laat heel duidelijk zien dat de voeding en leefgewoontes van deze traditionele gemeenschappen hier, minstens voor een groot deel, verantwoordelijk voor zijn.

Onbetaalbare traditionele kennis en wijsheid in één boek

Het werk van Weston A. Price en zijn vrouw in de jaren ’30 is van onschatbare waarde. Met name omdat er tegenwoordig geen gemeenschappen meer te vinden zijn die niet door de westerse wereld zijn aangeraakt waarmee de controlegroep van Weston A Price verdwenen is. Dit is de reden waarom de kennis en wijsheid die Price deelt in zijn boek “Voeding en Fysieke Degeneratie” van onschatbare waarde is.

U kunt dit boek nu zelf aan uw essentiële-kennis-bibliotheek toevoegen voor de laagst vindbare prijs van €49,90. De versie in ons assortiment is de prachtige A4 hard-cover versie van dit onwaarschijnlijk waardevolle boek.

Een groot assortiment levensveranderende kennis

Ons assortiment boeken is speciaal samengesteld om uw kennis en inzicht te verbreden op een manier die u niet in de dagbladen, kranten of andere reguliere media vindt. Stuk voor stuk zijn het boeken die informatie en kennis bevatten die uw leven verrijken en gezonder maken.